maandag, 30 mei 2016 15:47

Peddelen in een drakenboot (Waterspel)

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers leren over de drakenbotenrace en vooral dat je goed moet luisteren en samenwerken om een (draken)boot vooruit te krijgen. Door goed naar de trom te luisteren en op het juiste moment te peddelen racen ze samen naar de finish.

Beschrijving van de activiteit

Sterre en Steven Stroom vertellen over de drakenbootraces. Het is belangrijk dat je allemaal in het goede ritme peddelt. Dan kom je snel vooruit en win je de race. (Informatie over de drakenbootraces in China: https://www.beleven.org/feest)/drakenbootfestival

Teken een boot (kano) met stoepkrijt op de grond. Bevers staan achter elkaar in de boot en hebben allemaal een peddel. Om en om houden ze de peddel links of rechts van de boot. Spreek af aan welke kant je begint met peddelen (bijv. rechts). Eén van de leiding staat vooraan met een trom. Bij de eerste slag doen de bevers met de peddel rechts de peddel omhoog en naar beneden (een echte peddelbeweging kan ook, maar ik ben bang dat er dan gewonden gaan vallen). Bij de volgende slag is links aan de beurt. Na een paar keer oefenen maak je het moeilijker: wie niet op tijd peddelt is af. Tot slot gaat de drakenbotenrace beginnen. Hoe sneller het ritme, hoe harder we kunnen varen. Zouden we met z'n allen de eindstreep halen?

Benodigd materiaal

  • Stoepkrijt
  • Voor elke bever een peddel of stok
  • Trommel

Veiligheid

  • Maak van tevoren duidelijk dat peddels/stokken niet zijn bedoeld zijn om elkaar te slaan!
  • Zorg dat er voldoende ruimte tussen de kinderen is.

Tips

  • Je kunt de bevers ook een echte peddelbeweging laten maken, maar zorg dan wel voor voldoende ruimte tussen de kinderen zodat ze elkaar niet (al dan niet per ongeluk) raken.
  • Je kunt ook 2 kano's tekenen en tegen elkaar racen. (ter verduidelijking: de boten/bevers blijven de hele race op hun plek; de boot die het beste met de trom mee roeit, wint dus de race)
  • Om de race nóg echter te laten lijken kun je als leiding tegen de 'vaarrichting' in rennen tijdens het aanmoedigen ;-)
Lees 2189 keer Laatst aangepast op woensdag, 20 oktober 2021 23:30
Log in om reacties te plaatsen