zaterdag, 24 augustus 2024 09:40

Omgekeerde cluedo

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

“Een wapen, een locatie en een moordenaar”. De ingrediënten van de klassieker Cluedo. Pak het eens anders aan met de explorers en breng het spel tot leven! Ga naar buiten: je eigen dorp is oké, maar een onbekende (grote) stad maakt dit spel extra speciaal!

Beschrijving van de activiteit

“Een wapen, een locatie en een moordenaar”. De ingrediënten van de klassieker Cluedo. Pak het eens anders aan met de explorers en breng het spel tot leven! Ga naar buiten: je eigen dorp is oké, maar een onbekende (grote) stad maakt dit spel extra speciaal!

Vandaag zoeken we niet naar de dader, een locatie of een moordwapen, maar naar originele filmscènes. Hoe creatief ingesteld zijn de explorers?

Voorbereiding

Pak wat materiaal mee uit het materiaalkast (zie voorbeelden), schrijf alles op kaartjes en je bent vertrokken! Op een centrale plaats in het dorp of de stad positioneert de leiding zich met drie stapels kaarten: voorwerpen, opdrachten, locaties. Op elk kaart staat ook een getal: dat is de score waarvoor ze telkens spelen.

Verdeel de explorers in groepjesjes van maximaal zes spelers (minder is in dit geval zeker geen probleem). Dat kun je doen door hen te blinddoeken en enkele vragen te stellen over de afgelopen week (bv: wie heeft er woensdag proefwerk / overhoring gehad op school, wie is er op date geweest, wie heeft er gesport, wie heeft er in de bus / trein gezeten enz.). Wie 'ja' antwoordt, zet een stap naar voren, een stap achteruit betekent 'nee'. Na enkele vragen – afhankelijk van hoe groot je de groepen wilt – stop je en wie dicht bij elkaar staat, vormt een groepje.

Opdrachtjes

Iedereen krijgt binnen hun groepje een nummer van een tot zes (bij minder leden zijn er spelers met meerdere getallen). Elke groep gooit met de dobbelsteen. De speler met het geworpen getal speelt de hoofdrol in de sketch die ze maken. Vervolgens trekt elke groep drie kaartjes: een voorwerp, een opdracht en een locatie. De bedoeling is nu om op de locatie de opdracht uit te voeren met het voorwerp. Ze leggen dat vast met een camera als bewijsmateriaal. De leiding is de jury en deelt de punten uit die op de kaartjes staan.

Voorwerp Opdracht Locatie
Opgeblazen ballon Maak een reclamespot Dit zijn de straten, wegen en pleinen van de plaats waar je speelt, bijvoorbeeld
Half opgegeten pistolet Speel er een spel mee  Dorpsweg
Een leeg colaflesje Verkoop het  Marktplein
Een balpen Begraaf het  Hoofdstraat
Een tandenborstel Zorg dat 10 mensen het aanraken  Lindelaan
Een rol wc-papier Doe er een fotoshoot mee alsof het voor een modeblad is  Museumpark
Een theelichtje Enzovoort Enzovoort
Enzovoort    

Het einde van het spel: Omgekeerde Cluedo - The movie

Verzamel de filmpjes en maak er een compilatie van die je kan delen op sociale media of de week nadien samen kan bekijken! En de winnaar? Die wint een CluedOscar!

Benodigd materiaal

Dit is afhankelijk van welke opdrachten en voorwerpen je kiest. Maak het jezelf gerust gemakkelijk: hoe minder je moet meenemen, hoe beter! Zorg wel dat enkele Explorers hun mobiel meebrengen (met camera), die is nodig om voor bewijsmateriaal te zorgen.

Veiligheid

Niet iedereen wil / kan op sociale media. Als je het filmpje deelt op sociale media, hou hier dan, met het maken van de compilatie,  rekening mee

Tips

Voor extra uitdaging: begin zonder materialen. De voorwerpen moeten dan eerst door de groepjes zelf geregeld worden. Bijvoorbeeld het broodje ritselen bij de bakker, een boek in de boekenwinkel, enzovoort.

Dit is een gave activiteit voor explorers om tijdens kamp te doen.

Aanvullende informatie

Lees 168 keer Laatst aangepast op zaterdag, 24 augustus 2024 10:52
Log in om reacties te plaatsen