zondag, 20 februari 2022 12:02

Coöperatief knikkeren: het gaat om de knikkers en niet om het spel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Verdien geld met knikkeren.

Beschrijving van de activiteit

Je hebt 3 grote bonken nodig en 1 gewone knikker voor elke speler (3 spelers maximaal je zet 1 bonk en 1 kleine nodig). Zet twee voeten tegen elkaar en teken er een cirkel omheen. Leg de drie bonken in het midden van de cirkel tegen elkaar aan. Zet dan 6 stappen vanaf de cirkel en teken daar de startlijn. Het doel is om met elkaar de drie bonken uit de cirkel te kaatsen zonder dat één van de kleine knikkers in de cirkel achterblijft.

De spelers beginnen om de beurten hun knikker van achter de startlijn zo dicht mogelijk bij de cirkel te rollen. Tenen achter de lijn! Daarna gaan de spelers om beurten verder, afhankelijk wie het dichtst bij de cirkel ligt. In elke beurt speel je verder met je eigen knikker, vanaf waar deze ligt. Iedere speler probeert de bonken uit de cirkel te kaatsen. Wanneer dit lukt, blijft de bonk liggen waar hij terecht komt. Landt je knikker in de cirkel, dan ben je pas weer aan de beurt als iemand anders jouw knikker uit de cirkel heeft kunnen kaatsen.

Dan speel je weer verder vanaf waar jouw knikker dan ligt. (Wanneer een knikker in de cirkel ligt, mag niemand de bonken uit de cirkel spelen, totdat de kleine knikker uit de cirkel is. Iedereen helpt dan eerst deze speler zijn of haar knikker terug te krijgen. Dan kan jij weer mee doen en is jullie kans om de bonken eruit te spelen groter! Wordt er toch een bonk uit de cirkel geschoten terwijl er nog een gewone knikker in de cirkel lag, leg dan de bonk terug in het midden van de cirkel.

Het spel eindigt en iedereen heeft gewonnen wanneer alle bonken uit de cirkel zijn gespeeld. Het spel is afgelopen en verloren wanneer alle kleine knikkers vastliggen in de cirkel en het niet meer mogelijk is ze eruit te spelen. Iedereen krijgt ten slotte zijn eigen knikkers terug.

Benodigd materiaal

  • Voor elke speler: 3 grote bonken en 1 gewoon knikker
  • Krijtjes om cirkels te tekenen

Veiligheid

Zorg dat je niet uitgleidt over de knikkers.

Tips

Praat met de hele groep na: hoe was het om een spel te spelen zonder echt winnaars of verliezers? Hoe zou het gaan als het geld was ipv knikkers, zouden jullie dan alsnog zo eerlijk spelen? Leg in het spel de brug naar fair trade: geld eerlijker verdelen over de wereld.

Aanvullende informatie

Lees 984 keer Laatst aangepast op zondag, 02 oktober 2022 16:10
Log in om reacties te plaatsen