zondag, 03 september 2023 16:02

Iedereen kan toveren in Hotsjietonia

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Experimentele proefjes doen met Bevers

Beschrijving van de activiteit

Stuiter is op bezoek bij Noa. Zij heeft een grote boekenkast. "Waar gaat dat mooie boek met glitters over?" vraagt Stuiter. Noa pakt het boek uit de kast. "Dit boek gaat over Aladin", "Aladin was een Chinese kleermakerszoon die leefde als zwever" (vraag de bevers of ze weten wat een zwerver is?) "Op een dag kwam er een tovenaar uit Afrika,  Aladins oom. Samen met hem ging Aladin op reis" (vraag, weten de  bevers waar Aladin heen ging? De grot in de woestijn waar Aladin de bekende olielamp vond met de geest die tevoorschijn kwam als de lamp gepoetst werd). Stuiter kijkt naar de mooie plaatjes in het boek terwijl Noa doorbladerd. Stuiter vraagt "wat deed Aladin dan met die lamp?" Noa vertelt dat ze allerlei avonturen beleefden waarbij de geest op magische wijze wensen van Aladin vervulde. Stuiter lijkt dat ook heel tof, een toverreis... (wat zou Stuiter kunnen toveren in Hotsjietonia? Welke proefjes zouden er bij de andere bewoners gedaan kunnen worden?) "Mag ik die lamp van jou lenen Noa?" vraagt Stuiter. Samen met Noa gaat Stuiter op toverreis ... 

Op bezoek bij Plof en Rozemarijn: 

Professor Plof doet altijd veel proefjes... die gaan niet altijd goed maar daardoor ontdekt hij wel leuke dingen!  https://activiteitenbank.scouting.nl/component/k2/item/10113-proefjes-met-professor-plof

Ei in een fles!

Rozemarijn heeft van Plof een trucje geleerd waarmee ze een ei in een glazen flessenpot kon krijgen.  Ze heeft een gepeld hardgekookt ei, een glazen flessenpot met een opening die iets kleiner is dan het ei. Op de tafel liggen verder lange lucifers (of een lange aansteker), een  waxinelichtje of kaarsje (dat in de fles past, anders werkt een strookje dik papier, zoals krantenpapier of karton ook). Ze steekt de kaars (of het strookje papier) in de flessenpot, en steekt aan. Ze wacht even (zodat de lucht in de fles warm wordt). Vervolgens wordt het ei op de opening van de pot gezet. Wanneer het vlammetje dooft, zakt het ei als het goed is langzaam in de flessenpot. Volgens de professor drukt de lucht van buiten de pot het ei naar doordat de lucht in de pot afkoelde. Het ziet er leuk uit maar wat doe je nu met een ei in een pot...? 

Op bezoek bij Stanley met Noa:

Stanley Stekker heeft een poosje geleden Professor Plof op bezoek gehad... die ballonnen heeft Stanley bewaard omdat hij daarmee Noa kan laten zien hoe elektriciteit en geluid werkt https://activiteitenbank.scouting.nl/component/k2/item/2220-proefjes-met-ballonnen 

Op bezoek bij Keet en Fleur Kleur:

Fleur heeft gekleurde jurkjes, shirts en broeken gemaakt van de koffiefilterzakjes die Keet met Stuiter heeft gekleurd, zie https://activiteitenbank.scouting.nl/component/k2/item/345-toveren-met-kleuren

Keet heeft ook een drijvend poppetje gemaakt. 

Ze heeft met een  whitebordmarker een poppetje op een bord getekend, doordat ze  water op het bord heeft geschonken is het poppetje tot ‘leven’ gekomen. Door het bord te bewegen of voorzichtig met een sateprikker te kan ze het poppetje bewegen over het bord. 

Op bezoek bij Bas Bos en Rebbel: 

Bas Bos ziet in de natuur ieder jaar weer nieuwe plantjes tevoorschijn toveren.

Bas Bos maakt zelf boompjes en heeft er een aantal op de vensterbank staan. Om te laten zien hoe ze groeien heeft hij een eikel (of boon) in een pot met vochtig toiletpapier gedaan.. Deze zet hij dan op een warme lichte plaats, na en paar dagen komen er al wortels uit. De Bevers kunnen helpen om meer bomen (of planten) in het bos te krijgen door thuis ook een eikel (of boon) op te kweken. en later in de buurt van hun huis of clubgebouw te planten. 

Rebbel kan bloemen tevoorschijn toveren in water!

Ze heeft een vijvertje waarin ze een opgevouwen blaadje op het water legt, er komt een mooie bloem tevoorschijn. Het zou leuk zijn als er meer waterhyacinten bijkomen vindt Stuiter. De Bevers gaan die maken. Pak een rond vouwblaadje (of teken en knip eerst grote rondjes uit vouwblaadjes). Teken er een kleinere cirkel in, en teken tussen de rand mooie bloemblaadjes. Knip de ruimte tussen de blaadjes weg. Vouw de blaadjes naar het midden over de middelste cirkel heen. Als alle blaadjes naar binnen gevouwen zijn heb je een 'pakketje'. Leg dit pakketje voorzichtig op het water, kijk eens wat er gebeurd?! 

Bij Sterre en Steven:

Sommige dieren kunnen over water lopen! Om dieren in het water te laten leven is het belangrijk dat het ook schoon blijft. Steven heeft een proefje bedacht waarmee Stuiter dat kan nadoen. 

Maak een aantal punaises en glazen/borden goed schoon (met alleen water) en laat ze ruim voor de opkomst goed drogen. Vul het bord of glas met water. Pak een punaise bij de punt en leg die voorzichtig op het water. Laat de bevers dit nadoen. Steek een sateprikker in bakje met wat afwasmiddel. Dip de sateprikker in het water, wat gebeurd er? Laat de bevers dit uitproberen! 

Benodigd materiaal

Voor drijvend poppetje: 

 • een bord met randen (per bever of per groepje)
 • een whitebordmarker, 
 • een kan water 
 • een cocktail- of sateprikker (per bever)

Voor Ei in de pot: 

 • een gepeld hardgekookt ei (per bever of per groepje)
 • een glazen flessenpot, een opening die iets kleiner is dan het ei
 • lange lucifers (of een lange aansteker)
 • een kaarsje of klein waxinelichtje, eventueel dik papier, zoals krantenpapier of karton

Voor het opkweken van plantjes:

 • glazen potjes (met deksel) (per bever een)
 • toilet- of keukenpapier
 • eikels of bonen (een per bever, eventueel zelf halen)

Voor waterhyacinten:

 • vouwblaadje (per bever)
 • potloden
 • schaar (per bever)
 • bord of teiltje
 • water

Nodig voor 'schaatsenrijders': 

 • glas of bord water (per bever)
 • punaise zonder plastic, schoongemaakt!
 • beetje afwasmiddel in een bakje
 • cocktail- of sateprikkers (per bever)

Veiligheid

Het doen van proefjes vraagt aandacht en concentratie van de bevers. Zorg voor een overzichtelijke ruimte waarin de bevers rustig kunnen werken en bewegen. Let op het gebruik van materialen zoals scharen en prikkers. 

Tips

Leg per activiteit de materialen klaar. Doe de activiteiten vooraf stapsgewijs uit. Laat de bevers gezamenlijk de activiteiten stapsgewijs na de uitleg nadoen. Tussendoor en vooraf kan het helpen om bevers activiteiten te laten doen waarin ze hun energie kwijt kunnen. Als bevers moeite hebben met het zelfstandig of vaardig uitvoeren van onderdelen zorg dan voor begeleiding of laat ze het samen doen. 

Aanvullende informatie

Lees 561 keer Laatst aangepast op donderdag, 07 september 2023 13:30
Log in om reacties te plaatsen