maandag, 31 augustus 2015 02:00

De watervrede (Waterspel)

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

De watervrede is door Hathi afgekondigd toen hij bij de drinkplek de rotsen boven water zag komen. Tijdens de watervrede mochten de jagers niet jagen tijdens het drinken van de dieren. De rotsen liggen ongeveer 20 mijl ten noordwesten van het wolvenhol, vlak bij de Khaali Jagah vlakte. Bij de watervrede draait alles om samenwerken.

Beschrijving van de activiteit

Het spel: De watervrede bestaat uit meerdere samenwerkingsspelen. Doordat er minder plekken zijn om te drinken, moeten de dieren uit de jungle elkaar tijdens de drinkmomenten van (erg) dichtbij tolereren. In ieder geval van dichterbij als hen lief is.

Spel 1: Verbondenheid

Doel: samenwerken.

Vorm tweetallen. Allebei de welpen hebben een touwtje van ongeveer 1,25 meter. Bind het touwtje om de pols van de ander. Niet te strak. Lus de touwtjes aan elkaar. Maak nu het touwtje aan de andere pols vast. 
Opdracht: Probeer van elkaar los te komen zonder de knoop te verbreken.
Oplossing: je moet het touwtje onder de polsverbinding van het andere touwtje doorhalen en zo de eigen hand eruit halen.

Spel 2: Het waterleidingspel

Doel: Samenwerken en delen.

Verdeel de horde in twee nesten. Elk nest krijgt eenzelfde aantal meters slang of buis, een bakje, een trechter en twee emmers. Voor beide groepen staat één van de emmers wat hoger dan de andere. Deze is gevuld met water. Nu moeten de partijen de stukken slang tegen elkaar aan houden, terwijl een welp met behulp van het bakje water door de trechter in de slang giet. Wie het eerst de lege emmer vol heeft, heeft gewonnen.

Spel 3: Help daar komt de zon!

Doel: Samenwerken, delen en balgevoel krijgen.

De zon is af en toe een vijand van de dieren. Alleen dieren die genoeg gedronken hebben kunnen het tegen hem opnemen. Twee aan twee krijgen de welpen een bal. Dat is een watervoorraad. Ze staan in een ruim speelveld (minimaal 10 bij 10). Eén welp is de zon. Hij start in een van de hoeken van het speelveld. Hij mag alleen iemand aftikken die geen watervoorraad heeft. De welpen moeten nu overspelen. Dit spel lukt alleen als alle welpen goed samenwerken. Ze beginnen weliswaar in tweetallen, maar elk tweetal kan een ander 'redden' door de bal naar een bedreigde speler te gooien. Wissel na een halve minuut al van tikker. Dit spel moeten de welpen vaker spelen om goed door te krijgen dat het alleen lukt als iedereen samenwerkt. Speel het daarom de eerste keer kort en stop het spel af en toe om te laten zien hoe je samen kunt werken.

Spel 4: Wie is Shere Khan?

Doel: actief bezig zijn en oplossend denken.

Tijdens de watervrede gaat alles goed. Toch zijn de dieren nog wel voorzichtig. Ze gaan Shere Khan nog steeds liever uit de weg. Alle welpen zitten in een kring. Allen krijgen van een leid(st)er een klopje op de rug, maar bij een van hen wordt tegelijk een stukje (gestreept) plakband geplakt. Nu gaan de welpen proberen te ontdekken wie de 'gestreepte' is. 'Gestreepte' is ook de bijnaam van Shere Khan, vanwege zijn gestreepte vel. De kinderen proberen bij elkaar te kijken, maar houden hun eigen rug gedekt. Dit kan door ergens tegenaan te gaan staan, of door snel heen en weer te lopen. De welpen mogen niet praten. Heeft een welp de gestreepte gezien, dan gaat hij of zij weer zitten. Het spel gaat door tot dat de gestreepte alleen overblijft of zelf weet dat hij Shere Khan is.

Spel 5: De voedseljacht

Doel: Ontdekken wat het voedsel van de rimboedieren is.

Als er te weinig water in de Waingoengarivier staat, verdrogen ook gras, bomen en planten in de rimboe. De plantenetende dieren trekken dan weg op zoek naar plaatsen waar wel genoeg voedsel is. In de omgeving van de rivier liggen verschillende soorten voedsel verstopt. De welpen gaan op zoek naar het voedsel. Geef het speelveld duidelijk aan. De welpen moeten het voedsel vinden en vertellen welk dier het voedsel eet. Probeer het voedsel van alle rimboedieren aan bod te laten komen.

Spel 6: Regentikkertje

Het einde van de droge tijd is aangebroken. Een welp met een plantenspuit is de tikker. Hij kan de anderen tikken door ze nat te spuiten. Wie nat is, wordt de nieuwe tikker. De welpen kunnen schuilen onder een krant. Als je dat doet, moet je op je plek blijven staan tot er iemand anders bij je komt schuilen, dan mag je pas weer weg.

Voorbereidingstijd

15 tot 30 minuten: materialen klaar leggen.

Benodigd materiaal

  • Spel 1: Zoveel touwtjes van 1,25 meter, als er welpen zijn.
  • Spel 2: Per nest 1 volle emmer, 1 lege emmer, 1 trechter, meerdere stukken slang en buizen.
  • Spel 3: Speelveld van 10 bij 10 meter en per 2 welpen een bal.
  • Spel 4: Getreept tape of plakband.
  • Spel 5: Voedsel van elk jungledier.
  • Spel 6: Plantenspuit en kranten.

Veiligheid

  • Doe spel 6 alleen bij warm weer, om verkouden welpen te woorkomen.
  • Hou bij renspelen altijd de veiligheid in de gaten.

Tips

Aanvullende informatie

Lees 5618 keer Laatst aangepast op zondag, 02 oktober 2022 14:09
Log in om reacties te plaatsen