maandag, 21 oktober 2019 18:55

Detectives in de natuur

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Opmerkelijke gebeurtenissen laten hun sporen na in de natuur. Onderzoek de ‘plaats delict’ en los het mysterie op.

Beschrijving van de activiteit

In de natuur zijn veel sporen te vinden van gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Soms vind je een heleboel veren en sporen van een gevecht: een plukplaats. Hier heeft mogelijk een vos of roofvogel een vogel opgegeten. Door de plek te onderzoeken kun je achterhalen wat er is gebeurd. Als de veren geknakt zijn en de kop en snavel er nog liggen is de dader waarschijnlijk een roofvogel geweest. Zoogdieren zoals een vos eten de kop ook op en de hele prooi wordt meegenomen naar het nest, de veren worden uitgetrokken en zijn niet geknakt, soms plakken ze aan elkaar door het speeksel.

Ga met de scout in ploegen op onderzoek uit. Zoek naar sporen die erop duiden dat er iets is gebeurd en markeer de ‘plaats delict’ met afzetlint, zodat er geen sporen worden uitgewist. Onderzoek met je ploeg wat er gebeurd zou kunnen zijn en hoe lang geleden. Wie is de dader of is er een natuurlijke oorzaak? Zoek naar andere sporen die ermee te maken kunnen hebben en plaats vlaggetjes met nummertjes bij het bewijsmateriaal. Los het mysterie op en verwerk het in een zo spannend mogelijk verhaal, aangevuld met een rijke dosis fantasie. Er mogen hierbij aannames gemaakt worden en extra bewijs worden gemaakt om het verhaal zo veel mogelijk aan te dikken.

Voorbeelden

  • Een dood dier, botten of schedel: Welk dier is het? Is het dier gestorven aan ouderdom, door een ziekte, een jager, aangevallen door een dier, honger, een ongeluk of iets anders?
  • Een gehavende, omgevallen of dode boom: komt de schade door blikseminslag, paddenstoelen, insecten, ziekte, mensen of dieren?
  • Een enorme kuil: Wie heeft deze gegraven en waarom?
  • Een bijzondere positionering in de natuur, zoals een heksenkring of een eenzame grote bloemenplant. Hoe zijn deze ontstaan? Waren er eerst meer? Is dit geplant of natuurlijk ontstaan?

Ga voor elk verhaal rond de betreffende ‘plaats delict’ zitten en laat één persoon uit de ploeg het spannende verhaal vertellen.

Benodigd materiaal

  • Afzetlint
  • Coctailprikker vlaggetjes met nummertjes
  • Evt. thema onderzoeksmaterialen, zoals een loep, wegwerp handschoenen, en een pinset met doorzichtig zakje om detail-bewijs in te verzamelen

Veiligheid

Leg uit dat het niet de bedoeling is om zomaar alles aan te raken. Natuurlijk ook omdat de 'plaats delict' hierdoor verstoord wordt, maar vooral omdat sommige voorwerpen zoals verse kadavers bacteriën bevatten waar je ziek van kan worden.

Tips

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 13 Klimaatsverandering aanpakken, doel 14 Bescherming van zeeën en oceanen en doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Lees 2593 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 11:08
Log in om reacties te plaatsen