dinsdag, 16 maart 2021 17:56

Vlaamse nieuwjaarsbrieven

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Een nieuwjaarsbrief, een op papier gezette voordracht met nieuwjaarswensen, wordt in Vlaanderen op 1 januari door kinderen aan de ouders en de meter en de peter voorgelezen. Soms maakt dit gebeuren deel uit van een familiefeest, in aanwezigheid van nonkels, tantes en andere familie.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Noa zit bij Sterre Stroom op de boot. Sterre heeft oud en nieuw gevierd bij een familie in België en verteld Noa dat de de kinderen daar op 1 januari een nieuwjaarsbrief voordragen aan hun familie. Noa vind dit een mooi idee en vraagt of Stuiter ook wat wil voordragen.

Them introductie welpen

Mowgli en Shanti zitten bij de ruïne Emaarate. Chil komt aanvliegen met de boodschap dat er in België kinderen een mooie nieuwjaarsbrief voordragen aan hun ouders. Het lijkt Chil leuk als Mowgli is Shanti een nieuwjaars brief vordragen aan Akela, Raksha en Vader Wolf.

De activiteit

Een nieuwjaarsbrief is traditioneel een eenvoudig dubbel gevouwen en versierd kaftje, binnenin kan dan de tekst geschreven worden. Echter, er zijn ook vaak moderne varianten met zelfgemaakte foto's of heuse kunstwerkjes. De tekst opent traditioneel met : "Liefste ouders", "Liefste meter", "Liefste peter". In nieuw samengestelde gezinnen en bij overlijdens, kan hiervan afgeweken worden. De nieuwjaarswensen zelf worden meestal in rijm of versvorm geschreven. De brief eindigt met: " Uw kapoen" (Vroeger, in strenger katholieke tijden, doopkind),(Plaats) , 1 januari,(Jaar)".

Het opzeggen van nieuwjaarsbrieven begint bij de leeftijd van 3 jaar, de leeftijd waarop kinderen in België naar de kleuterschool gaan. In de kleuterschool zal de tekst voorgedrukt staan op de nieuwjaarsbrief en wordt de tekst in de klas doorgenomen en geoefend samen met de leerkracht in een klassikaal verband. Vanaf het eerste jaar, wanneer de kinderen leren lezen en schrijven, tot en met het laatste jaar van de basisschool, respectievelijk van 6 tot 12 jaar, schrijven de kinderen op school de nieuwjaarsbrief eigenhandig. Het gaat dan om een tekst, al dan niet een eigen of reeds bestaande tekst, waarin de wensen voor het nieuwe jaar staan. Na het voorlezen van de nieuwjaarsbrief krijgt het kind speelgoed of een ander geschenk, maar vaak ook contant geld om op te sparen voor later. Het krijgen van geschenken met Nieuwjaar is in België even belangrijk of zelfs belangrijker dan geschenken met Sinterklaas of kerstmis.

Schrijf je eigen Nieuwaars brief voor je ouders als dank je wel voor afgelopen jaar

Extra uitdaging voor oudere speltakken:

In plaats van een, voorbedacht, gedicht of wens opzeggen kunnen de oudere jeugdleden ook een wensgedicht zelf schrijven.

Benodigd materiaal

  • Pen
  • Papier (A3 formaat, liefst steviger karton)
  • Eventueel materialen om de nieuwjaarswens te versieren

Veiligheid

Zorg voor voldoende privacy tijdens het schrijven.

Tips

kijk eens op internet voor mooie gedichtjes ter inspiratie

Lees 551 keer Laatst aangepast op dinsdag, 23 maart 2021 08:32
Log in om reacties te plaatsen