vrijdag, 01 december 2023 13:12

Van Ei tot Bij

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De welpen gaan aan de slag met het thema ‘van oud naar nieuw’. Deze activiteit kun je goed in het voorjaar doen. Zo leren ze dat er in de natuur dieren zijn die van gedaante veranderen. Dit zal vooral in de komende maanden gebeuren. De activiteit is in de vorm van het spel Annemaria koekoek gegoten. We nemen een bijenvolk als levend voorbeeld:De welpen gaan aan de slag met het thema ‘van oud naar nieuw’. Deze activiteit kun je goed in het voorjaar doen. Zo leren ze dat er in de natuur dieren zijn die van gedaante veranderen. Dit zal vooral in de komende maanden gebeuren. De activiteit is in de vorm van het spel Annemaria koekoek gegoten. We nemen een bijenvolk als levend voorbeeld:

 • Oude vorm: een bewegende worm (de larve).
 • Nieuwe vorm: een vliegend insect (de bij).

Beschrijving van de activiteit

Bij deze activiteit kun je er voor kiezen om te starten vanuit een themaverhaal, de voorleestijd is 4 a 5 minuten. Je vind het themaverhaal direct onder het spel, spelregels en moeilijkheidsgraad.

Het spel

Begin met de rolverdeling. Kies één welp uit en vraag om met zijn/haar gezicht naar de muur te gaan staan. De rest van de welpen staat aan de andere kant van het veld.

Daarna komt de speluitleg: Degene bij de muur roept "anne-maria-koekoek" en draait zich snel om. Ondertussen rennen/lopen/sluipen de welpen richting de muur. Degene die als eerste bij de muur is heeft gewonnen.

Neem in de speluitleg ook je thema ‘van oud naar nieuw’ mee: de welpen zullen bewegen als larven, pops en bijen. Ga zelf voor de groep staan en gebruik je handen en voeten om te laten zien hoe de welpen moeten bewegen (zie moeilijkheidsgraad).

Spelregels

 • Als de welp die bij de muur staat zich heeft omgedraaid:
  • Mogen de andere welpen zich niet meer bewegen. Ze bevriezen.
  • En hij/zij ziet iemand bewegen dan roept hij de naam van die persoon.
   Diegene mag terug naar de startlijn en probeert het opnieuw.
 • Zorg er als leiding voor dat als iemand terug moet naar de startlijn dat hij/zij niet smokkelt.

Moeilijkheidsgraad

Speel het spel 3 rondes lang, iedere ronde wordt moeilijker.

 • Ronde 1: beweeg als een larve: plaats je handen op elkaar (dichtbij je kin) en maak een S-vormige beweging.
 • Ronde 2: beweeg als een pop: kruis je handen op je borst en duw één voor één je schouders naar voor en weer terug. Spring je telkens een stukje naar voren met je voeten bij elkaar (in plaats van lopen/rennen).
 • Ronde 3: beweeg als een vliegende bij: spreid je armen en wapper je vleugels. Houd je armen gestrekt als je bevriest!

Themaverhaal

"Kijk, Mowgli," klonk de diepe stem van Baloe door het weelderige struikgewas van de jungle. "Vandaag zal ik je de geheimen van de bij leren, een van de meest fascinerende wezens in onze wildernis."

Mowgli, het wolfskind, zijn ogen wijd open van nieuwsgierigheid, volgde zijn mentor, de grote beer, op de voet. Baloe, met zijn gemakkelijke houding en liefde voor alle zoete dingen, was altijd bereid zijn kennis over de bewoners van de jungle te delen.

Naarmate ze dieper de jungle in gingen, werd het gezoem van bijen luider. Baloe leidde Mowgli naar een oude boom, waarvan de knoestige takken naar het zonovergoten bladerdak reikten.

"Dit is hun thuis, Mowgli," legde Baloe uit en wees naar een honingraat die in de holte van de boom was genesteld. "Een bijenkorf, waar deze ijverige wezens hun honing maken."

Mowgli keek in de korf en verwonderde zich over de ingewikkelde structuur van de honingraat en de onvermoeibare activiteit van de bijen.

Baloe vervolgde: "Het leven van een bij begint met een klein eitje, gelegd door de koningin."

Hij wees op een klein, wit eitje dat diep in de honingraat nestelde. "Uit dit ei komt een kleine larve tevoorschijn, een wormachtig wezen dat zich voedt met koninginnengelei, een speciaal voedsel dat door de werkbijen wordt geproduceerd."

Mowgli keek geboeid toe hoe Baloe voorzichtig een larve uit zijn cel haalde, zijn witte lichaam kronkelend in zijn cel.

"Na een paar dagen spint de larve een cocon om zichzelf," legde Baloe uit en wees op een zijdeachtige cocon die aan de honingraat was bevestigd. "In deze cocon verandert de larve in een pop, een stadium waarin hij van gedaante wisselt, van larve in een bij verandert."

Mowgli's ogen werden groter toen Baloe de pop voorzichtig terug in zijn cocon plaatste, met respect voor het delicate proces van metamorfose. Met ontzag keek hij toe hoe de bijen hun taken uitvoerden, hun gesynchroniseerde bewegingen een bewijs van hun collectieve intelligentie.

"En de koningin," concludeerde Baloe en wees op een grotere bij in het midden van de korf, "is de moeder van de korf, verantwoordelijk voor het leggen van eieren."

Mowgli knikte, in zijn hoofd gonsde het van nieuwe kennis. "De bijen zijn echt opmerkelijke wezens, Baloe," zei hij, met een gevoel van verwondering in zijn stem.

Baloe glimlachte, zijn ogen twinkelend van trots. "Inderdaad, Mowgli. Ze zijn een bewijs van de wonderen van de natuur."

Benodigd materiaal

Geen.

 

Tip

Het is wel handig om iets van een "muur" te hebben. Dit kan de zijkant van je clubgebouw zijn. Een heg of een streep in het zand werkt ook goed.

 

Veiligheid

Zorg voor een stevige ondergrond. Speel je dit spel op een grasveld? Vooral in het voorjaar kan het nog wel eens glad zijn als het geregend heeft.

Tips

Zoek bij jou in de buurt naar een boerderijwinkel (of imker) die potjes honing verkoopt. Neem een potje mee en vertel tijdens de opkomst waar je het potje vandaan hebt. Zo leer je de welpen dat er bij jou in de buurt honing te koop is, misschien wel van een bijenvolk in de buurt van de boerderij.

De natuur is dichterbij dan je denkt!

Maak de welpen enthousiast om zelf op onderzoek te gaan en verloot een potje honing voor degene die een selfie maakt met een imker uit (of bij een bijenkast in) de buurt.

Weetje

 • Insecten zijn koudbloedig. Een deel van het leven van de honingbij bestaat uit het dienen als levende ventilator als de temperatuur in de bijenkorf tropisch heet wordt.

 

Aanvullende informatie

Lees 432 keer Laatst aangepast op woensdag, 20 december 2023 11:56
Log in om reacties te plaatsen