maandag, 16 september 2019 16:32

Stoere katapult

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Buiten-speel-pret: maak een stoere katapult!

Beschrijving van de activiteit

Buiten spelen prikkelt de fantasie, je kunt er allerlei avonturen beleven. Een katapult van een gevorkte tak en een postelastiek is al voldoende voor een hele middag pret. Met iets meer materialen maak je een superdeluxe katapult.

Ga naar een plek waar veel bomen zijn zoals een bos of park en laat elk kind op de grond een stevige gevorkte tak zoeken. Ga vooraf kijken of er wel gevorkte takken te vinden zijn. Knip de takken op maat zodat deze de vorm krijgen van een handzame katapult en knoop een postelastiek aan de twee uiteinden van de vork. Laat ook iets zoeken wat weggeschoten kan worden, zoals een dennenappel of kastanje.

Geef een duidelijke instructie waar de kinderen mee mogen schieten en in welke richting: Allemaal dezelfde kant op, niet met stenen schieten en niet op mensen of dieren. Deze instructie is heel belangrijk voor de veiligheid.

Elastiek spannen en schieten maar! Probeer iets te raken, bijvoorbeeld een boom. Als dat goed gaat kun je op iets moeilijkers laten schieten zoals een dennenappel op een paaltje.

Aanvullend kun je nog een reuzenkatapult maken. Bevestig een lang elastiek (dubbel) tussen 2 boomstammen die op circa 2 meter afstand van elkaar staan en bevestig in het midden van het elastiek een jute zak. De jute zak strak naar achteren trekken om het elastiek te spannen, leg er een bal in en schiet de bal weg, op pionier een catapult. Maak er een spel van en laat de kinderen zelf de spelregels bedenken.

Bespreek dat mensen vroeger met een handkatapult op jacht gingen of met elkaar vochten. Vanaf de oudheid tot de 14e eeuw werd de lanceerkatapult gebruikt als wapen om stenen, kogels, speren of pijlen weg te schieten. Soms werden vuurpotten met gloeiende kolen weggeschoten. In de 14e eeuw werd de katapult vervangen door kanonnen.

Benodigd materiaal

  • Snoeischaar of takkenschaar
  • Per katapult: stevige tak met T-vorm, postelastiek, dennenappel, kastanje of eikel om weg te schieten
  • Reuzenkatapult: stevige elastiek van cicra 12 meter, jute zak, bal

Veiligheid

Bespreek de regels met de scouts, zoals schiet niet op elkaar en allemaal in de zelfde richting.

Lees 2181 keer Laatst aangepast op maandag, 16 september 2019 17:20
Log in om reacties te plaatsen