zaterdag, 28 mei 2016 20:02

Op water avontuur met Malchi en Jacala (Waterspel)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De welpen maken een boot van lege plastic flessen. Een spannende uitdaging, want blijft de boot wel drijven? En als de boot blijft drijven, kan er dan iemand in varen?

Beschrijving van de activiteit

Malchi en Jakala hebben gehoord dat mensen in China een Drakenbootfestival houden. Tijdens dit festival houden mensen door het hele land drakenbootraces. Dat lijkt ze nu zo leuk, maar waar halen ze een drakenboot vandaan?  Malchi heeft een idee. Als ze nu eens alle plastic flessen verzamelen en daar een boot van maken. Dan slaan ze meteen twee vliegen in één klap. De rivier is schoon en ze hebben hun eigen super coole draken boot.

Samen met de welpen gaan ze aan de slag. De welpen verzamelen eerst zoveel mogelijk plastic flessen. Daarna ontdoen ze de flessen van hun papier. Papier wordt zacht in water en als je de flessen met het papier aan elkaar lijmt, valt je boot wel erg snel uit elkaar.

Jacala tekent met een krijtje de omtrek van de boot op de grond. de voorsteven (boeg) van de boot heeft een puntvorm en de spiegel van de boot is recht. De welpen leggen de plastic flessen, met de dop richting de boeg, binnen de door Jacala getekende omtrek. De flessen moeten elkaar zo goed mogelijk raken. De flessen worden met een goede, watervaste, lijm aan elkaar geplakt. Als het goed is ontstaat er dan een soort vlot in de vorm van een boot. Als alle flessen aan elkaar zijn geplakt, wordt er een stevig stuk plastic of zeil op het vlot geplakt. Zo worden eventuele gaten goed gedicht (we willen wel dat de boot blijft drijven). Dan wordt het geheel omgedraaid. Nu worden er aan de buitenzijde van het vlot, weer flessen geplakt. De bedoeling is dat zo de wand van de boot onstaat. Zo'n drie à vier flessen hoog (hoger mag, maar dit zo hoog genoeg moeten zijn). Voor de zekerheid kan je de wand ook dichtplakken met stevig plastic.

Als de lijm gedroogt is, volgt de eerste test: blijft de boot drijven? Als de boot blijft drijven, wordt het tijd er een echte drakenboot van te maken. Met verf en papier kun je versieringen aanbrengen en maak je voor de boeg natuurlijk een grote drakenkop als boogbeeld. Ook hier kun je lege plastic flessen voor gebruiken.

Nu de hele drakenboot klaar is en blijft drijven rijst de vraag: welke welp durft er mee te varen?

Benodigd materiaal

  • Zoveel mogelijk lege plasticflessen MET dop!
  • Krijtje
  • Goede lijm
  • Stevig plastic of zeil
  • Schaar
  • Verf en papier voor de versiering
  • Scharen, kwasten

Veiligheid

  • Let bij de lijm die je gebruikt goed op de gebruiksaanwijzing. Bij verkeerd gebruik plakken niet alleen de flessen aan elkaar, maar ook je welpen!
  • Dragen van een zwem- of reddingsvest: Zie informatieblad gebruik zwem- en reddingsvesten van de Nautisch Technische Richtlijnen (NTR2020) op de website Scouting Nederland
  • Vaar niet in diep water

Tips

Lees 2296 keer Laatst aangepast op donderdag, 21 oktober 2021 18:28
Log in om reacties te plaatsen