maandag, 31 augustus 2015 02:00

Made in Holland

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Waar komen onze spullen vandaan? Wat is nu écht Hollands? Deze activiteit kan goed uitgevoerd worden tijdens een weekendkamp of een kookactiviteit.

Beschrijving van de activiteit

Deze activiteit heeft het thema 'Van Hollandse bodem'. We staan stil bij waar ons eten vandaan komt. Probeer tijdens een weekend eens alleen in Nederland geproduceerde producten te kopen. Dat zal je waarschijnlijk niet eens meevallen! Je kunt deze activiteit ombouwen tot een vergelijkend warenonderzoek, waarbij je in de supermarkt gaat kijken welke producten er uit Nederland komen en welke er van verder weg komen.

Waarom wil je dit weten? Daar zijn twee redenen voor: allereerst is het goed voor het milieu om lokaal geproduceerde goederen te gebruiken. Het is natuurlijk leuk om met Kerstmis aardbeien te eten, maar als die helemaal uit Kenia moeten komen, is dat natuurlijk niet heel milieuvriendelijk. De tweede reden is een beetje chauvinistisch: het is goed voor de Nederlandse economie als we producten uit Nederland gebruiken. Zoals ze al in de jaren '50 van de vorige eeuw zeiden: "Koopt Hollandse waar!"

Voorbereidingstijd

Dat is moeilijk aan te geven. Als je "gewoon" boodschappen doet voor een weekendkamp, kost het je waarschijnlijk wel iets meer tijd, maar het foeragelijstje moest je toch al maken. Wanneer je deze activiteit voor de Nature Award wilt gaan doen kun je op onderzoek uit gaan: kun je een compleet dagmenu maken met alleen Nederlandse producten? Welke producten vallen dan in elk geval af? Waar leg je de grenzen? Is hagelslag dan nog een Nederlands product? Ook dan is het een goed idee het op een weekendkamp te doen, als je toch al eten moet kopen. Je kunt ook de groep in tweeën delen: een groepje gaat voor het goedkoopste product en één groepje gaat voor Nederlandse waar. Wat zijn de verschillen?

Benodigd materiaal

  • Een boodschappenlijstje.

Tips

  • Aan de barcode kun je producten uit Nederland herkennen. Ze beginnen met het getal "87".
  • Verse producten hebben vaak geen barcode, maar de groenteboer weet vaak weet wel waar een product vandaan komt.
  • Bij een lokale winkel zijn vaak meer Nederlandse producten te verkrijgen dan bij een grote supermarkt.
  • Deze activiteit kan geschikt zijn voor het thema "Wereld" van de Nature Award
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 12 Duurzame consumptie en productie.

Aanvullende informatie

Lees 2131 keer Laatst aangepast op zondag, 02 oktober 2022 13:53
Meer in deze categorie: « Schaduwspelletjes De Hollandquiz »
Log in om reacties te plaatsen