zondag, 06 oktober 2019 19:04

Dans in de regen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Buiten in de regen bewegen

Beschrijving van de activiteit

Introductie bevers

Noa en Keet Kleur vervelen zich een beetje. Het regend waardoor ze eigenlijk niet naar buiten willen. Toch steld Noa voor om toch naar buiten te gaan en in de regen te dansen. Keet is helemaal voor: Al die regendruppels voelen zo fijn op je gezicht!

Introductie welpen

Raksha vind dat Mowgli en Shanti niet in de Guha grotten mogen schuilen als het regend. Ga juist naar buiten en geniet van het gevoel van de regendruppels op je gezicht, vang een regendruppel met je tong. en do nog veel meer spelen buiten!

Speluitleg

Regen komt uit de wolken. Dit noemen we neerslag. Regen is een onderdeel van de waterkringloop. Het water uit de oceanen verdampt en condenseert als wolken, het valt weer neer als regen, sneeuw of hagel en stroomt dan via de rivieren terug naar de oceaan.

Weer of geen weer? Deze Challenge is de ultieme bikkel-test! Je gaat in de herfst júíst naar buiten als het stormt, regent of waait. Of net na een goede bui. Voel je weer als een kind en spring in de plassen, vang regendruppels op je tong of laat je compleet natregenen. Nog leuker: sleur je vrienden mee naar buiten als het met bakken uit de hemel komt. Hilarische foto’s gegarandeerd!

Krijg je dan geen griep van die kou en regen? Nee. Juist omdat mensen met dit weer binnen zitten in slecht geventileerde ruimten, is de kans dat ze ziekten overdragen groter. Wel moet je je goed kleden om warm te blijven. Buiten zijn geeft je immuunsysteem een boost. Het maakt niet uit of de lucht grijs is, onder invloed van een klein beetje zonlicht maakt je lichaam al vitamine D aan. Ook heeft de natuur direct een positieve invloed op je stemming, zelfs bij slecht weer. Goed tegen je herfstdip dus!

Regenlaarzen en regenjassen aan en hup naar buiten. Spring in de plassen, speel met de regen, ervaar de regen met alle zintuigen. Luister naar de muziek van de regendruppels die vallen op het afdak, in de dakgoot, op de bladeren van de bomen, op je paraplu. Proef de regendruppels, probeer ze op te vangen met je mond of met je handen als kommetje. Neem je beker mee naar buiten en vang het regenwater op, voor een lekker kopje regenwater. Voel de regen op je gezicht, op je handen in je haren. Probeer een regendruppel te volgen met je ogen, waar komt hij vandaan en waar komt hij neer. Kijk naar de kringen van regendruppels in een plas. Kijk naar de regen op het dak en volg de weg van het water naar beneden, door de dakgoot en de regenpijp naar het afvoerputje op het schoolplein. Waar stroomt het water heen? Ruik de regen. Alles ruikt weer lekker fris en schoon.

Waar zijn de dieren gebleven? Zie je ze ergens schuilen voor de regen? Welke dieren komen juist tevoorschijn als het regent? Ga op zoek naar regenwormen. Als het regent komen ze boven de grond om een partner te zoeken en te paren. Bekijk een regenworm in een loeppotje, tel uit hoeveel ringen (segmenten) hij bestaat. Kun je zien wat de voorkant (mond) en wat de achterkant (poepgaatje) van de regenworm is? Geef de regenworm een dor blaadje te eten om daar achter te komen. Kijk naar het gedrag van de regenworm, hoe beweegt hij, wat doet hij? Geef je regenworm een naam en zet hem weer terug waar je hem gevonden hebt.

Na regen komt zonneschijn en als je geluk hebt al tijdens de regen, want dan kun je een regenboog zien.

Hang een facet geslepen kristal op aan een koordje voor het raam. Je kunt er het zonlicht mee breken en het kleurenspectrum van de regenboog tevoorschijn toveren. Laat de bevers / welpen een mooie tekening maken van de regen en hun eigen regenworm, met natuurlijk in de lucht een prachtige regenboog.

Benodigd materiaal

Loeppotjes, facet geslepen kristallen raamhanger.

Tips

Maak leuke foto's en plaats ze op sociale media.

Lees 1797 keer Laatst aangepast op donderdag, 03 december 2020 08:42
Log in om reacties te plaatsen