maandag, 31 augustus 2015 02:00

Nieuws uit de natuur

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De welpen gaan als 'natuurverslaggever' aan de slag en oefenen zo met natuurobservatie. Ook leren ze samenwerken en krijgen ze inzicht in verschillende journalistieke beroepen. 

Beschrijving van de activiteit

Bij de Talaab poel is van alles te zien en te beleven! De natuur is volop in beweging. Soms zijn er dieren, of je kunt de wisseling van de seizoenen zien aan bijvoorbeeld de bomen. De welpen kennen van school misschien wel de SchoolTV uitzendingen van het programma ‘Nieuws uit de Natuur’.

Nu gaan ze zelf een nieuwsitem voor ‘Nieuws uit de Natuur’ maken! De welpen moeten goed om zich heen kijken en een nieuwsbericht maken over de plek waar ze zijn. Wat valt hen op? Wat zien ze? Ruiken ze bepaalde dingen of horen ze bepaalde geluiden? Deel de nesten in tweeën en laat de welpen in drietallen werken. Ze moeten samenwerken en iedereen in het drietal heeft een bepaalde taak, ‘journalist’, ‘fotograaf’ (kleine tekeningen maken), of ‘observator’. Ze hebben niet veel tijd, dus moeten ze goed afspreken wat ze willen vertellen in hun nieuwsbericht. Aan het einde van de tijd kun je de nieuwsverslagen met elkaar vergelijken. Hebben alle drietalen hetzelfde gezien/gehoord/geroken?

Variant 1: Bericht inspreken

Indien mogelijk is het natuurlijk ook leuk de welpen samen een bericht in te laten spreken, via bijvoorbeeld een dictafoon of de opnamefunctie op de telefoon van de leid(st)er. Leuk om terug te luisteren! Spreek in dat geval wel goed af welk drietal eerst mag en wat de drietallen doen die niet aan het inspreken zijn.

Variant 2: Nieuwskrant maken

Je kunt hier ook een opkomstvullend programma van maken en samen met de hele horde een nieuws uit de natuur (muur)krant maken, waarin alle verslagen (met namen) van de drietallen komen te staan. Hang de krant op in je lokaal.

Voorbereidingstijd

Eventueel 'perskaartjes' maken met daarop de taken van de verschillende beroepen. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. 

Benodigd materiaal

  • Per drietal een paar vellen papier.
  • Per drietal een 'klembord', bijvoorbeeld een houten plankje met een groot elastiek eromheen om het papier op zijn plek te houden.
  • Per drietal pennen en potlood.
  • Eventueel per drietal kleurpotloden of stiften.
  • Eventueel per drietal 'perskaartjes' met taakomschrijvingen.
  • Eventueel opnameapparatuur.

Tips

  • Leg de verschillende taken duidelijk uit en geef aan dat elke taak even belangrijk is en de welpen dus goed moeten samenwerken.
  • Als verslaggever verniel je natuurlijk niets in de natuur!
  • Je kan deze activiteit gebruiken als onderdeel van de opdracht "Natuurposter" bij het insigne Natuur voor welpen.
Lees 2461 keer Laatst aangepast op zaterdag, 03 oktober 2020 18:16
Meer in deze categorie: « Zoek iemand die... Landenmemory »
Log in om reacties te plaatsen