donderdag, 27 mei 2021 12:12

Baloe's brandende brandnetels

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ontdekken waarom brandnetels branden en wat je er aan kunt doen.

Beschrijving van de activiteit

introductie voor welpen

Mowgli en Shanti hebben net in de Jungle gespeeld en zijn in brandnetels gelopen . Mowgli zit helemaal onder de jeukende bultjes. Baloe weet dat brandnetels heel vervelend prikken. Dat doen ze om zichzelf te beschermen. De bladeren zijn lekker en gezond. Ze bevatten veel vitamines en mineralen. Van de frisse jonge brandnetel topjes in het voorjaar kun je thee of soep maken. Je kunt de topjes ook smoren in olijfolie, of fijn snijden en verwerken in een omelet. Er zijn dieren die dol zijn op brandnetels.

De rupsen van vlinders zoals de atalanta, kleine vos en dagpauwoog lusten alleen brandnetels en niets anders. Deze vlinders leggen hun eitjes op de brandnetel, dat noemen we een waardplant. Als er geen brandnetels zouden zijn, zouden deze vlindersoorten uitsterven.

Brandnetels prikken omdat ze brandharen hebben met zuur erin. Als je er tegenaan stoot breekt de punt van de brandhaar af en krijg je dat prikkende zuur op je huid. De brandharen zitten aan de onderkant van het blad en aan de steel. Je kunt een brandnetelblad aan de bovenkant dus gerust aaien! Als je een brandnetel van onder naar boven aait word je ook niet geprikt omdat alle punten van de brandharen naar boven zijn gericht.

De activiteit

Ga naar een plek waar brandnetels staan. Zorg dat je niet geprikt wordt. Word je toch geprikt kneus dan een blaadje van hondsdraf of weegbree en wrijf het sap op de jeukende plek om de jeuk te verzachten. Bekijk de brandnetels voorzichtig door een vergrootglas. Waar zitten de brandharen? Kun jij de brandnetel aaien zonder geprikt te worden? Zie je vlinders bij de brandnetels? Kun je vlindereitjes of rupsen op de brandnetels vinden? Bekijk ze door het vergrootglas.

Er zijn ook dovenetels, die op brandnetels lijken maar niet prikken. Deze hebben in het voorjaar mooie gele, witte of paarse bloemen.

Van juni tot oktober kun je ook de kleine bloemetjes van een brandnetel bekijken. Mannelijke brandnetels hebben gele bloempjes met stuifmeel, vrouwelijke brandnetels hebben groene bloempjes. Het stuifmeel wordt door de wind naar de bloempjes van de vrouwelijke brandnetel gebracht voor bestuiving.

 

Benodigd materiaal

Vergrootglas

Lees 998 keer Laatst aangepast op zondag, 13 juni 2021 11:07
Log in om reacties te plaatsen