woensdag, 23 oktober 2019 14:11

Baloe's slakken diner

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Slakken zijn ongewenste diner gasten in je moestuintje, maar wel erg leuke dieren. Nodig eens wat slakken uit voor een feestmaaltijd.

Beschrijving van de activiteit

Landslakken zijn weekdieren met een slijmerige huid om te voorkomen dat ze uitdrogen. Slakken bestaan voornamelijk uit water en zijn daardoor erg gevoelig voor de luchtvochtigheid, temperatuur, lichtintensiteit en het zoutgehalte van de omgeving.

Baloe bespreek Bij de Talaab poel met de kinderen waar ze wel eens slakken zien en wat ze denken dat slakken lekker vinden om te eten.

Maak op een schaduwrijk plekje met de kinderen een feestmaaltijd voor slakken klaar: leg per tweetal groente en bladeren op een bord of maak het nog echter door een buitentafel feestelijk te dekken.

De welpen gaan in tweetallen op zoek naar een slak. Slakken zijn ‘s nachts actief, overdag verstoppen ze zich op een donker en vochtig plekje in planten, onder stenen, in bloempotten of onder afgevallen bladeren. Als de welpen een slak vinden, stellen ze zichzelf netjes voor en nodigen ze de slak uit voor het slakkendiner. De welpen geven hun slak een naam en brengen de slak voorzichtig naar de feestmaaltijd.

Benevel de slakken die in hun huisje gekropen zijn met water uit een plantenspuit, dan zullen ze actief worden en kun je een slak bekijken terwijl hij eet. Bekijk de ademopening, de ogen op steeltjes (tentakels) waarmee ze licht waarnemen en de kortere steeltjes (tasters) waarmee ze ruiken, de slijmerige huid, het huisje. Kijk op de slakken zoekkaart welke slakken zijn gevonden.

Na het slakkendiner kun je proberen of de slakken zin hebben in een slakkenrace. Trek met stoepkrijt een startlijn en een finishlijn op de stoep en zet alle slakken naast elkaar aan de start. En dan moet je wat geduld hebben. Moedig je slak aan door zijn naam te roepen. Het kan helpen als je de slakken beneveld met de plantenspuit en iets lekkers aan de finish legt. Breng de slakken na de race weer terug naar huis (waar ze gevonden zijn).

Laat de slakken zoekkaart nog eens bekijken. Er zijn ruim 60.000 verschillende soorten slakken op de wereld. Slakkenhuisjes zijn ware kunstwerken. De welpen ontwerpen zelf een fantasie slakkenhuis (of villa).

Benodigd materiaal

  • Slakken,
  • Slakkenzoekkaart (meerdere te vinden op internet),
  • Plantenspuit,
  • Groente (sla, komkommer),
  • Bladeren (hosta),
  • Borden,
  • Stoepkrijt.

Tips

Lees 1055 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 11:04
Log in om reacties te plaatsen