zaterdag, 02 april 2016 15:41

Proefjes met ballonnen

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Proefjes doen met ballonnen. Ontdekken hoe geluid, lucht en energie zich verplaatsen.

Beschrijving van de activiteit

Themaverhaal

Wat gebeurt daar toch in de kas bij professor Plof? Ik gluur stiekem door een raampje naaar binnen. Er liggen een heleboel ballonnen op de grond. "FFFffffffffffffffffffffffffftttt!", er vliegt een ballon langs het raam! "Kom maar binnen hoor, Stuiter", roept Professor Plof terwijl hij de lege ballon weer opblaast. De ballon wordt groter, en groter, en groter... Ik stop mijn vingers alvast in mijn oren en knijp mijn ogen stijf dicht. "Stuuuuiiiiiter!" Roept professor Plof opeens heel hard. Ik kijk door de spleetjes van mijn ogen. "Kun je die knijper daar pakken?" vraagt Professor Plof. Zijn hoofd is een beetje rood geworden van het blazen. Ik haal mijn vingers uit mijn oren en pak de knijper. Professor Plof houd het tuutje van de ballon naar voren zodat ik de knijper erop kan zetten. "Ziezo" zegt de professor tevreden. "Waarom knijpen we die knijper eigenlijk op het tuutje?" vraag ik. "Nou," antwoord de professor, "zo blijft de energie in de ballon". "En die energie", gaat Stanley verder "kunnen we straks gebruiken om ons vliegtuig te laten vliegen". Stanley en Professor Plof zitten zelf bijna te stuiteren van de energie. Dit móet wel een van de betere uitvindingen zijn! Ik word er zelf ook een beetje Stuiterig van! "Mag ik meehelpen?" vraag ik. Natuurlijk mag dat! En we gaan meteen aan de slag.

Het spel

Voor we met het echte vliegtuig beginnen leren we eerst iets meer over de energie in de ballon.

Geluidsgolven

 1. Twee bevers staan tegenover elkaar. Ze houden een opgeblazen ballon tussen elkaars hoofd. En zetten hun lippen tegen de ballon aan, ieder aan hun eigen kant. Een van de twee bevers praat ‘in’ de ballon. De andere bever voelt de trilling door de ballon heen, tegen zijn lippen aan.
  Als je twee ballonnen goed tegen elkaar vastmaakt, en je houdt die twee ballonnen tussen elkaars hoofd, voel je de trilling dan ook nog?
 2. Blaas een ballon op en knoop hem goed dicht. Maak een touw aan de ballon, bij de knoop. In een blikje maak je een gat. Het andere eind van het touw haal je door het gat en je legt er een stevige knoop in.
  Een bever pakt de ballon en houdt die tegen zijn lippen. Een andere bever pakt het blikje en houdt de opening tegen zijn oor. Ze gaan zover van elkaar afstaan, dat het touw strak staat. De bever met de ballon praat in de ballon. Kan de bever met het blikje er iets van horen?

Electriciteit

 1. Elke bever krijgt een ballon. Met de ballon vegen de bevers over hun kleren. Tel af van 10 naar 0. Bij 0 houden alle bevers de ballon boven hun hoofd. Wat gebeurt er? Laadt de ballon opnieuw 10 seconden op. Wat gebeurt er als je de ballon nu bij de muur houdt? Of bij een andere bever? Of tegen het plafond? 
 2. De electrische energie van de ballon kun je ook zien als het donker is! Laadt de ballon opnieuw 10 seconden op. Houdt deze keer de ballon heel dichtbij de ballon van een andere bever. Hoor je die knetters? Laadt de ballon opnieuw 10 seconden op. nu mogen de bevers hun ballon tegen een gloeilamp houden. Wat gebeurde er?

Aandrijvingskracht

 1. Geef de bevers een nieuwe ballon. Ze mogen hem zelf proberen op te blazen. Leg géén knoop in het tuutje! Wat gebeurt er als je het tuutje los laat?
 2. Blaas de ballon opnieuw op (nu gaat het makkelijker!). Knijp een knijper op het tuutje.  Plak met plakband een rietje op de ballon. Knip 2 vliegtuigvleugels uit papier en plak ook de vleugels op de ballon. Je kunt het vliegtuig met stiften nog verder versieren. Ondertussen maakt de leiding de landingsbaan klaar door een draad door het lokaal te spannen. Zorg dat een kant van het draad makkelijk losgemaakt kan worden zodat de vliegtuigen eraan geregen kunnen worden. Rijg het eerste vliegtuig aan het draad, met het tuutje aan de achterkant (richting het open einde). Haal de knijper van het tuutje. Wat gebeurt er?
 3. Geef elke bever een ballon. Net als bij de electriciteit maken ze de ballon statisch door er mee over hun kleren te wrijven. Op de grond leg je een leeg limonade blikje. Door de ballon achter het blikje te houden ( zonder dat het blikje geraakt wordt) duwt de statische electriciteit het blikje voor uit. Misschien trekt het ook het blikje wel aan?

Benodigd materiaal

Geluidsgolven

 • Ballonnen
 • Touw
 • Blikjes

Electriciteit

 • Ballonnen
 • Gloeilamp

Electriciteit

 • Ballonnen
 • Draad van ongeveer 5 meter
 • Papier
 • Scharen
 • Stiften
 • Plakband
 • Rietjes

Tips

 • Speel halverwege een potje balonnentrap!
Lees 3033 keer Laatst aangepast op zondag, 24 maart 2019 03:23
Log in om reacties te plaatsen