maandag, 31 augustus 2015 02:00

Dagtocht: Wonderen om je heen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Sta met een dagtocht stil bij wat een wonder voor jou is en puzzel je eigen wereldwonder bij elkaar.

Beschrijving van de activiteit

Ochtend programma: Dagtocht

De dagtocht in de voormiddag bedraagt 7 à 8 km. Er zijn twee routes die elkaar kruisen in een bos. Vertrek van groep 1 (via route 1) en groep 2 (via route 2). Groep 3 en 4 wachten 10 minuten. Groepen 5-8 hebben hun eerste inhoudelijk moment. Groepen 1-4 hebben hun laatste inhoudelijk moment in het bos. Zo moet er niemand lang wachten. Op de kaart staat op 8 verschillende plaatsen een kringetje, in die buurt werd op een bepaalde plaats een foto genomen. Die plek moeten ze zoeken en daar vinden ze telkens een envelop met een puzzelstukje. Ze vinden dus in totaal acht puzzelstukken, elk van een verschillend wereldwonder. De achterkant van elk puzzelstuk heeft een eigen kleur. Er zijn 4 inhoudelijke momenten voorzien in de voormiddag van elk 15 min.

1e stopmoment: Wonder uit je eigen omgeving

Wat is een wonder voor jou/je omgeving? Met stellingen: staan op kaartjes. Kort gesprekje op gang brengen aan de hand van stelling...(er staan mogelijke vragen bij hieronder)

 • Een wonder is een bovennatuurlijke gebeurtenis, die door tussenkomst van God of door Goddelijke machten plaats vindt.
 • Wie niet in wonderen gelooft, is geen realist. Wat denk je over deze uitspraak?
 • We dragen in ons de wonderen die we buiten onszelf zoeken. Wat is de betekenis van deze uitspraak volgens jou?
 • Enkel kinderen kijken nog echt verwonderd naar de natuur, de rest loopt alles gewoon voorbij. Wat denk je over deze uitspraak?
 • Er zijn slechts twee manieren om je leven te leven: doen alsof niets een wonder is, en doen alsof alles een wonder is. Ik geloof in de laatste manier! Wat denk je over deze uitspraak? In welke manier geloof jij?
 • Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is. Wat heeft deze uitspraak met wonderen te maken?

2e stopmoment: Historisch wonderen (met foto’s)

Bijhorend kan je volgende vraagjes stellen:

 • POSTDUIF Zou jij je een leven kunnen inbeelden zonder gsm/msn/internet?
 • LAMP BIJ DE ROMEINEN Wij leven nu op tentenkamp zonder elektriciteit. Dit is voor ons niet meer evident. Noem eens dingen op die je niet zou kunnen zonder elektriciteit. Hoe zou je dit oplossen?
 • KAR Denk eens na, wat zou er beter geweest zijn als je geen auto’s had, wat zou er moeilijker geweest zijn?

3e stopmoment: Lied

Noord-Zuid Lied eerst laten lezen, daarna vraagjes (hieronder) en opdrachtje met duif

VERTALING
Ik geloof dat er iemand daarbuiten is
Die me zal helpen om
Een naamloos kind liefdevolle zorg te geven.
Ik geloof dat jij daarbuiten bent,
Dat jij me gaat helpen
Om de kinderen liefdevolle zorg te geven.

Zoveel haat is veranderd in wraak.
Al het gelach is veranderd in gehuil.
Terwijl de moeders hun kinderen verliezen door de oorlog.

Ik heb honger en ik heb het koud en
Ik heb niemand om vast te houden.
Mijn moeder en mijn vader zijn dood en weg.
Waar hoor ik thuis?

Deze kinderen van Kosovo
Schreeuwen om een helpende hand.
De kinderen van Kosovo
Dromen van een vredig land.

Ze hebben mijn oudere broer in elkaar geslagen.
Ze hebben mijn zus weggehaald.
Ik ben bang dat ik wraak wil.
Is er geen andere manier?

Laten we onze handen strak samenhouden
En voor altijd als één denken.
Jij en ik kunnen een verandering maken voor een betere wereld.
Geen oorlog meer!

Deze kinderen van Kosovo
Schreeuwen om een helpende hand.
De kinderen van Kosovo
Dromen van een vredig land.

Deze kinderen van Kosovo
Schreeuwen om een helpende hand.
De kinderen van Kosovo
Dromen van een vredig land.

Deze kinderen van Kosovo
Schreeuwen om een helpende hand.
De kinderen van Kosovo
Dromen van een vredig land.

Vragen

Waarover gaat deze tekst? Weet er iemand wat er in Kosovo gebeurt is? Wat heeft dit met wonderen te maken?

Doe-opdracht

We vinden het heel normaal dat er hier vrede is, dat we samenleven in vrede. Maar eigenlijk mogen we dit ook zien als een wonder. Want elders in de wereld is het veel moeilijker te leven. Schrijf elk op wat jullie wensen voor de wereld op een kaartje met de vredesduif. Kleef dit dan in je kampboekje.

4e stopmoment: Wonderen actueel

Deel de groep in 3. Elk krijgt en leest een krantenartikel. Men moet dan de wonderlijke gebeurtenis voorstellen aan de groep en zeggen wat men ervan vindt.

KRANTENARTIKELEN Wonderen actueel

dinsdag 02 oktober 2001 | Bron: kerknet
Escrivá de la Belaguer weldra heilig?
Volgens officieuze bronnen in het Vaticaan kan Escrivá de Balaguer, de stichter van Opus Dei, al volgend jaar heilig worden verklaard. De Balaguer was eerder al in recordtempo zalig verklaard.
Volgens het persagentschap Zenit buigt de Congregatie voor de Heiligverklaringen zich over de miraculeuze genezing van een Spaanse arts van 69 die leed aan darmkanker. Op 17 mei 1992 was al erkend dat die genezing wetenschappelijk onverklaarbaar is. Volgens de Italiaanse krant Il Messagero werd de genezing op 21 september door de commissie van kardinalen en bisschoppen die bij het proces van de heiligverklaring betrokken zijn als wonder erkend. Daardoor zou de paus in december van dit jaar het wonder kunnen erkennen en het licht op groen kunnen zetten voor de heiligverklaring. De heiligverklaring zou dan plaatshebben in 2002, net honderd jaar na de geboorte van de Balaguer. Het bericht werd noch door het Vaticaan noch door de prelatuur van het Opus Dei bevestigd.

maandag 14 maart 2005 | Bron: dpa
Verlamde man kan weer lopen na bezoek graf Sint-Barnabas in NICOSIA Na een bezoek aan het graf van de heilige Barnabas, nabij de Cypriotische havenstad Famagusta, kan Marios Stylianou, die al twee jaar verlamd was aan de onderste ledematen, weer lopen. Op het eiland Cyprus spreken media en kerk van een mirakel. Op de Cypriotische radio vertelde Stylianou dat hij bij zijn bezoek aan het graf de heilige Barnabas ontmoette. "Hij kwam op me af en strekte zijn rechterhand naar me uit. Daarna kreeg ik een soort elektrische schok en ik kon weer lopen." Verschillende tv-ploegen trokken vandaag naar het huis van de veertigjarige man om meer te weten te komen over de wonderbaarlijke genezing.

De mirakelnon van Johannes-Paulus II
Onverklaarbare genezing Ze is een van de best bewaarde geheimen van het Vaticaan: de geestelijke die een cruciale rol kan spelen in de zaligverklaring van paus Johannes-Paulus II. De Franse krant Le Figaro publiceerde deze week een brief van zuster Marie-Simon Pierre, waarin ze beschrijft hoe ze genas van de ziekte van Parkinson. De 45-jarige non behoort tot de "Congregation des petites soeurs des maternités catholiques" in Aix-en-Provence. Ze werkt in de kraamkliniek Sainte-Félicité in Parijs, waar een medewerker aan het persbureau Associated Press bevestigde dat zij de mysterieuze zuster is. Zuster Marie-Simon Pierre kreeg in juni 2001 de eerste symptomen van de ziekte van Parkinson. Tien maanden na haar genezing, in juni 2005, schreef ze een brief die verscheen in het blad 'Totus Tuus', het officiële magazine over de zaligverklaring van Johannes Paulus. Daarin beschrijft ze hoe de linkerkant van haar lichaam gedeeltelijk verlamd werd door de ziekte van Parkinson. Onmiddellijk na de dood van Johannes-Paulus II op 2 april 2005 - een overlijden dat haar erg aangrijpt - werden de gevolgen van de ziekte week na week groter. Tegen 26 mei 2005 was zuster Marie-Simon-Pierre totaal uitgeput. Een week later vroeg ze om van haar professionele taken te worden ontslagen. Die avond, alleen in haar kamer was, kreeg ze de behoefte om iets op te schrijven. ,,Precies alsof iemand me zei: pak een pen en schrijf op''. Tot haar grote verbazing was haar geschrift leesbaar. Als linkshandige kon ze al een tijd niet meer duidelijk schrijven. Die nacht voelde ze voor het eerst geen pijn meer en ging ze bidden in de kapel. Ze verklaarde zichzelf genezen. Op 7 juni bevestigde haar neuroloog die diagnose. Door een kerkelijke rechtbank in Rome wordt onderzocht of de genezing kan worden verklaard als een mirakel. Om zalig verklaard te worden moet Johannes Paulus minstens één mirakel hebben verricht. (ch) (De Standaard Online)

Wat is een wonder voor jou/je omgeving? Door middel van enkele stellingen, definities en bedenkingen een kort gesprek op gang trekken.

 • Wonderen: historisch. Aan de hand van enkele tekeningen het verschil aanduiden met de levensomstandigheden van het verleden en zo het wonder van nu aantonen. Bijvoorbeeld: Nu hebben we vliegtuigen en treinen en auto’s, terwijl ze in de Middeleeuwen nog met paard en kar reden.
 • Wonderen: Noord ↔ Zuid. Aan de hand van een liedjestekst (Children of Kosovo van The Kelly Family) aantonen dat het een wonder is dat wij in het welvarende noorden leven terwijl we evengoed in het arme zuiden hadden kunnen geboren zijn of in een land waar oorlog heerst.
 • Wonderen: actueel.
 • Wonderen tonen die verschenen zijn in de media. (artikels over wonderbaarlijke genezingen)

Eten (koks komen naar het bos)

Middag programma: Groot spel!

Iedere groep maakt een kamp met rood-wit lint. In dat kamp zetten ze vlaggetjes: per puzzelstukje een vlaggetje in de kleur van de achterkant van dat puzzelstukje. Elke groep krijgt een eigen kleur, dat correspondeert met een eigen wereldwonder. De bedoeling van het spel: zoveel mogelijk puzzelstukjes van het eigen wereldwonder en dus van de eigen kleur verzamelen. Dat doen ze door een spel te spelen tegen een andere groep. Als ze winnen, krijgen ze het vlaggetje (dat een puzzelstukje representeert) van de andere groep in hun kleur. Dat vlaggetje zetten ze erbij in hun kamp. Op die manier ziet iedereen welke groep het meest/minst vlaggetjes heeft. Als ze het spel verliezen, krijgen ze nog een herkansing: een relatief simpele vraag. In het midden staat/hangt een groot bord. Daarop staat wie tegen wie speelt en wat ze spelen. Na ieder spel gaat iedereen dus naar het bord en ziet iedereen de kampen met de vlaggetjes. Ieder spel is rond één van de wereldwonderen en begint met een klein verhaaltje (inkleding). Sommige spelen zijn maar met 4gastjes, 3 spelen in het totaal. We komen dan op 12 gastjes, dus moet iedereen ongeveer één keer meedoen. Als twee grote groepen tegen elkaar spelen, kun je zeggen dat er 5 moeten gekozen worden.

a) Niagarawaterval

De waterstroom is geblokkeerd, de vissen hebben geen water meer en gaan dood. Er is hulp nodig om de vissen te redden. Water aanbrengen is de boodschap
Opdracht: Vanuit de bron (in het bos) moet je met bekers naar de preekstoel (een uitgeholde boom). Boven in de preekstoel staat een emmer op een bepaalde manier zodat wanneer de emmer vol is, hij kantelt en er dus een miniwaterval is. De groep die de emmer als eerste weet te vullen, wint.
Vraag: wat is de chemische formule van water? (H2O)

b) Groot-Barrièrerif

Het barrièrerif moet overgestoken worden, maar het is nacht en de tocht is niet zonder gevaar. Er zijn dus moedige mensen nodig, die niet bang zijn in het donker en goed hun evenwicht kunnen bewaren.
Opdracht: Hiervoor zijn slechts 4personen per groep nodig: De groep kiest a.d.h.v. die eigenschappen 4 personen uit. Daarna wordt hen verteld wat er moet gebeuren. Ze moeten van de ene kant naar de andere kant, door over het rif te lopen. Koraalrif is breekbaar dus ze moeten het zo snel mogelijk doen. Er staan 5bakken/stoelen/… en de 4gasten worden geblinddoekt. De rest staat aan de zijlijn en helpt hen door dingen toe te roepen. Als ze een voet op de grond zetten, moeten ze opnieuw beginnen.
Vraag: wat is het grootste rif ter wereld? (Groot-Barrière rif)

c) Vulkaan Paricutín

De vulkaan staat op uitbarsten, over 5 minuten is het zover. Er moeten zoveel mogelijk spullen worden gered. Één iets per keer, één persoon per keer.
Opdracht: Ze moeten met hun voeten in banden (die op de grond liggen), over een balk en ergens onder, zowel in het doorgaan als in het terugkeren. De groep die het meest spullen kan redden, wint.
Vraag: wat komt uit een vulkaan als hij uitbarst? (Lava)

d) Grand Canyon

De groep wordt achtervolgd en ze moeten vluchten. Hun hindernis: de Grand Canyon.
Opdracht: Er hangen 2 apenbruggen, waar ze ten minste met twee tegelijk op moeten. De groep die als eerste heelhuids (dus zonder vallen) de overkant bereikt/ de groep die met het grootste aantal heelhuids in X aantal minuten de overkant bereikt, wint.
Vraag: In welk werelddeel ligt de Grand Canyon? (Amerika)

e) Victoria watervallen

Er moet water naar het dorp gebracht worden vanuit de Victoria watervallen. Er zijn vier personen nodig met veel durf en een ‘goede oog-handcoördinatie’.
Opdracht: De 4 staan 2 aan 2 naast elkaar en schuin tegenover de andere 2:
X1 X3
X2 X4
Nu gooien ze een waterballon naar elkaar X1-X2-X3-X4-X3-X2-X1. Als dat lukt, zetten ze een grote stap achteruit. Als de ballon kapot spat, is er nog een tweede. De groep die het verst uit elkaar staat, nadat de 2e ballon is kapot gespat (of na een maximum aantal minuten), wint.
Vraag: Wat is vloeibaar, doorzichtig, nat en drinkbaar? (Water)

f) Mount Everest

Er is een zware sneeuwstorm op komst. Als je laag genoeg zit, ben je veilig. Maar je proviand ligt nog boven. Je moet er zo snel mogelijk om.
Opdracht: Ze moeten één voor één naar boven klimmen, daar een ei nemen en dan langs de glijbaan terug naar beneden. Boven ligt een ei dat ze mee moeten nemen naar beneden.
Vraag: In welk gebergte ligt de Mount Everest? (Himalaya)

g) Poollicht

Er vertrekt een geleide tocht naar een plaats waar het poollicht het best te bekijken is. Vlak voor ze willen vertrekken blijkt de gids echter ziek. Er is dus vervanging nodig, liefst vier personen met ‘goede ogen’ en ‘lenig’. Ze moeten hiervoor een test ondergaan.
Opdracht: Ze spelen twister. De groep met de persoon die het langst overeind blijft, wint.
Vraag: Op welke pool kan je het poollicht waarnemen? (Noordpool).

Einde: Terugtocht naar het clubhuis

Na het spel heeft iedere groep zijn eigen wereldwonder in elkaar gepuzzeld. Ze vertrekken opnieuw op tocht en brainstormen intussen over een creatieve uitwerking (max. 10min) van hun wereldwonder. Informatie die hen daarbij kan helpen staat achteraan op de puzzelstukken. De creatieve uitwerking hebben ze nodig voor ’s avonds, dan komt er een voorstelling van alle groepen.

Voorbereidingstijd

 • Tocht in 2 richtingen uitzetten van 7 a 8 km
 • Spelen klaarzetten

Benodigd materiaal

Dagtocht zelf:

 • Tocht van ongeveer 8 km, uitgezet in 2 richtingen
 • De 4 inhoudelijke momentjes: kopies in map leiding
 • 2 x 8 foto’s
 • 8 x 8 puzzelstukken: puzzelstukken met aan de ene kant een deel van een foto van een wereldwonder, en aan de andere kant uitleg over dat wonder in één bepaald kleur.
 • Per groep enkele afbeeldingen vroeger-nu
 • Liedjestekst per groep van ‘children of war’ van the Kelly family

Groot spel in de namiddag: (in de loop van de voormiddag alles gaan klaarzetten!)

 • 64x Vlaggetjes, 8 kleurtjes en van elke kleur een vlaggetje.
 • Rood-wit lint
 • 8x Grote kartonnen of plastieken borden: 1 voor het doorschuifsysteem en 7 want bij elk spel hangt een bord met een tekening en de naam
 • Bekertjes
 • 2x Emmers
 • 4x Bakken waar ze op mogen staan
 • 8x Banden
 • 4x Balken waar ze op mogen staan
 • Wen net/ constructie waar ze onder kunnen kruipen
 • Allerlei materiaal die ze gemakkelijk kunnen dragen, alles moet er 2x zijn.
 • Materiaal voor 2 apenbruggen (een meter boven de grond)
 • Waterballonnen
 • Eieren
 • Twister (gewoon)
 • 2x Grote waterpistolen
Lees 2872 keer Laatst aangepast op zondag, 27 oktober 2019 18:01
Log in om reacties te plaatsen