maandag, 31 augustus 2015 02:00

Stock exchange game

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Breng het handelsspel op een nieuw niveau en maak je eigen stock exchange.

Beschrijving van de activiteit

Een beursvloer bevat een aantal standaardelementen. Pak er een aantal uit (of allemaal) en maak daar je opkomst mee. Belangrijk onderdeel zijn altijd de (fictieve) ondernemingen met bijbehorende waarde. Zorg dat je in het spel een tijdselement inbouwt, waarbij om de 10 of 15 minuten een tijdsblok verder gaat. Je kan de hele opkomst in excel bouwen, maar je kan het ook simpeler oplossen door op een a4tje de koers door de deelnemers zelf laten bij te houden.

Onderstaand een aantal elementen die je kan gebruiken:

 • Speculeren: Je kan op de aandelenkoersen speculeren. Speculeren houdt in dat je gaat voorspellen of de koers daalt, stijgt of gelijk blijft. Op het moment dat je geld inlegt wordt de koers op 100 gezet en vervolgens maak je een voorspelling van wat de koers gaat doen. Als je dat goed hebt krijg je het percentage dat de koers gedaald/gestegen is bovenop je inzet. Als je het niet goed hebt, dan verlies je de inzet. Speculeren gaat per tijdseenheid.
 • Aandelen kopen/verkopen: Bij de bank kan je van een aantal grote fondsen en wat bedrijfjes aandelen kopen. Je kan ten alle tijde aandelen kopen en verkopen. Je moet dan ook de koers goed in de gaten houden. Belangrijke gebeurtenissen zoals winstvoorspellingen kunnen bijvoorbeeld gepubliceerd worden. Deze moet je dus ook goed in de gaten houden, want bij negatieve voorspellingen zal de koers wel eens zeer snel in elkaar kunnen storten. Snel handelen moet dus mogelijk zijn.
 • Investeren/innoveren: Door het mogelijk te maken extra geld te investeren in de bedrijven waar de aandelen van gekocht worden kan de koers van een aandeel versterkt worden (zowel positief als in negatieve zin).
 • Onderlinge handel: Door handel tussen de deelnemers te stimuleren ontstaat een nog dynamischer spel.
 • Grondstoffen: Door naast ondernemingen ook grondstoffen toe te voegen kan je de koersen van de grondstoffen ook betrekken in het spel. Ook kan je bepaalde grondstoffen (of combinaties) koppelen aan ondernemingen.

Voorbereidingstijd

Steek een paar avondjes in het maken van een goed Excelbestand met daarin alle elementen en de ontwikkeling van deze elementen in de tijd (tijdens het spel).

Benodigd materiaal

 • Pen/papier.
 • Computer met Excel.
 • Nepgeld of snoep.

Tips

 • Regel een beamer en projecteer de ontwikkelingen van de handelseenheden op.
 • Zorg dat je de koersen vooraf hebt vastgesteld, zodat de toevalsfactor van te voren al vaststaat, zo kan je je tijdens het spel beter concentreren op het coördineren.
 • Wil je iets meer actie in je spel, zorg dan dat er enige afstand is tussen de beursvloer en de bank, zo krijg je wat meer dynamiek. Nog extremer maak je het door een ‘tik’ element toe te voegen.
 • Net als bij de jongere speltakken maak je het natuurlijk nog leuker door geen geld te gebruiken maar snoep (bijvoorbeeld muntdrop), je zal verbaasd staan hoeveel mensen stiekem hun winst weg eten.
 • Verzin een mooie eigen naam voor je handelsvloer (net als AEX e.d).
Lees 2531 keer Laatst aangepast op dinsdag, 08 december 2020 14:30
Log in om reacties te plaatsen