donderdag, 01 oktober 2020 16:33

Bevers: scouting vrienden voor het leven

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

De bevers gaan samen met Noa hun vriendschapsband testen. Ze moeten het parcours volgen dat Noa voor hen heeft uitgestippeld en op zoek gaan naar de opdrachten. Ze proberen zoveel mogelijk sterren te verdienen door de opdrachten uit te voeren.

Beschrijving van de activiteit

Spannend! De bevers zijn nog maar net begonnen aan hun scoutingcarrière. Ze weten het nog niet, maar er is een grote kans dat ze bij scouting vrienden voor het leven maken. Ze zijn nu al enkele weken een deel van jullie scoutinggroep. Tijd om te testen hoe sterk de vriendschapsbanden al zijn!

Voorbereiding

Stippel een parcours uit rond de scoutinglokalen.

Schrijf opdrachten uit en stop ze in een bever rode ballon – vóór je hem opblaast, natuurlijk. Hang de ballonnen op verschillende locaties langs het parcours. Bij elke ballon moeten de bevers een opdracht doen. Duid bij elke ballon ook aan in welke richting de tocht verder gaat.

Noa leidt de opkomst.

Leg blinddoeken klaar, kegels om een terrein af te bakenen en een bal.

Spelverloop

De ontmoeting met Noa

Laat de bevers het lokaal binnenkomen. Vertel hen op voorhand dat jullie een heel bijzondere gast hebben: Noa en haar rupsen vriendje Tonia! Of in elk geval, een deeltje .... Rupsje Tonia's lijf bestaat uit zes bolletjes, maar hij heeft ze verstopt! Zien de bevers het zitten om de rode bollen (lees: ballonnen) te vinden?

De vriendschapsproeven

Geef de bevers de opdracht om van rode bol naar rode bol te stappen. In totaal hang je zes ballonnen op de route. Elke ballon moeten ze laten ontploffen om de opdracht eruit te halen. Daarna moeten ze die ook effectief uitvoeren. Hieronder vind je een lijst met mogelijke opdrachten.

  • Geheimen bewaren: Echte vrienden kunnen een geheim bewaren! Zet de bevers in een kring en fluister een vriendschappelijke zin in het oor van de bever die naast je zit. De groep moet proberen die zin correct door te fluisteren. Als de laatste bever de zin correct (of bijna correct) kan herhalen, verdienen ze een eerste stip van Tonia.
  • Knuffelen: Echte vrienden geven elkaar soms een knuffel. Daarom moeten de bevers knuffeltikkertje spelen. Spelers die in een knuffelhouding staan, mogen niet getikt worden. Wordt er toch iemand getikt, dan kunnen de anderen hem of haar bevrijden door een knuffel te komen geven. Speel dit spel ongeveer tien minuten. Pas daarna krijgen ze een stip.
  • Blindelings herkennen: Echte vrienden herkennen elkaar blindelings. Baken een terrein af. Blinddoek één bever, bijvoorbeeld Stuiter. Stuiter moet rondlopen op het terrein tot hij een andere bever kan tikken. Als dat lukt, moet hij raden wie het is. De bevers winnen het spel als er drie namen geraden zijn.
  • Samen sterk!: Kunnen de bevers elkaar al ondersteunen? Geef hen de opdracht om zo dicht mogelijk bij elkaar in een kring te gaan staan, met hun gezicht naar de rug van hun linkerbuur gericht. Wanneer ze vlak achter elkaar staan, geef je hen de opdracht om te gaan zitten. Als dat goed lukt, kunnen ze misschien zelfs proberen te stappen. Geef hen een stip als de opdracht gelukt is.
  • Problemen oplossen: Vrienden lossen samen problemen op. Neem twee bevers apart. Geef de andere bevers de opdracht om in een kring te gaan staan en elkaar een hand te geven. Zij moeten nu een knoop maken door over en onder elkaar te kruipen en van plaats te verwisselen. Let erop dat ze hun handen niet loslaten! Laat de twee andere bevers er opnieuw bij komen. Kunnen zij de knoop ontwarren?
  • Grapjas: In elke vriendengroep zit er wel een lolbroek. Duid iemand van de bevers aan als ‘grapjas’, bijvoorbeeld Stuiter. De beverss moeten de bal naar elkaar gooien. Als Stuiter hem kan vangen, is degene die als laatste de bal heeft aangeraakt het nieuwe grapjas. Speel dit spel tien minuten. Na afloop geef je hen de ster.

Einde spel

Het spel is afgelopen wanneer de ribbels alle opdrachten uitgevoerd hebben. Tel samen met Rupsje Ribbel hoeveel sterren ze verdiend hebben. Verzin een leuke naam voor de leuke nieuwe vriendenbende en hang die op in het lokaal. Sluit af met enkele leuke liedjes en een grote groepsknuffel! Vrolijke, vrolijke vrienden ...Vrolijke vrienden, dat zijn wij ...

Benodigd materiaal

  • Balonnen
  • Opdrachten
  • Bal

Tips

Het scoutingjaar is nog niet zo lang begonnen. Kennen de bever hun weg op het scoutingterrein al? Zijn er afspraken over de lokalen die ze nog moeten kennen? Stop terwijl jullie het parcours volgen op de plaatsen waarover je hen nog iets wilt vertellen.

Lees 1498 keer Laatst aangepast op zondag, 04 oktober 2020 12:40
Log in om reacties te plaatsen