maandag, 25 maart 2019 10:33

Een echte meteoroloog

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Leren verschillen tussen weer en klimaat. Een discussie kunnen voeren met onderbouwde argumenten. Zelf metingen kunnen verrichten en instrumenten goed aflezen.

Beschrijving van de activiteit

Weer en klimaat hebben veel met elkaar gemeen, maar zijn toch niet hetzelfde. Zo is weer de toestand van de atmosfeer op een bepaald moment, terwijl klimaat een gemiddelde is van de verschillende meteorologische metingen over 30 jaar. Tijdens deze opkomst leren de scouts eerst het verschil tussen weer en klimaat. Daarna kruipen ze in de huid van meteorologen en verrichten ze zelf weer metingen. Door ook binnen te meten leggen ze de relatie tussen het microklimaat in de het lokaal.

Inleiding weerbericht

De scouts kijken het weerbericht van het Achtuurjournaal van de voorgaande dag. Zoek hiervoor op uitzending gemist (zoek op NOS Journaal 20:00) de uitzending. Het weerbericht is te vinden aan het einde van de uitzending. Vraag de scouts waarom ze denken dat we het weer nu al 5 of meer dagen van tevoren kunnen voorspellen, terwijl we dit vroeger maar 1 dag of een paar uur van tevoren konden. Dit kunnen meteorologen dankzij de satellieten die in een baan om de aarde zweven.

Belang van de weesvoorspelling

Vraag de scouts waarom zij denken dat het belangrijk is dat we zo lang van tevoren het weer kunnen voorspellen? Bijvoorbeeld bij het voorspellen van orkanen, droogte of zware regenval. Bekijk met de scouts de videoclip De cycloon

Woordweb

Waaraan denken de scouts als ze de woorden ‘weer’ en ‘klimaat’ horen. Maak met de gehele groep twee woordwebben, één voor het klimaat en één voor het weer. Lijken deze op elkaar of zijn er toch veel verschillen?

Eigen definities

Maar wat is nu precies weer en wat is klimaat? De scouts bedenken zelf definities voor weer en klimaat. Scouts gaan eerst individueel nadenken en vervolgens delen ze hun gedachten met hun ploeg. De definities die hier uitkomen worden met de gehele groep besproken. Geef uiteindelijk de definities van weer en klimaat aan de scouts.

ISS weer of klimaat?

In de ruimte in een baan om de aarde zweeft het internationale ruimtestation ISS. Daar bevinden zich sinds het jaar 2000 mensen. Vanuit het ISS kunnen zij de aarde goed zien. Het is daarom een mooie plek om het weer en klimaat te bestuderen. Maar als de omstandigheden (zie tabel) op het ISS op die van buiten het ISS zouden lijken, zouden mensen er niet kunnen leven. Daarom worden de omstandigheden, zoals temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid op het ISS met behulp van geavanceerde apparatuur door de mens constant gehouden. Voer met de hele groep een discussie: zouden de scouts de omstandigheden op het ISS weer of klimaat noemen?

Omstandigheden ISS Binnen Buiten
Temperatuur 23.8 In de zon: 121 °C In de schaduw: -157 °C
Neerslag Geen (luchtvochtigheid 22%: vergelijkbaar met woestijnklimaat) Geen
Wind Geen Geen
Luchtdruk ± 1 atm (zelfde als op aarde) 0 atm: vacuüm (er is geen lucht in de ruimte)

Zelf metingen doen

Nu kruipen de scouts in de huid van echte meteorologen. Ze gaan hun eigen weermetingen verrichten. Daarbij gebruiken ze het werkblad voor één van de weerinstrumenten. Wijs ze elke ploeg een eigen weerinstrument toe. (Er zijn vijf verschillende meetinstrumenten, Als er meer ploegen zijn zijn dan meer meetinstrumenten nodig). Geef de scouts het bij hun instrument behorende werkblad. Laat de scouts met dit instrument zowel binnen als buiten een meting doen, om het verschil tussen binnen (microklimaat) en buiten duidelijk te maken (windstilte in het lokaal is bijvoorbeeld ook een interessante meting).

Reflectie

Bespreek de uitkomsten van de metingen in de groep. Laat de scouts het volgende aan de rest van de klas uitleggen: met welk instrument hebben ze gemeten? Hoe hebben ze de instrumenten afgelezen? Wat was de uitkomst? Hoe kan met hun instrument het weer voorspeld worden?

Benodigd materiaal

 • Werkbladen van Andre Kuipers:
 • Digibord of computer met beamer en internet om weerbericht en clip te bekijken
 • Weerbericht NOS Achtuurjournaal (zie www.uitzendinggemist.nl)
 • Clip De cycloon
 • Thermometer
 • Windvaan Kompas
 • Blanco papier
 • Anemometer
 • Stopwatch
 • Regenmeter
 • Barometer

Tips

Deze activiteit is te gebruiken voor specialisatie insigne Ster en weer specialist; Alternatief A.

Lees 2090 keer Laatst aangepast op donderdag, 12 september 2019 16:35
Log in om reacties te plaatsen