zaterdag, 19 oktober 2019 22:19

De bomenkroon van Bas Bos

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

In de herfst hebben boomkronen prachtige kleuren. Bekijk de boomkronen en de dwarrelende blaadjes, maak een regenboog en een feestelijke kroon van herfstbladeren.

Beschrijving van de activiteit

Bas Bos en Stuiter lopen door het bos. De herfst is begonnen. Als je onder de bomen loopt, zie je al die kleuren. Om hen heen dwarrelen blaadjes op de grond. Stuiter blijft er naar kijken: doen ze dat allemaal op dezelfde manier of niet. Er liggen al veel blaadjes op de grond. Hoeveel kleuren zijn het? Stuiter neemt de mooiste bladeren mee naar het huis van Bas Bos en Rebbel. Daar heeft Bas een idee om wat met de bladeren te doen.

De herfst is laat dit jaar, maar de blaadjes kunnen nu elk moment gaan verkleuren. Als dat gebeurt is er een explosie van kleur. Een prachtige periode voor bevers om te verwonderen, te kijken naar de veranderende natuur en te spelen met kleur.

Bas Bos laat de bevers in een rij achter elkaar opstellen, waarbij elk bever een hand op de schouder van de bever ervoor legt. Hij geeft alle bevers een spiegeltje. De bevers houden de spiegeltjes met hun vrije hand op hun neus, het spiegeltje naar boven gericht. Niet onder hun neus, want dan beslaat het spiegeltje door de ademhaling. Loop zelf voorop met de hele rij bevers onder de herfstbomen door en laat de kleurrijke boomkruinen bekijken in het spiegeltje.

Bladeren die van de boom vallen, vallen niet als een steen naar beneden, ze dwarrelen op de wind. De bevers kijken of ze bladeren zien dwarrelen. Doen alle blaadjes dat op dezelfde manier? De bevers gaan op een hoog plekje staan en houden een blaadje hoog in de lucht. Laat het los en kijk hoe het dwarrelt in de wind.

Bas maakt een stukje bodem vrij van bladeren en takjes. Hij tekent met een stok de lijnen van een grote regenboog (een echte regenboog heeft 7 kleuren). Hij laat de lijnen opvullen met verschillende kleuren herfstbladeren. Het hoeven niet de kleuren van de regenboog te zijn.

De bevers maken een feestelijke kroon met herfstbladeren voor zichzelf, net zo mooi als de boomkronen en in alle kleuren van de zojuist gemaakte regenboog. Niet voor elk bever een strook karton op maat, zodat
het precies op hun hoofd past. De herfstbladeren mogen op de strook geplakt, of door een volwassene geniet worden.

Maak een herfstmobiel door droge herfstbladeren in allerlei kleuren, vormen en maten aan draadjes van verschillende lengte op te hangen aan een horizontale tak. Bij elk zuchtje wind zullen de bladeren prachtig dwarrelen.

Benodigd materiaal

Spiegeltjes, stroken karton van ongeveer 70cm lang en 10cm breed, lijm, nietmachine.

Een tak, herfstbladeren, draad.

Lees 1733 keer Laatst aangepast op zondag, 15 november 2020 00:41
Log in om reacties te plaatsen