zondag, 11 december 2016 12:53

Kijken met je vingers

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers leren dat sommige dingen niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn.  

Beschrijving van de activiteit

Stuiter heeft geleerd dat je in een museum niks mag aanraken. Stuiter en Fleur besluiten om een museum voor blinde mensen/kinderen te maken waar je juist de werken móet aanraken.

Verzamel allerlei soorten materiaal, met verschillende texturen. Bijvoorbeeld stof, schuurpapier, bubbeltjesplastic, vilt, huishoudfolie, crêpepapier, ribbelkarton en foam. De bevers knippen allerlei vormen uit de materialen. Dit hoeft niet heel ingewikkeld; met wat rechthoeken en een rondje kun je al een poppetje maken. Je kunt ook van tevoren zelf al wat vormen knippen. Het is handig om de vormen op wat steviger knutselkarton te plakken, zodat het schilderij niet zo makkelijk scheurt en kreukt als je eraan voelt. 

Als de schilderijen klaar zijn mogen de bevers elkaars werk gaan bewonderen. Maar natuurlijk wel met een blinddoek om! Kunnen ze voelen wat er op de tekening staat?

In een museum hangen ook altijd bordjes naast de schilderijen met de namen van het schilderij en de schilder. Dan kun je natuurlijk ook niet zien als je blind bent. Hou zouden de bevers dat oplossen? Hebben de bevers al eens gehoord van Braille? Bij Braille hebben alle letters en cijfers een bepaalde combinatie van puntjes. Misschien hebben de bevers dat al wel eens gezien, bijvoorbeeld op de knopjes van een lift of op de trapleuning op het station. Voordat er braille bestond leerden blinde kinderen lezen door letters van hout of vilt te voelen. Dat kunnen bevers ook doen. 

Om te oefenen geef je elke bever 2 letters (bijvoorbeeld uit karton geknipt): de eerste letter van zijn/haar naam, en een andere letter. Kan de bever (geblindoekt!) voelen welke letter de goede is? De oudste bevers kunnen misschien wel een woord maken met de letters.

Benodigd materiaal

Voor het schilderij

  • Knutselmateriaal met verschillende textuur. Denk aan: stof, schuurpapier, bubbeltjesplastic, vilt, huishoudfolie, crêpepapier, ribbelkarton en foam.
  • Scharen
  • Lijm
  • Knutselkarton (als ondergrond voor het schilderij)

Voor het letters voelen/naamplaatje

  • Letters van schuurpapier/vilt/foam/dik karton

 Tips

  • Je kunt ook kant-en-klare letters/figuren van foam kopen (bijvoorbeeld bij de hema).
  • Let op dat je de schrijfletters gebruikt die de bevers op school ook leren.
  • Op http://www.bartkidz.nl/brailleschrift.html vind je informatie over het brailleschrift en de maker ervan.
  • Misschien ken je iemand die blind is. En mag je een boek van hem lenen. Dan kunnen de bevers de puntjes van de letters voelen.
  • Leuk te combineren met blindemannetje en voelkim spelletjes.
Lees 2830 keer Laatst aangepast op donderdag, 04 juli 2019 12:27
Log in om reacties te plaatsen