zaterdag, 19 oktober 2019 17:50

Bas Bos bosmuizenissen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Muizen zijn schattige diertjes, die ons flink kunnen laten schrikken als ze plotseling door de kamer rennen. Wat houdt een muis bezig? Beleef de muizenissen van een bosmuis.

Beschrijving van de activiteit

Bas Bos vertelt dat er in Nederland een aantal soorten muizen leven. Je hebt de huismuizen, dwergmuizen, bosmuizen, woelmuizen en slaapmuizen. Het zijn knaagdieren, zoogdieren,
alleseters. Als het kouder wordt komen de muizen weer naar binnen in de huizen en kun je ze ‘s avonds door de kamer zien rennen op zoek naar voedsel.

Bas Bos vraagt de bevers buiten op de grond te gaan zitten en zich zo klein te maken als een muis. Dan sluiten ze hun ogen en stellen zich voor dat ze echt een bosmuis zijn. Hun neus wordt een puntig snuitje met snorharen, hun ogen grote zwarte kraaloogjes, grote oren boven op hun kopje. Armen en benen worden pootjes, handen en voeten kleine klauwtjes en ze krijgen een lange staart. Hun huid krijgt een zachte vacht met bruine haren, grijswitte haren op de buik. Ze maken zachte piepende geluidjes.

Laat de bevers al piepend de omgeving verkennen alsof ze echte muizen zijn. Muizen houden van rennen, springen en klimmen. Het zijn nieuwsgierige diertjes en ze gaan graag op onderzoek uit. Ze kunnen heel goed ruiken en horen. Ze snuffelen rond op zoek naar lekkers en als ze iets verdachts of interessants horen gaan ze op hun achterpootjes staan en spitsen ze hun oren.

De bevers (muizen) zoeken een fijn plekje en maken daar een holletje voor de winter. Muizen houden van een rustig, warm en droog holletje, binnen 10m waar ze voedsel kunnen halen.

Bosmuizen zijn alleseters: dennenappels, paddenstoelen, beukennootjes, walnoten, bramen, maiskorrels, hazelnoten, spinnen, slakken, kevers en nog veel meer. Bosmuizen leggen een enorme wintervoorraad aan. Stuur de muisjes op pad om voedsel te zoeken. Wat vinden ze dat eetbaar is voor de bosmuis? Wat kan bewaard worden voor de winter?

Bosmuizen worden gegeten door uilen.

Een echte aanrader is de film ‘Uilenbal’: een prachtige film met de muis Piepiep als vriendje van de 8-jarige Meral. Piepiep wordt gegrepen door een uil, waarna Meral met haar vrienden de uilenbal met botjes van Piepiep gaat zoeken tijdens een spannende tocht in de natuur.

Een boeiende activiteit is uilenballen pluizen in de groep. Het is vaak mogelijk om een leskist met uilenballen te halen op een natuur- en milieueducatie centrum in de buurt.

Benodigd materiaal

Eventueel een leskist met uilenballen te halen op een natuur- en milieueducatie

Lees 1611 keer Laatst aangepast op dinsdag, 10 december 2019 15:58
Log in om reacties te plaatsen