woensdag, 23 oktober 2019 18:06

Boterham met wormenpoep

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Klinkt dat niet lekker een boterhammetje wormenpoep? Nee? Voor de boom wel!

Beschrijving van de activiteit

Raksha zit met Mowgli en Shanti bij de Talaab poel te picknicken als Shanti vraagt hoe bomen en planten eten. Raksha verteld dat in de natuur alles hergebruikt wordt in een grote kringloop van leven en dood. Er is geen afval, wat dood gaat wordt opgegeten. Bodemdiertjes eten dode planten- en dierenresten. Ze breken dit af en poepen het uit. Als poep is het klein genoeg voor bomen en planten om met bodemwater via de boomwortels op te kunnen nemen. Wormenpoep is goede mest!

Dat vind Shanti wel bijzonder. Dat gaan we uitproberen! Raksha geeft de welpen twee stukken karton en laat ze uit ieder stuk de vorm van een boterham knippen.

Ga op zoek naar wormen en andere bodemdiertjes, naar afgevallen blad op de grond, takjes en verzamel ze in een potje. Wees voorzichtig met de levende dieren, doe ze geen pijn!

Raksha laat de welpen allemaal een boterham klaarmaken met een mooi laagje aarde, wormen, blad en ander materiaal dat ze op en in de grond gevonden hebben. De tweede boterham gaat er bovenop (zonder aan te drukken uiteraard) zodat een ‘sandwich’ ontstaat.

De welpen kunnen nu allemaal een eigen favoriete boom uitzoeken waarbij ze de boterham gaan neerleggen en liefst voor de helft in de grond begraven zodat de levende dieren makkelijk hun weg naar de aarde terugvinden. Ze staan zo stil bij het feit dat wormen dorre bladeren omzetten in poep, wat voedsel is voor de boom.

Je kunt de welpen ook iets op de boterham laten schrijven; een wens voor de aarde, de bomen en/of de wormen.

Benodigd materiaal

Karton, potlood, schaar, afgevallen blad, aarde, wormen, bakje, schepje.

Lees 1130 keer Laatst aangepast op zondag, 19 april 2020 12:22
Log in om reacties te plaatsen