Hotsjietonia bingo

De bevers maken spelenderwijs kennis met de figuren uit het dorp Hotsjietonia. Dit spel kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij het behalen van de Rebbel-badge.

Voorbereiding

Download de bingokaarten van de ledenwebsite. Ga na www.scouting.nl en ga vervolgens naar Mijn Scouting. Downloads. Spel - Bevers, daar vind je de bingokaarten voor deze Hotsjietonia bingo. Of klik hier voor de directe link (je wordt dan na het klikken gevraagd om je inloggegevens). Zorg dat alle voorwerpen/spullen vindbaar zijn voor de bevers. Zorg voor een bewaarplek of doos voor elk groepje om de spullen in te bewaren, dat is handig voor de bingo-controle.

Uitleg van het spel

De bevers spelen in een groepje samen met één van de zes kaarten. De leiding roept van de controlelijst voorwerpen af. Als de bevers dit voorwerp op hun kaart hebben staan, moeten zij dit voorwerp zoeken, iets doen of maken. Pas als de opdracht volbracht is, mag er een hokje afgestreept of afgedekt worden.

Opdrachten in het spel

Rozemarijn
Maak fruitsateetjes. Dan moeten wel eerst de satéprikkers, druiven, ananas, appels, mes en pan zijn omgeroepen. Laat een of twee groepjes (die Rozemarijn op de kaart hebben) de fruitsaté maken of maak het als groepsopdracht.
Stuiter
Zorg er voor dat iedereen Stuiter op zijn kaart heeft. Stuiter houdt van actieve spelletjes. Daarom gaan alle bevers samen een actief spel doen zoals: Slingertikkertje.
Rebbel
Rebbel weet alles over de mensen in Hotsjietonia. Het groepje bevers (of meerdere) die Rebbel op de kaart hebben staan gaan samen met een leiding iemand interviewen. Dit kan de leiding zijn, maar ook een jeugdlid of leiding van een andere speltak. Als ze dingen te weten zijn gekomen over deze persoon mogen ze hun vakje afkruisen.
Sterre Stroom
Zorg dat Sterre Stroom op alle kaarten staat. Sterre gaat vaak op reis. Speel daarom het spelletje “ Ik ga op reis en neem mee..”
Steven Stroom
Steven heeft een kleine speurtocht uitgezet in het clubhuis. Kunnen de bevers de pijlen vinden?  Hoe snel zijn ze weer terug?
Stanley Stekker
Stanley kan heel goed zijn veters strikken. Kunnen de bevers laten zien dat zij dit ook kunnen?
Keet Kleur
Keet maakt graag kunst. Maak een beeld of kunstobject van spullen die je om je heen vindt. Ga naar buiten op zoek naar takjes, dennenappels etcetera. Maak hier een kunstwerk van. Of gebruik de spullen uit het speellokaal.
Fleur Kleur
Fleur zingt graag en dat doet ze het liefst op het toneel. Kunnen de bevers voor de andere bevers een mooie zanguitvoering geven?
Noa
Zorg er voor dat alle bevers Noa op hun kaart hebben. Bij Noa mogen ze uitrusten. Ze gaan lekker buiten in het gras zitten of in de knusse hoek van het lokaal. Als de bekers al zijn opgeroepen kan iedereen zijn eigen beker pakken en krijgen ze lekker allemaal wat te drinken.
Professor Plof
Zorg er voor dat alle bevers Professor Plof op hun kaart hebben. Professor Plof komt vaak hard uit zijn kas gerend. Deze staat dan weer eens op ontploffen! Doe een renspelletje met de bevers zoals: Wie is het snelst?.
Bas Bos
Laat de bevers een afdruk maken van iets uit de natuur. Bijvoorbeeld van boomschors.

De voorwerpen

Touw
Zoek een touw in het clubhuis en leg er een platte knoop in.
Vlag
Zoek een vlag. Of maak er een met een satéprikker en papier
Bal
Speel met de bevers het spel Fopbal.

De opdracht bij de overige voorwerpen is dat de bevers deze voorwerpen moeten zoeken en in hun “Bingo-doos” moeten bewaren. Net zolang tot er een groepje een volle kaart heeft en "Bingo" roept!

30 minuten om thuis de bingokaarten te downloaden en te printen en eventueel te lamineren. Een half uur voor de opkomst om ervoor te zorgen dat alle voorwerpen binnen bereik van de bevers zijn.

• Verschillende voorwerpen zie lijst in de bijlage.

• Houd in de gaten dat de groepjes ongeveer gelijk op gaan, zodat er pas aan het einde van de opkomst een bingo valt.
  • Maak van te voren al een lijst hoe je de verschillende voorwerpen/opdrachten gaat afroepen. Zo kan je al een draaiboek maken met hoelang elke activiteit gaat duren en weet je dat je op tijd Noa afroept voor een drinkmoment of Stuiter voor een actief spelletje.
  • Het is handig als er één persoon (Rebbel) de voorwerpen afroept, en de andere leiding de bevers begeleiden bij het voltooien van de opdrachten.
Lees 4494 keer Laatst aangepast op woensdag, 07 november 2018 01:09

IdentiteitSport & Spel