maandag, 31 augustus 2015 02:00

Anansi bezig bij de Raadsrots

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Scouting is een wereldwijde beweging en daar horen internationale contacten en activiteiten bij. Scouting Nederland heeft hiervoor sinds maart 2010 een partnership met de Ghana Girl Guides Association (GGGA) en de Ghana Scout Association (GSA). Dit partnership biedt vijf jaar lang prachtige mogelijkheden voor uitwisselingen tussen Nederlandse en Ghanese Scouts en Guides.

Voor Mowgli en Shanti is dit een plek om te luisteren en om na te denken over wie ze zijn en wat ze leuk vinden. Om mooie verhalen van anderen aan te horen en zichzelf en anderen te leren kennen.

Ik zou me hier wel uren kunnen vermaken met die mand met kralen en lapjes stof”, zegt Mor. “Je mag ze wel gebruiken”, reageert Mowgli: “Zolang je je maar bedenkt dat je geen uren hebt, we hebben nog het nodige uit te zoeken.” Shanti helpt Mor mee de mooiste lapjes en kralen uit te zoeken, samen zouden ze inderdaad hier uren mee kunnen vullen.

Beschrijving van de activiteit

1. Gekke - bekken - kwartet

Materiaal:

 

  • Papier / kaartjes
  • Potloden/stiften
  • Tafels


Anansi vertelt dat in de grote steden van Ghana zijn genoeg mensen met telefoons of camera's. In de arme gebieden is dat niet zo, en de kinderen daar vinden het geweldig om op de foto te gaan en zichzelf daarna terug te zien. Natuurlijk trek je daar een gek gezicht op. Mor houdt ook van foto’ en poseert ook graag. Niet met gekke bekken, maar dat is juist zo leuk!
Wat is jouw gekke gezicht? Trek allemaal een gekke bek.
Maak groepjes van twee personen en ga tegenover elkaar zitten aan tafel. Trek nogmaals je gekke gezicht naar de persoon tegenover je. Deze persoon tekent jouw gekke gezicht op een papier. Ook als je een bril op hebt, mag deze getekend worden.
Zorg dat er drie dezelfde tekeningen zijn van hetzelfde gekke gezicht.
Nu worden de rollen omgedraaid, en maakt de ander drie tekeningen van het gekke gezicht van de ander.

Voorbereiding

Schud alle kaarten. Deel iedere speler drie kaarten, die ze op handen nemen. Leg de resterende kaarten als gedekte stapel op tafel.

De jongste speler begint. Hij/Zij vraagt aan één van de andere spelers: “Mag ik al jouw kaarten met:” Daarop maakt hij/zij de gezichtsuitdrukking die op één van de kaarten in zijn hand is afgebeeld, Hij/zij probeert een setje van drie dezelfde kaarten te maken. Heeft de andere speler één of twee zulke kaarten, dan moet hij die aan de vrager geven. Als de vrager het goed had, blijft hij/zij aan de beurt. Hij/Zij mag nu weer een kaart vragen, en eventueel een andere speler en ook een andere gezichtsuitdrukking kiezen. Heeft de speler de gevraagde kaart niet, dan moet hij/zij zijn/haar tong uitsteken. Dit betekend: “Lekker puh, ik heb die kaart toch niet!” De vrager is af en moet nu een kaart van de gedekte stapel trekken en in zijn hand nemen. Nu is met de klok mee de volgende aan de beurt.

Geen kaarten meer

Als een speler aan de beurt is, en hij/zij heeft geen kaarten meer, dan moet hij/zij de bovenste kaart van de trekstapel nemen. Is de trekstapel ook leeg, dan trekt hij/zij één kaart uit de hand van een andere speler naar keuze. Zijn beurt is daarna voorbij.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen als niemand nog kaarten in zijn hand heeft. De speler met de meeste setjes wint.

2. Wie ben ik

Materiaal:

  • papier,
  • potloden,
  • viltstiften

RikkiTikkiTavi is eigenlijk wel heel benieuwd naar die aparte spin… Maar Anansi spreekt een heel andere taal! Door foto’s te laten zijn van zijn leven en vrienden, haalt hij Anansi over om ook iets te laten zien vaan haar leven.

Het is de bedoeling dat iedere welp iets over zichtzelf tekent waaruit blijkt wie hij/zij is, hoe de familie in elkaar zit, hoe je huis eruit ziet, informatie over je huisdieren, je hobby’s. Je mag alleen geen enkel woord gebruiken, De Ghanese welp kan je toch niet verstaan.

3. Wat past bij mij?

Materiaal: Gekleurde doeken, kraaltjes, munten, spiegeltjes en andere snuisterijen uit Ghana, Gekleurd papier, Grote vellen, Lijm, Tijdschriften

Shanti heeft in het bos allerlei glinsterdingen en kleurrijke stoffen gevonden! Vast per ongeluk met Anansi meegekomen… Mor vindt de spullen ook erg mooi, en wil ze graag van dichtbij bekijken. Shanti en Mor bekijken de kledingstukken goed, en vinden allebei dingen die ze erg mooi vinden.

Maak een collage op het grote vel. Gebruik kleuren die je mooi vindt, scheur kleuren en voorwerpen uit die je mooi vindt en plak deze op het vel. Plaats een aantal voorwerpen op je collage die op de tafel liggen en bij je passen. Leg vervolgens uit waarom deze spullen bij je passen.

4. Uniformiteit

Materiaal: Kranten, Vuilniszakken, Scharen, Lijm, Stiften, Verf, Nietjes, Nietmachine, Crêpepapier, Gekleurd papier

Mowgli en Shanti willen iets samen maken, wat ze kunnen dragen. Zodat iedereen in de jungle kan zien dat ze samen spelen. Wel vinden ze allebei iets anders mooi… Shanti wil graag grote gekleurde bloemen, terwijl Mowgli die hij alleen maar in de weg vindt zitten als je hard rent. Hij wil graag kleuren die niet zo opvallen. Allebei maken ze iets wat toch wel een beetje bij elkaar hoort.
Raksha komt langs om te helpen met de overeenkomst tussen de scoutfits.

In Ghana hebben veel kinderen geen geld voor een eigen Scoutfit. Hier in Nederland heeft elke speltak een eigen kleur, en hebben alle scouts wel een Scoutfit.

  • Wat maakt een Scoutfit een Scoutfit?
  • Wat zijn de verschillen tussen de Scoutfiten van de welpen op de regiodag? (verschillende groepen)
  • Moeten alle Scoutfiten altijd gelijk zijn?
  • Wat moet er echt op een Scoutfit zitten?
  • Is er nog verschil tussen jongens en meisjes?

In Ghana dragen de meisje een jurk of rok als/bij Scoutfit, wat vinden jullie daar van?
Maak een Scoutfit van vuilniszakken of krantenpapier.
Laat de welpen zelf kiezen hoe en waarmee ze dit maken.

Hint:
Je kunt niet verven op vuilniszakken. Gebruik de nietjes om gekleurd papier vast te nieten op het Scoutfit van plastic.

5. Lijflied

Anansi vertelt dat in Ghana elke stam zijn eigen stammenkreet heeft. Daar horen soms soort dansjes bij. Marala hoorde het woord “dans” en wil graag meedoen! Zij weet wel wat dansen is! Maak met je groepje een yell waaruit blijkt waarom jullie de beste zijn! Of juist heel goed in voetbal… Daar past vast ook een dansje/beweging bij!

Voorbereidingstijd

materialen verzamelen en klaar leggen

Benodigd materiaal

  • zie spelen

Tips algemeen

 

Lees 3821 keer Laatst aangepast op maandag, 28 september 2015 14:00
Log in om reacties te plaatsen