woensdag, 07 oktober 2020 09:40

Takkenbezem maken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het maken van een takkenbezem.

Themaintroductie welpen

Na een flinke herfststorm ligt de grond van de jungle vaak bezaaid met bladeren. Ook liggen er takken en twijgen en soms zijn er omgewaaide bomen. In de jungle of een ander bos kan dat gewoon allemaal blijven liggen, er kunnen dieren in of onder wonen. Langzaam maar zeker wordt het vanzelf opgeruimd door de opruimers in de natuur zoals paddenstoelen en bodemdiertjes. Ze breken het af en brengen de vrijgekomen stoffen in de bodem. Dat is weer voeding voor bomen en planten en daarmee is de kringloop rond.

Shani verteld dat de bewoners van Haveli graag hun stoepje schoon vegen. Vroeger maakten de mensen zelf takkenbezems. Het meest geschikt daarvoor zijn soepele dunne berkentakken, maar takken van de wilg of hazelaar vegen ook prima.

Baloe verteld dat bij de Talaab poel het anders gebeurt. Bij de Talaab poel is een natuurlijke omgeving erg belangrijk. Als je wat voor de natuur wilt doen, dus als je bij de Talaab poel gaat vegen laat je wat ‘rommelige’ bladerenhoekjes over waar insecten, egeltjes en andere diertjes kunnen overwinteren.

Mowgli lijkt het wel wat om te proberen om zelf een takken bezem te maken. Baloe weet hoe je een takkenbezem moet maken: Na een herfststorm verzamelen de welpen buigzame takken en twijgen die van bomen zijn gewaaid. Of gebruik snoeihout, bij voorkeur van berken, wilg of hazelaar.

Beschrijving van de activiteit

Na een herfststorm verzamelen de jeugdlesen buigzame takken en twijgen die van bomen zijn gewaaid. Of gebruik snoeihout, bij voorkeur van berken, wilg of hazelaar. Knip de takken met een snoeischaar op een gelijke lengte van ca. 80cm. Bind met touw de bundel takken aan het uiteinde op 3 plekken boven elkaar strak vast. Duw er een rechte tak of bezemsteel van ca 80 cm tussen. Vegen maar.

Benodigd materiaal

  • Buigzame takken,
  • Snoeischaar,
  • Touw,
  • Steel

Tips

  • De bezem wordt soepeler als je deze 24 uur in het water legt.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 12 Duurzame consumptie en productie.

Aanvullende informatie

Lees 1232 keer Laatst aangepast op zondag, 19 maart 2023 14:15
Log in om reacties te plaatsen