woensdag, 16 februari 2022 17:11

Zweedse fakkel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Zweedse fakkel is simpel gezegd een fakkel in een stam en je kunt het gemakkelijk zelf maken! Een Zweedse fakkel past goed bij een winterkamp. Je kunt er je lekker aan opwarmen, maar je kunt er ook goed op koken.

Beschrijving van de activiteit

Wat is een Zweedse fakkel?

Een Zweedse fakkel is een dikke stam waarin je bovenaan een vuurtje stookt. De stam brandt langzaam als een fakkel af, maar niet tot helemaal beneden. Het vuur wordt aangewakkerd door de zuurstof die door de verticale sleuven binnendringt. Het schoorsteeneffect zorgt ervoor dat opstijgende, warme lucht onderaan wordt aangezogen en verse zuurstof wordt toegevoerd. Daardoor brandt een Zweedse fakkel gelijkmatig. 

… uit Zweden!

Zweedse soldaten zochten in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) een manier om te zuinig te zijn met brandhout, om tijd te besparen om steeds hout te gaan halen. Ze kwamen op het idee om gleuven te maken in afgezaagde stammen en die van binnenuit aan te steken.

Schoorsteen

Een Zweedse fakkel is eigenlijk een afgezaagde stam waarin je bovenaan een vuurtje stookt. De stam brandt langzaam als een fakkel af, maar niet tot helemaal beneden. Het Zweedse vuur wordt aangewakkerd door de zuurstof die door de verticale sleuven binnendringt. Het schoorsteeneffect zorgt ervoor dat opstijgende, warme lucht onderaan wordt aangezogen en verse zuurstof wordt toegevoerd. Daardoor brandt de fakkel gelijkmatig af. De mooie gloed en de hoge temperatuur creëren warmte, gezelligheid en een stemmige verlichting.

Wat voor hout gebruik je?

Naaldhout is het meest geschikt voor een Zweedse fakkel, omdat het minder snel begint te gloeien dan loofhout. Voor je Zweedse fakkel gebruik je een stam van 20 tot 60 cm breed en 50 tot 100 cm hoog, net wat je prettig vindt. Gebruik geen vers hout, maar laat de stam enkele maanden drogen

Hoe maak je een Zweedse fakkel?

  • Stap 1. 
    Met de boormachine boor je een gat in het midden van de boomstam. Dit gat moet minstens 20 cm diep zijn, maar maximaal tot een kwart van de grond af. Sommige mensen slaan deze stap vaak over bij het maken van hun eigen Zweedse fakkel, maar door het boren van een gat krijgt de zaag meer grip en krijgt het vuur meer zuurstof. Bovendien brandt een Zweedse fakkel met een gat sneller en beter.
  • Stap 2. 
    Je kunt het beste de lijnen op het hout tekenen. Als je een dikke boomstam gebruikt, teken je drie lijnen over het hout, zodat de boomstam wordt verdeeld in zesden. Bij een dunnere boomstam kun je het hout verdelen in kwarten. Zaag vervolgens inkepingen op de lijnen even diep als het gat dat je eerder heeft geboord.
  • Stap 3.
    Voor het aansteken van een Zweedse fakkel natuurlijke materialen zoals houtwol te gebruiken Zie: Vuur aanmaken met natuurlijke aanmaakblokjes
    Een Zweedse fakkel brandt gemiddeld zo'n twee tot drie uur. Hoe meer gleuven je maakt, hoe heter de fakkel wordt, maar ook hoe korter hij brandt. Hoe dieper je de inkepingen maakt, hoe langer jouw fakkel zal branden. De houtsoort, de breedte van de inkepingen, maar ook de wind bepalen hoe snel de fakkel opbrandt.

Benodigd materiaal

Een Zweedse fakkel is met weinig materiaal te maken.
Dit is alles wat je nodig hebt:

Veiligheid

  • Wanneer je een kettingzaag gebruikt, zorg dan voor de juiste veiligheidsmiddelen als veiligheidskleding.
  • Een Zweedse fakkel staat best stabiel (als je hem recht hebt afgezaagd, maar is niet geschikt wanneer er jongere kinderen rondrennen
Lees 971 keer Laatst aangepast op woensdag, 16 februari 2022 17:12
Log in om reacties te plaatsen