woensdag, 10 februari 2021 11:09

Verbrand je energie

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Hoe lang kun je hardlopen op een handje chips? Of op een gedroogde abrikoos? Met dit spel krijgen kinderen inzicht hoeveel brandstof er in hun eten zit.

Beschrijving van de activiteit

Hoe lang kun je hardlopen op een handje chips? Of op een gedroogde abrikoos? Met dit spel krijgen kinderen inzicht hoeveel brandstof er in hun eten zit.

Thema introductie bevers

Rozemarijn is in haar keuken bezig. Ze heeft allerlei lekkers in de keuken staan. van vers gesneden fruit tot een dik belegde boterham. Stuiter heeft hier allemaal niet zo'n zin in. Hij wil snoep en chips. Rozemarijn verteld dat wat er in de keuken klaar staal veel lekkerder en gezonder is

Thema introductie welpen

Baloe zit bij het wolven hol. Hij is nieuwsgierig of Mowgli en Shanti weten dat niet alle producten even veel energie geven.

De activiteit

Zet twee dezelfde energieparcours uit. Verdeel de kinderen over twee teams. Geef elk kind een gedroogde abrikoos (ongeveer 9 gram). Deze mogen ze opeten. Leg uit dat je energie gebruikt als je beweegt. Laat de kinderen bedenken hoe lang ze ongeveer het parcours moeten lopen om de energie afkomstig van de abrikoos te verbranden. Laat de kinderen van beide teams nu om de beurt het parcours lopen. Blaas na 1 minuut op het fluitje. Vertel de kinderen dat de abrikoos ‘op’ is.

Doe nu hetzelfde met een handje chips (ongeveer 10 gram). Laat de kinderen de chips opeten. Hoe lang denken de kinderen dat ze nu het parcours moeten lopen om de energie afkomstig uit de chips te verbranden? De kinderen van beide teams rennen weer om de beurt door het parcours. Na 6 minuten blaas je op je fluitje. Hoe vaak heeft elk kind het parcours kunnen lopen? Vaker dan de eerste keer? Je moet langer rennen als je chips eet. Blijkbaar zit er dus meer energie in een handje chips, dan in een abrikoos.

Maak er een wedstrijd van

Het team waarvan de kinderen het parcours het vaakst hebben gelopen, heeft de meeste energie gebruikt en het spel gewonnen.

Achtergrondinformatie

Eten en drinken geeft je lichaam de nodige energie om te kunnen functioneren en bewegen. Je blijft op gewicht als er balans is tussen de hoeveelheid energie uit je eten en drinken en de hoeveelheid energie die je lichaam gebruikt.

Benodigd materiaal

  • Gedroogde abrikozen en verpakking
  • Chips
  • Fluitje en stopwatch
  • Pionnen, hoepels, matjes (materialen om parcours uit te zetten)
Lees 872 keer Laatst aangepast op woensdag, 10 februari 2021 11:32
Log in om reacties te plaatsen