zondag, 30 oktober 2016 18:48

Marala en Jacala helpen Sint Maarten

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Er zijn helaas mensen die het minder hebben dan anderen. Marala en Jacala gaan met de welpen aan de slag om mensen die het moeilijk hebben deze winter een handje te helpen.

Beschrijving van de activiteit

Jacala heeft een krantenbericht gevonden in de rivier. Hij vindt het wel een heel bijzonder bericht. Het gaat over welpen die spullen inzamelen voor de voedselbank. Een voedselbank? Dat vindt Jacala vreemd.

voedselbank

Hij neemt het krantenbericht mee naar Marala. Zij weet vast wel wat dat is. Marala leest het bericht wel drie keer. Ze wordt er zo enthousiast van dat ze bijna haar tweede poot nodig heeft om rechtop te staan. Jacala snapt er niets van. "Wat is er aan de hand?", vraagt hij, "en wat is nu een voedselbank?". Marala kijkt nu serieus, haar enthousiasme van daarnet is helemaal weg. "Een voedselbank", zegt ze somber, "is een plek waar mensen, die weinig geld hebben om eten te kopen, terecht kunnen om wat voedsel te krijgen". Jacala is even stil en kijkt Marala aan. Dan vraagt hij: "...maar waarom was je dan net zo enthousiast? ". Marala kijkt weer vrolijk en roept: "De welpen uit dit krantenbericht hadden een heel goed idee!". Ze neemt een diepe zucht en praat dan snel verder. "De voedselbanken krijgen het voedsel van mensen die wat extra's over hebben. Zoals blikken met groenten of soep. Dat deed mij denken aan een verhaal dat ik vanochtend hoorde van Bagheera. Hij vertelde over een man die vroeger geleefd heeft. Zijn naam was Maarten. Op een koude dag kwam Maarten een bedelaar tegen. De bedelaar had het heel erg koud. Maarten pakte zijn jas en sneed die met zijn zwaard doormidden. Hij gaf één helft aan de bedelaar en de andere helft hield hij zelf. Jaren later waren de mensen nog steeds onder de indruk van deze daad en daarom vieren ze elk jaar op 11 november Sint Maarten. Tijdens dit feest gaan kinderen met lampionetjes de deuren langs. Ze zingen dan een liedje en dan krijgen ze wat snoep van degene die de deur open doet.". Jacala schudt met zijn hoofd. "Wat heeft dat met die voedselbank te maken?". "Oh, alles!", roept Marala uit. "Stel je nu eens voor dat de kinderen nu niet om snoep vragen, maar om een bijdrage voor de voedselbank!". Jacala snapt het. Samen met Marala gaat hij aan de slag.

De voorbereiding

Het is belangrijk dat je deze actie goed voorbereidt. Neem eerst contact op met de lokale voedselbank. Leg uit waarom je deze actie wil voeren en vraag hen naar een lijstje met de producten die ze het hardst nodig hebben. Maak aan de hand hiervan een flyer die je in de buurt, waar je de inzamelingactie houdt, verspreidt. Zet ook in de flyer waarom de inzamelactie doet. Doe dit minimaal een week van te voren.

De actie

Ga met de welpen, per nest, langs de deuren en zing het Sint Maarten liedje. Via deze link: http://www.feestdagenliedjes.nl/sint-maarten-sint-maarten kun je het liedje beluisteren. In plaats van een "pepermuntje" vraag je natuurlijk om een bijdrage voor de voedselbank.

Sint Maarten, Sint Maarten,
de koeien hebben staarten.
De meisjes hebben rokjes aan,
kijk, daar komt Sinte Maarten aan.

Sinte Maarten mik mak,
mijn moeder kijkt naar tik tak.
Mijn vader kijkt naar Sesamstraat,
dat is wel een snoepje waard.

Sinte Maarten mik mak,
mijn vader is een dikzak.
Mijn moeder is een duntje, 
geef mij een pepermuntje

Afloop

Wanneer je klaar bent met de inzamelactie ga je, samen met de welpen, naar de voedselbank om daar de spullen af te leveren. Zorg dat je daar warme chocomelk en iets lekkers klaar hebt, als beloning voor het harde werk.

Benodigd materiaal

  • Flyers
  • bolderkarretjes om de ingezamelde producten mee te vervoeren
  • Als je dat leukvindt: lampionetjes
  • Chocomelk en iets lekkers

Veiligheid

  • Loop met de kinderen mee. Het kan zijn dat iemand bij wie je aanbelt het niet met de actie eens is. Stuur de welpen door naar de volgende deur, bedank de persoon voor zijn/haar aandacht. Ga niet in discussie, zeker niet als de persoon die de deur opent chagarijnig op je overkomt.
  • Praat over dit onderwerp met je horde. Het kan zijn dat ze iemand kennen (misschien wel iemand in de horde) die afhankelijk is van de voedselbank. 

Tips

  • Vraag de mensen om de flyer op hun deur te plakken. Op die manier weet je van te voren al of je welkom bent.
  • Vraag ouders om mee te helpen.
Lees 2234 keer Laatst aangepast op zondag, 03 november 2019 15:11
Log in om reacties te plaatsen