maandag, 31 augustus 2015 02:00

Scouting familiewapen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

In de geschiedenis werd vaak een felgekleurd familiewapen gebruikt om aan te geven waar of bij wie je bij hoorde of wat voor een beroep je uitoefende. Dit had ook te maken met “kleurbekennen”. Denk aan politieke bewegingen. Tegenwoordig zien we wapens bij woonplaatsen en soms gebruiken we ze bij Scouting in de groepsvlag. Ook worden ze soms gebruikt als logo’s en verwerkt in briefpapier en visitekaartjes.

Beschrijving van de activiteit

De leiding geeft een korte uitleg over familiewapens en groepstekens. Ook het Scoutingteken het klaverblad (de vrouwen) en de franse lelie (de mannen) krijgen wat uitleg. Elke ploeg krijgt tekenpapier om een wapen te tekenen die raakvlakken hebben met de Scoutinggroep en de woonplaats. Als leiding zou je er een wedstrijd aan kunnen verbinden voor de meest originele en een aanmoedigingsprijs. De scouts maken individueel of in groepjes van 2 een leuk ontwerp. Tussendoor kun je nog een actief spel doen buiten of in de zaal met opdrachten om kleur te bekennen. Bijvoorbeeld Geel Blauw Rood Groen met vragen waarbij een antwoord een kleur is. De bedoeling is dan om naar de goede kleur te rennen. Eén leiding stelt de vragen en de ander houd de score bij.

Als de onderwerpen af zijn zou je van de beste tekening een groeps- of ploegwapen kunnen maken. Ook leuk om T-shirts te laten bedrukken voor het zomerkamp met dit familiewapen.

Voorbereidingstijd

Als voorbereiding zou je wat voorbeelden van familiewapens kunnen afdrukken. http://nl.wikipedia.org/wiki/Heraldiek. Op deze pagina vindt je ook de uitleg van de heraldiek. Als jou groep een eigen wapen heeft zou je alvast deze kunnen afdrukken of de contouren van de details die in het wapen zitten. Denk ook aan jullie woonplaats en eventueel de uitleg over het wapen. Waarom er bepaalde details instaan. Ook een korte uitleg waarom wij in Nederland het Scoutingteken hebben en veel andere landen het lelieblad en het klaverblad nog apart wordt gebruikt. Circa 45 minuten.

Benodigd materiaal

  • Wit en gekleurd tekenpapier (eventueel oude behangrollen).
  • Voorbeeld malletjes van karton met klaverblad en franse lelie.
  • Potloden stiften (eventueel felle kleuren plakkaatverf).
  • Liniaal en geo driehoek, passer.
  • Tijdschriften om ideeën uit te halen.

Tips

  • Het kan ook leuk zijn moderne dingen zoals een mobieltje in je wapen te tekenen of een icoontje van een smartphone, maar ook een samenwerkingssymbool.
Lees 2786 keer Laatst aangepast op vrijdag, 11 december 2020 18:09
Meer in deze categorie: « Ranking the stam! Mijn familie »
Log in om reacties te plaatsen