zondag, 18 november 2018 12:37

Huisje / schuilplaats voor dieren

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Leren over dieren in het bos door geschikte schuilplaatsen te bouwen. Uiteindelijk worden schuilplaatsen en bevindingen aan elkaar gepresenteerd. 

Beschrijving van de activiteit

Elke ploeg kijgt informatie over een dier dat leeft in het bos. Hierin staat onder andere hoe de schuilplaats van zo'n dier eruit ziet. Afhankelijk van hoe moeilijk het is om zo'n schuilplaats te bouwen, wordt bij sommige dieren wordt meer of minder informatie gegeven. Voor een egel wordt bijvoorbeel weining informatie gegeven omdat deze schuilplaats redelijk duidelijk is. Voor een uil wordt meer gedetaileerde informatie gegeven over de grootte van de schuilplaats. Na een algemene introductie over dieren en hun schuilplaatsen gaan de scouts aan de slag met de informatie die door de leiding aangeleverd wordt (zie hieronder). Als de scouts een goed idee hebben kunnen ze aan de slag gaan met het bouwen. 

Aan het einde van de opkomst presenteren de scouts hun bevindingen en laten ze hun schuilplaats aan de rest zien. 

De algemene introductie zal erover gaan dat elk dier een schuilplaats nodig heeft waar roofdieren hem niet makkelijk kunnen krijgen. Sommige dieren willen ook hun jonge dieren op kunnen voeden in de schuilplaats of er een voorraad eten aanleggen.

Voorbeelden

Voorbeelden dieren met informatie over schuilplekken/leefomgeving. Gebruik vooral je eigen creativiteit om schuilplaatsen voor andere dieren te verzinnen/ te zoeken.

Egel: Het leven van een egel. De informatie op deze website is erg uitgebreid om de scouts zelf na te laten denken over wat een egel nodig heeft kan delen van de informatie weggelaten worden. Wijs scouts erop dat een egel zich schuilhoudt op de grond, onder bladeren. Laat ze zoeken naar een veilige plek in de buurt waar weinig honden, katten en kinderen komen. 

Steenuil: Een steenuil heeft graag een soort vogelhuisje. Denk hierbij aan het de grootte van de uil. De uil moet wel door het gat naar binnen kunnen maar bij voorkeur de roofdieren niet. Waarschijnlijk valt op google wel te vinden hoe groot het gat precies moet zijn. 

Eekhoorn: Ook een eekhoorn woont graag in een huisje. Dit huisje plaats je drie tot vijf meter boven de grond met de opening naar het zuidwesten in verband met wind en inregenen.

Benodigd materiaal

  • Hout (planken en stokjes)
  • Hamers
  • Zaag
  • Figuurzaag (of iets anders waar je ronde gaten mee kunt maken)
  • Spijkers
  • Eventueel nestmateriaal
  • Eventueel computer met internet

Veiligheid

Pas op met scherpe voorwerpen.

Tips

  • Eventueel kunnen meerdere opkomsten gebruikt worden voor dit programma. Ook is het leuk om later te kijken of er gebruik is gemaakt van de schuilplaats. Let hierbij wel op de veiligheid van jezelf en dieren.
  • Stoor dieren niet onnodig.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.
Lees 2340 keer Laatst aangepast op zaterdag, 30 oktober 2021 09:44
Log in om reacties te plaatsen