maandag, 31 augustus 2015 02:00

Balspelen

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Dit item bevat diverse balspelen die zowel op het land als op het water gespeeld kunnen worden.

Beschrijving van de activiteit

Kringspel

De spelers staan in een grote kring en gooien of rollen een bal naar elkaar. In het midden staan 2 verdedigers die de bal proberen te pakken. Lukt dat, dan moet de speler die als laatste de bal gegooid heeft, mee in de kring gaan staan als verdediger. Tot er uiteindelijk nog maar 1 speler overblijft. Deze speler wint natuurlijk.

Namenspel

Dit is een variant op het vorige spel: In plaats van de bal verdedigen kun je er voor kiezen om de naam te roepen van degene waarnaar je gooit, Als het fout is ben je af.

Bal alfabet

De spelers staan in een grote kring met een bal. De eerste speler tikt de bal de lucht in en zegt “a”. De speler links van hem tikt de bal weer in de lucht naar de volgende speler en zegt “b”. Zo moet de bal de kring rondgaan tot de laatste letter van het alfabet.

Bal getallen

Dit is een variant van het vorige spel. Zo kan je dit ook doen met getallen en cijfers tot een afgesproken aantal of met meerdere teams tegen elkaar.

Nummerbal

De spelers stellen zich in 2 teams tegenover elkaar op. Per team staan de spelers naast elkaar achter de achterlijn van het veld. In het midden van het veld ligt een bal. Elk team geeft zijn spelers nummers, te beginnen bij 1. Nu kan het spel beginnen. De spelleider roept een nummer. De 2 spelers uit beide teams met dat nummer rennen zo vlug mogelijk naar de bal. Wie als eerste bij de bal is, trapt hem weg. De andere speler moet de bal zo vlug mogelijk gaan halen, want ondertussen kan de andere speler punten scoren. Voor elke keer dat hij van de middellijn naar zijn eigen team kan rennen, scoort hij een punt. Pas wanneer de tegenspeler de bal op de middellijn legt, moet de speler stoppen met rennen. De spelleider roept dan een nieuw nummer. Welk team scoort als eerste 50 punten?

Overgooien

De bal naar elkaar overgooien, in twee-, drie- of viertallen. Variant: een of meerdere spelers proberen de bal te onderscheppen en te vangen. Als de bal met succes gevangen is, ruilt die speler van plaats met de speler die de bal gegooid had.

Andere balspelen

 1. Wie is het snelst? is een reactie spel met bal.
 2. Fopbal is een kringspel met een bal.
 3. Stand in de mand is een balspel waarbij het reactievermogen word getest.
 4. Positive bal is een evaluatiespel met bal.
 5. Plakbandbal is een snoep spel met bal.
 6. Doorgeefbal stimuleerd snelheid en behendigheid.
 7. Killerbal is een pittig balspel.
 8. Tienbal: het scoren van punten door overgooien.

Balspelen met jungle / welpenthema

 1. Jungle balspel 1: Inhaalbal met Mowgli en Shanti is een behendigheidsspel.
 2. Jungle balspel 2: Kokosnootroof in Bandalog is een snelheidsspel.
 3. Jungle balspel 3: Raksha beschermt haar welpen tegen Shera Khan.

Balspelen met de bevers

Het is mooi weer. Echt weer om actief buiten te zijn. Daarom zijn de bewoners van Hotsjietonia allemaal op het grasveld rond de boom. Ze hebben spelletjes bedacht die je met een bal kan spelen. En natuurlijk doen de bevers mee. 

Benodigd materiaal

 • Bal.
 • Speelveld.

Aanvullende informatie

Lees 21374 keer Laatst aangepast op woensdag, 20 juli 2022 20:55
Log in om reacties te plaatsen