maandag, 04 juli 2022 17:45

Shere Khan gaat afweermechanismen uitprberen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

In de natuur is het eten of gegeten worden. Dieren hebben allerlei afweermechanismen om te voorkomen dat ze worden opgegeten.

Beschrijving van de activiteit

Veel dieren in de Jungle zijn bang Voor Shere Khan: Hij wil nog wel eens op andere dieren gaan jagen. In de natuur is het eten of gegeten worden. Dieren hebben allerlei afweermechanismen om te voorkomen dat ze worden opgegeten. Zo rent een muis snel weg en kruipt in een klein holletje waar de kat niet bij kan komen. Slakken verstoppen zich op een onopvallende schuilplek tussen de planten of in de aarde en kunnen zich terugtrekken in hun huisje. Een egel rolt zich, net als Ikke, op tot een stekelbal, waar een aanvaller zich lelijk aan kan prikken. En een lieveheersbeestje kan reflexbloeden, een gele plakkerige stinkende en vies smakende vloeistof, waardoor hij niet lekker smaakt.

Veelgebruikte mechanismen zijn: verstoppen, vluchten, camouflage, een harnas, er gevaarlijk uitzien en dreigen, waarschuwingskleuren of geluiden, een stinkgeur verspreiden, een vies smaakje, gif, terugvechten, bijten, doodspelen of groeperen.

Shere Khan verteld dat veel dieren uit de jungle voor hem en andere dieren een lekker hapje zijn.

Shere Khan gaat naar buiten en laat de welpen observeren hoe dieren, zoals een mier, lieveheersbeestje, bij, slak, vogel, gans, zichzelf beschermen tegen vijanden.

Bespreek in de groep welke afweermechanismen dieren gebruiken, laat de welpen zelf op internet naar leuke voorbeelden zoeken, of gebruik voorbeelden uit het Jungle verhaal zoals:

  • Ikke: oprollen en stelkels gebruiken in afweer
  • Jacala: snelle zwemmer met scherpe tanden
  • Baloe: beresterk en scherpe klauwen
  • Bagheera: super snelle renner en moeilijk zichtbaar in het donker
  • Rikki Tikki Tavi: Verstoppen in ondergrondse tunnel
  • Marala: poten lijken onderwater op rietstengels en kan weg vliegen
  • Mor: is felgekleurd en werkt afleidend
  • Akela, Raksha, Broer en vader wolf werken graag samen in familieverband
  • Hati is erg groot en heeft een goed gehoor
  • Malchi en dahinda zijn erg glad en glibberig
  • Ka is er glad en kan door kleine gaatjes kruipen, ook is hij erg sterk (wurgen)

De welpen gaan vervolgens een afweermechanisme uitproberen, om daarmee een lekker hapje (bv een cupcake) in een doosje te verdedigen. Ze kunnen bijvoorbeeld ‘Blijf af’ op het doosje schrijven, er een plaatje van een gevaarlijk uitziend dier opplakken, zorgen dat het doosje er onsmakelijk uitziet, of het doosje aan de buitenkant met een plakstift insmeren.

Zet alle doosjes naast elkaar op een tafel. Laat de welpen één voor één een doosje pakken tot er vijf doosjes overblijven.

Bespreek waarom de kinderen deze vijf het meest afschrikwekkend of onaantrekkelijk vinden. Geef elke welp zijn eigen doosje met cupcake terug.

Benodigd materiaal

Voor elke welp een cupcake doosje en knutselmaterialen.

Veiligheid

.

Tips

.

Aanvullende informatie

Lees 568 keer Laatst aangepast op maandag, 04 juli 2022 17:52
Log in om reacties te plaatsen