maandag, 31 augustus 2015 02:00

Slim inkopen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Door een spel leren omgaan met geld. Waar betaal je de minste muntjes? De bevers spelen dit spel in tweetallen en overleggen met elkaar.

Beschrijving van de activiteit

Er is markt in Hotsjietonia. Dat is leuk! Wat kun je er veel kopen! Zeker als je slim koopt. Rozemarijn en de andere bewoners van Hotsjietonia gaan vandaag hun boodschappen doen. De bevers gaan hen helpen.

De bevers krijgen (per tweetal) een boodschappenlijstje voor de markt. De leiding, eventueel aangevuld met ouders/explorers etc., bemannen elk een marktkraam. Bij elke marktkraam kun je meerdere dingen van het lijstje kopen, maar het kost niet overal evenveel. Bijvoorbeeld bij een kraam kost een banaan 1 muntje en een appel 3 muntjes, een lolly 2 muntjes, en een dropveter 1 muntje. Bij een andere kraam kost een banaan 4 muntjes en een appel 2 muntjes, een lolly 1 muntje en een dropveter 2 muntjes. Waar kan je dan het beste een banaan, een appel, een lolly en een dropveter kopen? Dat hoeft dus niet bij dezelfde marktkraam te zijn. De bevers krijgen (papieren) muntjes. Op het lijstje staat een plaatje van wat ze moeten kopen, dus een plaatje met 1 banaan, een plaatje met 1 lolly. Op het boodschappenlijstje staan dingen die zij kennen, eten en leuk vinden bijv. banaan, appel, lolly, dropveter, chips, marshmallows, krentenbol, cake of koek, klein knuffeltje, stuiterbal. Gebruik maximaal 4 kraampjes, waar je meerdere dingen kan kopen. In de kraam staat op een lijst een plaatje van bijv. een banaan en daar achter de hoeveelheid muntjes. Op de boodschappenlijst staan maximaal 10 boodschappen.

Je kunt dit de bevers ook echt laten kopen, dus ze krijgen dan echt een banaan, koek, lolly die ze op mogen eten en echt een stuiterbal. Als de bevers echte dingen kunnen kopen, moeten natuurlijk beide bevers van het tweetal een banaan etc. krijgen. Je kunt ze dan ieder muntjes en een boodschappenlijst geven. Of je maakt een boodschappenlijst per tweetal: twee bananen, twee appels, twee stuiterballen etc. Op de lijstjes in de marktkramen staat dan een plaatje van twee bananen en daarachter een plaatje van de muntjes. In beide situaties overleggen ze waar ze het beste kunnen kopen.

Het tweetal dat de meeste muntjes overhoudt, heeft het slimste ingekocht.

Voorbereidingstijd

Half uur tot 1 ½ uur (als de bevers hun boodschappen echt krijgen).

Benodigd materiaal

  • Muntjes.
  • Boodschappenlijstjes.
  • Lijstjes met overzicht van producten en wat het kost.
  • Eventueel de boodschappen in het echt en een boodschappentas.

Tips

  • Zorg ervoor, dat je tweetallen maakt die goed met elkaar over weg kunnen. En zorg dat er bij het tweetal een bever is, die kan tellen.
Lees 1964 keer Laatst aangepast op dinsdag, 08 december 2020 14:33
Log in om reacties te plaatsen