maandag, 31 augustus 2015 02:00

Interactieve waypointroute

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Er bestaan verschillende apps/websites waarin je routes kunt programmeren en lopen met behulp van GPS en waypoints. Voorbeelden van zulke apps zijn: TourToDo, Troovie, en Wherigo.

Beschrijving van de activiteit

Een interactieve waypointroute is een route die je loopt met behulp van een telefoon die gebruik maakt van GPS en ingeprogrammeerde waypoints. Je krijgt via de app/website aanwijzingen hoe je naar het volgende punt in de route moet lopen (bijvoorbeeld met een pijl die de richting aangeeft). Bij het punt aangekomen krijg je een vraag of een opdracht die je moet uitvoeren. Vervolgens kan je door naar het volgende punt.

Er zijn verschillende apps/websites die je hiervoor kunt gebruiken. Het idee is steeds hetzelfde, maar de mogelijkheden en layout verschillen. Je kunt dus zelf kijken welke app voor jou/jouw groep/jouw speltak het beste past. Voorbeelden van apps die je kunt gebruiken voor interactieve waypointroutes zijn: TourToDo, Troovie en Wherigo. Heb jij ervaring met een andere app om een interactieve waypointroute uit te zetten? Plaats dan een reactie of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

TourToDo
Op www.tourtodo.com maak je zélf speur en puzzeltochten voor scouts, explorers en roverscouts, zoals: QR, gps- en fototochten, droppings (ook ‘s nachts), speurtochtondersteuning met audio- en video en informatieve puzzels als ondersteunend materiaal. Een tour aanpassen is geen enkel probleem, routewijzigingen, tips en extra hulp staan in een handomdraai in een tour.

Maak speurtochten met bijvoorbeeld: open vragen en multiple choice vragen met tekst en foto’s, fotovragen, met video en audio uitleg, tijdbeperkingen: speeltijd, starttijd, locatie informatie vragen met (eigen) kaart of foto’s, informatieschermen met weetjes over de locatie of objecten, puntentelling en totaalscore, letterspel, maak touren in vaste volgorde, vrije volgorde of als mystery-tour en maak gebruik van jokers, route hints, fotomomenten en speloverzicht. Internet tijdens de tocht is niet nodig, laden kan bij een wifipunt.

Op tourtodo.nl kan gezocht worden naar touren en kunnen gemaakte touren terug gekeken worden door de gebruiker, maar de maker van de tour kan via een dashboard veel meer, o.a. live volgen en tijd en volgorde informatie opvragen over hoe een tour gemaakt is. Deelnemers kunnen worden uitgenodigd via het dashboard en de leiding kan meekijken hoe de tour verloopt (zulke tochten hebben wel (minimaal) iternet nodig). Start een tocht met behulp van website links, tickets en qr codes. TourToDo tochten kunnen in alle talen worden gemaakt, de appbediening is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

Wilt je snel een indruk krijgen? Download de gratis app en probeer de volgende tournummers: 466 (Museum Valkhof), 171 (Museum Oriëntalis), 209 (Hanzestad Elburg), 132 (Museum de Bovenstreek). Tour 33 is een echte geocache (Bottendaal, Nijmegen). Meer informatie is te vinden op www.tourtodo.com en tourtodo.blogspot.com

Troovie
Troovie is een speurtochtenapp, waarmee je in een handomdraai een speurtocht in thema uit kunt zetten. De beschikbare thema’s zijn vooral geschikt voor bevers en welpen en zijn inclusief filmpjes die het thema introduceren. Onderweg kom je allerlei kleine augmented reality opdrachtjes tegen (je ziet via de telefoon voorwerpen ‘op de grond’ liggen die je bijvoorbeeld moet zoeken of ‘oppakken’ door de telefoon erheen te bewegen). Je kunt ook een speurtocht zonder thema uitzetten. Op https://www.troovie.nl vind je meer informatie over deze app. Kinderen kunnen in principe zelfstandig met een telefoon de speurtocht lopen; je hoeft alleen een oogje in het zeil te houden. De app regelt zelfs wanneer ze de telefoon door moeten geven aan de volgende!

Tips:

  • Je kunt het beste maximaal 6 kinderen met 1 telefoon laten lopen.
  • Je kunt de route gewoon thuis uitzetten via de app, maar het is wel verstandig om van tevoren de route zelf uit te testen, zeker als de route door en gebied loopt waar ook auto’s en ander verkeer komt.
  • Moet je onderweg een (drukke) weg oversteken? Plan dan een vraag of een opdracht in vóór de oversteek. Dan weet je zeker dat ze stoppen en niet vol enthousiasme zonder te kijken de weg oversteken!


Wherigo
Meer informatie: www.wherigo.com

Voorbereidingstijd

Tijd om de tocht uit te zetten.

Benodigd materiaal

  • Computer om tour te bouwen en mobiele telefoon(s) met de app om de tocht te kunnen lopen.
Lees 5225 keer Laatst aangepast op dinsdag, 08 december 2020 14:25
Log in om reacties te plaatsen