maandag, 31 augustus 2015 02:00

Schaduwspelletjes

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Een schaduw is niet alleen maar een gebied waarvan het licht van een bepaalde lichtbron geblokkeerd wordt door een obstakel waardoor een schaduw ontstaat, het tweedimensionale silhouet is ook nog eens een leuk speelkameraadje die altijd bij je is om allerlei spelletjes mee te doen. Hier volgen een aantal leuke spellen voor kinderen om samen met hun eigen schaduw en die van hun vriendjes te spelen.

Beschrijving van de activiteit

Voor de bevers: Keet en Fleur Kleur en Stanley Stekker zijn druk met elkaar aan het overleggen. Ze willen iets doen met licht en schaduw. Keet wil een tekening maken van iemand. Fleur denkt aan een soort toneelstuk. En Stanley denkt aan tikkertje spelen.

Voor de welpen: Rikki kijkt naar binnen in de Guha grotten van Mang. Zou hij thuis zijn? Ja, daar is de schaduw van Mang te zien. Rikki gaat de grot in. Mang wordt wakker en ziet een schaduw op de muur bewegen. Wie zou dat zijn? Hij kijkt goed en ziet het dan: het is Rikki. Gezellig!

Schaduwtje tekenen
Schaduwtje tekenen is een zeer vermakelijke bezigheid om samen met je kinderen te spelen. Het enige dat je nodig hebt voor dit spel is een donkere kamer en een lichtbron om de schaduwen tot leven te wekken. Zorg ervoor dat je voordat het licht wordt gedooft een groot stuk karton of papier aan de muur hebt opgehangen en een stift in de buurt hebt. Ik heb het ook weleens gedaan door een aantal A4-tjes te verbinden met plakband. De lamp dient vervolgens tactisch geplaatst te worden evenals de persoon waarvan de schaduwomtrek wordt gemaakt. De omtrek van het schaduwprofiel dient dan overgetrokken te worden met een dikke marker. Vervolgens doe je de lichten weer aan en leg je de omtrek van de schaduw op de grond. De laatste stap is om de schaduw een gezicht te geven dat op degene lijkt waarvan de schaduw deel van uitmaakt. Het is leuk om bijvoorbeeld met touwtjes of slierten haren te maken, strikjes, glitters, knopen en andere versierende elementen te gebruiken om aan te brengen. Je kunt dit spel overigens ook met objecten doen in plaats van personen.

Schaduwfiguren maken met je handen
Samen met je schaduw kun je een gaaf schouwspel creëren in het donker met slechts een enkele lichtspot. Het enige andere middel dat je nodig hebt zijn je handen. Schaduwfiguren met je handen maken is een eeuwenoude vorm van vermaak die is bedacht in het oude China door een aantal Chinezen. De vormen en figuren zijn vaak herkenbaar in de vorm van dieren, maar ook mensen of andere interessante figuren kunnen er worden gevormd. Het is ontzettend leuk om met je schaduw dit spelletje te spelen, het prikkelt de fantasie en je vindingrijkheid wordt getraind. Je hebt enkel een lamp en een paar handen nodig om van start te gaan. Begin met makkelijke vormen en probeer steeds moeilijkere figuren te vormen om te projecteren op de muur. 

Variaties:

  • Om de beurt trekt een van de deelnemers een kaartje van de stapel met daarop een dier of voorwerp. Hij/zij beeld het voorwerp uit met zijn/haar handen terwijl de rest moet raden wat het is (je kunt de groep in teams verdelen).
  • Eén iemand maakt een vorm, voorwerp of dier en de rest maakt het na.

Samen schaduwtikkertje spelen!
Deze alternatieve vorm van het eeuwenoude spel tikkertje is leuk om te spelen op een zonnige dag. Je hebt minstens drie spelers nodig om het spel te kunnen spelen, met een grotere groep is het leuker om te spelen dan een kleine groep. Bij schaduwtikkertje is het de bedoeling om andermans schaduw aan te tikken met een deel van je lichaam, meestal gebeurt dit met de voet omdat de schaduw op de grond aanwezig is (maar de schaduw kan natuurlijk ook op een muur zijn!). Als de tikker een schaduw getikt heeft, is degene van de schaduw de nieuwe tikker. Een alternatieve vorm van schaduwtikkertje is door de schaduwen van de spelers op de muur te projecteren (als de zon niet laag genoeg staat kun je hier een sterke lamp voor gebruiken). Een aantal personen staan samen met hun schaduw in het speelveld voor de muur en de tikker moet bij de lamp gaan staan met een voetbal. Vervolgens probeert de tikker met de voetbal een van de schaduwen te raken. Wanneer de schaduw van iemand geraakt is, wisselt de beurt.

Een schaduwminitheater met silhouetten
Deze oude vorm van vermaak is tevens een manier van verhalen vertellen. Het schaduwspel komt voor in veel verschillende culturen. De oude traditie vindt zijn oorsprong in Azië. Niet alleen voor kinderen is dit een vorm van vermaak, ook volwassenen amuseren zich met deze kunstige vorm van entertainment. Je kunt zelf ook erg eenvoudig een schouwspel creëren door gebruik te maken van zelf gemaakte vormen, door middel van een lichtbron gebruik je hun schaduwen om een verhaal te vertellen. Door middel van uitgeknipte figuren wek je de illusie dat er mensen en andere drie dimensionale objecten zich over het toneel heen bewegen. Wanneer je ze weet te projecteren tegen een half transparant scherm aan ontstaan er schaduwen. Je kunt de lichtbron bewegen maar ook de poppetjes ten opzichte van de lichtbron verplaatsen om de illusie te wekken dat ze bewegen. Als je een geoefende schaduwspeler bent met talent dan kun je ze op een realistische wijze laten lopen, vechten, dansen, lachen of springen enzovoort. Veel plezier met je schaduw!

Variatie: Je kunt met vliegerpapier ook mooie gekleurde elementen toevoegen.

Schimmenspel XXL
Dit is eigenlijk hetzelfde als bij het minitheater. Maar hierbij maak je geen voorwerpen die geprojecteerd worden op een stuk papier, maar bijvoorbeeld op een groot laken of een witte muur. Hierbij kun je bijvoorbeeld schaduwdieren van je handen, maar natuurlijk kun je ook diverse toneelstukken opvoeren waarbij je zelf de hoofdrol speelt

Schaduwgezichten
Voor als je buiten bent, in de tuin / voor je huis op de stoep of op het strand bent; gezichten maken met stoepkrijt of in het zand en dan vervolgens een schaduw projecteren. Hierdoor krijgt jouw schaduw een gezicht.

Tekenen met licht
Dit is een opdracht met wat meer uitdaging. Leg een zaklamp vlak bij de grond (ongeveer 10 tot 15 cm er boven, en schuin naar de grond gericht). Plaats in de lichtbundel voorwerpen waar de lichtbundel gedeeltelijk overheen schijnt. Leg de voorwerpen zo neer dat de contouren samen een tekening vormen. Bijvoorbeeld de Eiffeltoren of een ander bekend gebouw. Wil je meer uitdaging: ga dan voor silhouetten van dieren.

Spelen met een projector
Het bekendste speler met projector is de zandtovenaar. Dit ga je zelf ook creëren door bijvoorbeeld een overheadprojector (als je die hebt) te gebruiken of er zelf 1 te maken met een (plexi)glasplaat waar een lamp onder staat. Hierop kun je voorwerpen plaatjes die schaduw creëren. Bijvoorbeeld zand zoals bij de zandtovernaar, maar ook knikkers geven een leuk effect op plafond en muur.

Fairylight maken
Deze pot is gevuld met lichtjes en voorzien van stickers op de pot en een gemat glas. Zo creër je je eigen fairylight.

Benodigd materiaal

  • Groot stuk karton of (behang)papier.
  • Lamp.
  • Knutselmateriaal.

Aanvullende informatie

Lees 7030 keer Laatst aangepast op zondag, 01 oktober 2023 12:07
Meer in deze categorie: « Insectenhotel Made in Holland »
Log in om reacties te plaatsen