maandag, 31 augustus 2015 02:00

Jodel is een jongen uit Haiti

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Jodel is een jongen uit Haiti, hij leeft met zijn ouders zijn zus en zijn jongere broer op het platteland. Met deze activiteit breng je Haiti een beetje dichterbij bij de jongste afdelingen. Het bestaat uit een verhaal in vijf delen en een aantal verwerkingsactiviteiten. Ze passen mooi op een kamp voor de welpen.

Beschrijving van de activiteit

Inleidend verhaal

Inleidend verhaal; ter inleiding van elk spel kun je een deel lezen. Met deze activteiten laat je het verhaal helemaal leven. Je kan er een heuse Haitiaanse dag van maken, een thema voor een weekend of meerdere opkomsten.

1. Tet kole

Tet kole (spreek uit als 'tet kole') is Creools, de taal van de Haitianen. Het betekent 'hoofden aan elkaar geplakt'. En dat doen we letterlijk in dit spel. Iedereen gaat per vier in een groepje staan. Elk groepje heeft een hoepel, een fietsband, een groot stuk krantenpapier of plastiek, enz. De opdracht is om met hun vieren samen in de hoepel, op het krantenpapier of op het plastiek (zonder de grond te raken) of in de fietsband te staan. Je kiest zelf wat de groepjes mogen gebruiken als hulpmiddel hierbij, afhankelijk van het aanwezige materiaal. Als dat gelukt is, neem je bij de helft van de groepjes hun hulpmiddel weg. Die hulpmiddelen verspreiden zich over de andere groepjes en de opdracht wordt opnieuw uitgevoerd, maar deze keer met dubbel zoveel kinderen. Hierna haal je weer een aantal hulpmiddelen weg. Maak er een leuke wedstrijd van, met als doel zo weinig mogelijk hulpmiddelen over te houden.

2. Vuurmoment

Iedereen staat in een grote kring. Een leid(st)er neemt het voortouw en begint langzaam op de trommel te slaan. Zing op het ritme een(kinder)liedje dat je leden kennen. De kring zet zich vervolgens in beweging en maakt een lange sliert. De persoon die leidt, doet voor wat de rest van de sliert moet doen: zwaaien met de armen, schudden met de benen, enz. Je kunt ook zelf regels invoeren: wanneer je de grond tikt met je handen, moet iedereen een koprol doen. Hoe gekker, hoe liever. Tip: Hieronder kun je een mp3-bestand en partituur van een kort, eenvoudig Haitaans kinderliedje downloaden. Je kunt dat liedje gebruiken voor dit vuurmoment.

3. Domino

Domino is in Haiti een heel populair spel. Je kunt het ook in het groot spelen, met je leden als dominostenen. Alle kinderen krijgen op hun linkerhand een stickertje met daarop een Nederlands woord geschreven en op hun rechterhand een stickertje met daarop een Creools woord. Het is de bedoeling dat je een hand geeft aan degenen die de vertaling van jouw woorden hebben. Uiteindelijk vormen alle speelclubbers en/of rakwi's samen een lange sliert. Op het terrein hangen enkele kopieen van de woordenlijsten, zodat je leden weten naar welke vertaling ze op zoek moeten gaan. Je kunt dat spel ook spelen met zelfgezochte woorden in bv. een eigen fantasietaal die gelinkt is aan het spelthema.

Praktisch:

 • Neem enkele bladen met lege, zelfklevende etiketten, en schrijf op een etiket de twee woorden over die hieronder opgelijst staan (bv. appel-fig). Scheur de sticker in eeneen, hang op de rechterhand het rechtse woord en op de linkerhand het linkse woord.
 • Er zijn 42 woordenduo's voorzien. Heb je minder leden, dan kun je gerust woordenduo's eruit laten, maar let op: dan moet je het eerste linkse woord vervangen door het linkse woord onder het laatste duo dat je gebruikt. Ieder rechts woord is namelijk de vertaling van het linkse woord eronder. Het laatste rechtse woord in de lijst is de vertaling van het eerste linkse woord in de lijst.
 • Heb je meer dan 42 leden, dan kun je meer dan een 'slinger' maken.

4. Pindanotenkoekjes

Een activiteit voor de smulpapen onder je leden! Maak samen lekkere pindanotenkoekjes en zorg voor genoeg plastiekzakjes zodat je leden hun eigen voorraadje kunnen meenemen naar huis om hun mama of papa ook eens te laten proeven.
Ben je onzeker over je kookkunsten? Probeer het receptje gewoon even thuis of op je kot uit. Plezier verzekerd en je hebt lekkere koekjes achteraf!

Wat heb je nodig?

 • Een klein beetje water van de kraan
 • Verse pindanoten
 • Rietsuiker (bruine suiker mag ook, maar dan zijn de koekjes veel bruiner)

Welke stappen moet je ondernemen?

 • Pel de verse pindanoten.
 • Mix of plet de pindanoten heel fijn.
 • Doe er rietsuiker bij. Ongeveer anderhalve keer de hoeveelheid van de pindanoten.
 • Doe beide ingredienten in een pannetje en zet dat op een zacht vuurtje. Bewaar je geduld, want als je het vuur hoger zet, verbrandt de suiker.
 • Laat het even opwarmen en voeg een klein scheutje water van de kraan bij.
 • Laat het geheel zachtjes carameliseren (tot het dik en stroperig is).
 • Voeg er nog wat hele pindanoten bij. Opgelet, doe er genoeg in, maar niet te veel. De brij moet nog kunnen opstijven, op zo'n manier dat de hele pindanoten erin blijven zitten zonder dat de koekjes uiteenvallen.
 • Smeer de brij egaal uit op een plat bord en maak mooie vierkante tabletten (die stap zullen je leden het moeilijkst vinden). Het is eenvoudiger om grofronde koeken te maken. Je kunt ook vormpjes gebruiken, die moet je dan vullen.
 • Zet het bord in de koelkast om de koekjes sneller te laten opstijven.
 • Eet smakelijk!

5. Vliegeren

Maak een Haitiaanse vlieger uit een blad papier! In het voorjaar waait er in Haiti een droge, harde wind. Ze noemen die wind 'van karem' en ze is ideaal voor kinderen om hun zelfgemaakte vliegers de lucht in te laten. Tot Pasen zie je ze overal: in de stad en op het platteland. De Haitanen geven er zelf geen extra betekenis aan. Voor de Europese bezoeker die ziet hoe mensen in dat kapotgeslagen land elke dag vol goede moed aan de slag gaan, zijn die vliegers kleurrijke signalen dat de hoop op opstanding uit lijden en slavernij niet kapot te krijgen is.Maak een vlieger uit recyclagemateriaal. Je gebruikt best een dunne plastic zak hiervoor.

Bron : Chiro

Voorbereidingstijd

Spullen klaar leggen.

Benodigd materiaal

 • Een stoel, een hoepel, een fietsband, een groot stuk krantenpapier of plastiek,
 • Creoolse woorden domino
 • Een klein beetje water van de kraan, Verse pindanoten. Rietsuiker (bruine suiker mag ook, maar dan zijn de koekjes veel bruiner
 • Vlieger papier, bamboe
Lees 638 keer Laatst aangepast op woensdag, 31 oktober 2018 12:16
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

InternationaalSport & SpelSamenleving

Duur

2 - 3 uurhalve daghele dagmeerdere dagdelen / opkomsten

Groepsgrootte

1-8 personen8-15 personen15 of meergroepsactiviteit

Leeftijdsgroep

7-11 welpen11-15 scouts

Locatie

BinnenBuitenRondom het clubhuis