maandag, 31 augustus 2015 02:00

Nautisch havenspel (Waterspel)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Zo veel mogelijk punten verdienen door zo veel mogelijk lading bij de juiste havens af te leveren.

Beschrijving van de activiteit

De havens

Er zijn 4 Nederlandse havens (1. Eemshaven, 2. Rotterdam, 3. IJmuiden, 4. Nijmegen) waar 1 leiding zit. Bij deze havens kunnen de routekaarten en de ladingen gehaald worden. De leiding die op de havens zitten moeten ervoor zorgen dat ze een stempel, pen, pakjes en routekaarten bij hebben. De routekaarten mogen niet beginnen met de haven die de leiding is. De lading kan bestaan uit 1, 2, 3 of 4 pakketjes. De hoeveelheid wordt bepaald door een spel, welke bij elke haven anders is.

 • Haven 1 (Eemshaven): Dobbelen Het aantal ogen bepaald hoeveel pakjes je mee krijgt. Bij 5 of 6 moet nogmaals gegooid worden.
 • Haven 2 (Rotterdam): Lingo In 4 beurten moet een vijf letter woord worden geraden. Het aantal letters wat bijgeraden wordt (of de plaats van deze letter goed is maakt niet uit) bepaald het aantal pakjes.
 • Haven 3 (IJmuiden): 21'en Je moet met 21en van de leiding winnen. Het aantal waarmee je wint bepaald het aantal pakjes. 21=4, 20=3, 19=2, 18 of minder=1.
 • Haven 4 (Nijmegen): Ladingrad Je mag een keer aan de pijl van het ladingrad draaien. Het rad is verdeeld in 4 vakken. Het vak waar de pijl op draait bepaald het aantal pakjes.

Spelverloop

Het spel wordt in rondes gespeeld. Van elke ronde wordt 1 kind gekozen. Deze 4 kinderen verdeel je in twee groepjes van 2. Het ene groepje is de piratenboot en het andere groepje de douaneboot. (Of 2 mensen van de leiding vervullen deze rollen). Van de overgebleven kinderen wordt van elk kind 1 voet aan de voet van een ander kind uit de ronde vastgebonden. Elk tweetal stelt een bepaald schip voor. Per tweetal wordt een rangkaartje uitgedeeld waarop staat wat voor een schip de kinderen zijn. Er zijn 9 oplopende scheepsrangen; 1. roeiboot/kano, 2. vlet/zeilboot, 3. jacht/motorboot, 4. duw-/sleepboot, 5. passagierschip, 6. cargoschip, 7. containerschip, 8. Tanker en 9. marineschip. Op de rangkaartjes staat een cijfer, wat de rang aangeeft. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de rang.

De schepen gaan naar een willekeurige haven om een routekaart en pakketjes op te halen. Bij elke haven moeten de schepen een spel doen, wat bepaald hoeveel pakjes ze meekrijgen om bij de laatste haven te bezorgen. Dit kunnen 1, 2, 3 of 4 pakjes zijn. Er wordt een willekeurige routekaart meegegeven, waar 1, 2 of 3 havens op kunnen staan Dan gaan de schepen met hun lading en routekaart op weg. Op een routekaart staat welke route de schepen af moeten leggen voordat ze hun lading bij de laatste haven af kunnen leveren.. Bij iedere haven wordt er op de routekaart het vakje van die haven afgestempeld. Pas wanneer alle havens die op de routekaart staan zijn afgestempeld, is de routekaart en de afgegeven lading punten waard. De langste route, langs 3 havens, levert 6 punten op, langs 2 havens = 3 punten, 1 haven = 1 punt. Daarnaast levert elk afgeleverd pakje een punt op. Deze punten worden bij de laatste haven bijgeschreven op de routekaart.

De schepen kunnen tijdens hun reis pakjes van andere schepen afhandig maken. Hiervoor zijn de rangkaartjes. Een schip kan een ander schip tikken. Er wordt dan gekeken naar de rangkaartjes. Het schip met de hoogste rang krijgt alle pakjes van het schip met de laatste rang. Er wordt daarna nog wel van rangkaartje gewisseld. Wanneer een schip niet in het bezit is van een routekaart, mag het niet een andere schip tikken.

Onderweg kunnen de vrachtschepen aangehouden worden door een “Piratenschip”of door het “Douane schip”. Deze schepen zijn herkenbaar aan een aantal attributen die ze bij moeten houden. Wanneer een schip getikt is door het piratenschip, moet de routekaart en de lading afgegeven worden. Er moet bij de dichtstbijzijnde haven een nieuwe routekaart en nieuwe lading gehaald worden. Bij de douane wordt er een afgestempeld vakje ongeldig gemaakt (m.b.v. een kruis er door heen). Dat betekent dus dat ze terug moeten naar de vorige haven om opnieuw een stempel te halen. Als de douane alle vakjes ongeldig heeft gemaakt moet er een nieuwe routekaart gehaald worden bij een van de havens. Volle routekaarten kunnen niet meer gestolen of ongeldig gemaakt worden.

Halverwege het spel kunnen er 4 andere kinderen gekozen worden om piratenschip en douaneschip te zijn. Zorg ervoor dat elke ronde een keer een piraat en een douanier heeft geleverd. De pakjes die door de piraten afgepakt zijn worden namelijk later bij de ronde meegeteld. Winnaar is de ronde die de meeste punten heeft verzameld met volle routekaarten, afgeleverde pakjes en afgepakte pakjes.

Benodigd materiaal

 • Routekaartjes
 • Rangenkaartjes
 • 2x Dobbelstenen
 • Pennen en papier
 • 1x Stok kaarten
 • Ladingrad
 • Piratenattributen (hoofddoek, sabel, ooglap)
 • Douaneattributen (pet)
 • Pakjes 
 • Stempels
 • Dikke stift

Tip

 • Dit spel kan ook varend gespeeld worden

Aanvullende informatie

Lees 4530 keer Laatst aangepast op dinsdag, 02 mei 2023 21:01
Meer in deze categorie: « Stokpop maken Piratenspelen »
Log in om reacties te plaatsen