Schorsafdrukken

Kinderen laten ervaren dat ook bomen een huid hebben en dus verschillende "huid"-soorten bestaan die voor een boom belangrijk zijn.

Het buitenste laagje van de boom heet 'schors'. Met die schors gaan we iets doen. Wrijfafdrukken maken van schors is een techniek apart. Elke boom heeft zijn eigen karakteristieke schors. De één is ruw terwijl de andere schors glad is. Dat zie je heel goed als je er een afdruk van maakt. Bind met een touwtje het papier aan de boom vast of druk het met één hand heel stevig tegen de boom. Kras met vetkrijt over het papier zodat het patroon van de schors goed zichtbaar wordt. Als je dat bij verschillende bomen doet zul je verschillende patronen krijgen. Probeer bij elke afdruk de naam van de boom te weten te komen. Neem daarvoor een boekje over bomen of een zogenaamde determinatiekaart mee.

5 tot 10 minuten

• Touw
  • Stevig papier
  • Vetkrijt
  • (boekje over bomen en/of 'determinatiekaart')

• Terug in het groepshuis kun je er een zeer decoratieve collage van maken: op een groot stuk zwart karton plak je evengrote afdrukken van de verschillende schorsen. Je kunt ook een bomenboekje (herbarium) maken waarin de afdruk van de schors komt met daarbij het silhouet, zaden, blaadjes, etc.
  • Deze activiteit is leuk te gebruiken bij het Bas Bos Badge.
Lees 2355 keer Laatst aangepast op zondag, 02 december 2018 21:00

Buitenleven