maandag, 31 augustus 2015 02:00

Wateractiviteiten in Haveli (Waterspel)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

In Haveli woont Shanti samen met de andere bewoners. In het dorp staan verschillende soorten huisjes, gemaakt van hout, stro en ander natuurlijk materiaal. In het midden van het dorp vind je een grote vlakte. Hier komen de mensen samen om te praten, te spelen of feest te vieren. Het dorp is er al heel lang, sommige huisjes zijn zelfs ouder dan de oudste bomen in de jungle. Hier bedenken ze dingen, maken ze plannen en trekken ze er op uit om de jungle te ontdekken. Hier lijkt alles mogelijk.

In Haveli is water net zo belangrijk als in de rest van de jungle. Aan de welpen de taak om te kijken hoe ze een nieuwe waterleiding kunnen maken in het dorp. Weten de welpen ook hoe ze water kunnen besparen?

Beschrijving van de activiteit

Spel 1: Waterleiding maken

De bewoners van het dorp halen hun water uit de rivier. Nu het water zo aan vervuild is, kunnen de bewoners het niet meer drinken. Van dat vuile water kunnen ze immers ziek worden. Hathi vertelt de welpen dat je niet alleen water kunt vinden in rivieren of meren, maar ook onder de grond. Met zijn slurf kan hij ruiken waar dat water ligt. Samen met Hathi gaan de welpen nu een waterleiding maken. Door rietjes met plakband aan elkaar te plakken, kunnen ze een lange buis maken. Als de buis lang genoeg is, leggen ze de ene kant van de buis in een lege emmer. In de andere kant van de buis steken ze een trechter die ze van stevig papier hebben gemaakt. Met een bekertje gieten ze langzaam water in de buis. Krijgen ze de emmer vol?

Spel 2: Water besparen

Water is erg belangrijk in de samenleving. Zonder (schoon) water kun je niet leven. Helaas heeft niet iedereen de beschikking over voldoende en schoon water. Samen met Bagheera gaan de welpen kijken naar hun eigen watergebruik. Bagheera heeft hiervoor het aloude spel ‘Ren je rot’ uit de kast getrokken. Aan het einde van het speelveld staan drie vakken, Bagheera stelt een vraag en geeft daarbij drie mogelijke antwoorden. De welpen maken hun keuze door naar het vak te rennen waarvan zij denken dat het het goede antwoord is.

Enkele voorbeeldvragen

Bij het tanden poetsen heb je water nodig om je mond te spoelen en je borstel schoon te maken.

  • A. Je laat de kraan lekker lopen en steekt je mond en de borstel er gewoon onder.
  • B. Je gebruikt een bekertje met water om je mond en borstel te spoelen en vult het bekertje bij als je meer water nodig hebt.
  • C. Je laat niet de hele tijd de kraan lopen, maar je doet de kraan pas open als je het water nodig hebt.

Het is warm weer en je wilt dan graag lekker koud water drinken. Als je de kraan open draait, komt daar eerst lauw water uit en dat is niet lekker.

  • A. Je vult eerst een fles met het lauwe water, zodat je daarna het koude water uit de kraan kunt drinken. De fles leg je dan in de koelkast, dan heb je lekker koud water voor later.
  • B. Je laat de kraan lekker lopen totdat er koud water uitkomt.
  • C. Je gaat gewoon naar de winkel en koopt daar een flesje koud water.

Tijdens het zomerkamp heb je afwascorvee. Het is veel en vies.

  • A. Je spoelt eerst alle borden en mokken af met koud water en daarna was je het af in warm water.
  • B. Met een vochtige doek veeg je boven een afvalbak eerst alle etensresten van de borden af en daarna gebruik je het afwaswater.
  • C. Je gebruikt meteen het afwaswater, van de leiding krijg je toch wel weer schoon afwaswater.

Spel 3: Beschermers vs. vervuilers

Mowgli is druk bezig geweest met van alles en nog wat en dat is te zien ook. Overal laat Mowgli zijn rommel achter. Een papiertje hier, een blikje daar. Bagheera is het zat en gaat Mowgli leren opruimen.

Dit spel kan het best met twee of meer nesten/subgroepjes gespeeld worden en je kunt dan ook twee speelrondes gebruiken in plaats van één, zodat je meer speeltijd hebt. In het midden van speelveld is een grote cirkel uitgezet. Deze cirkel stelt een meertje of een poel voor. Ten oosten van deze poel ligt de post ‘Recycle’, ten westen de post ‘Chemisch’ en ten zuiden de post.

‘Afval’. In de poel liggen kaartjes met daarop voorwerpen die je in een vervuilde poel kunt vinden, zoals lege olieblikken, fietsen, plastic etc. Deze kaartjes liggen ook bij de posten, maar dan liggen bij de post ‘Afval’ kaartjes met bijvoorbeeld plastic, blik, etc, bij de post ‘Recycle’ kaartjes met fietsen, papier, etc. en bij de post ‘Chemisch’ kaartjes met olieblikken, batterijen, etc. De groep wordt in tweeën gedeeld. Eén groep brengt de kaartjes vanuit de poel naar de juiste post (zij zijn de beschermers), de andere groep haalt de kaartjes weg bij de posten en ‘dumpt’ deze in de poel (zij zijn de vervuilers). Om het spannender te maken, zijn er twee tikkers. De ene tikker hoort bij de beschermers, de andere bij de vervuilers. Word je getikt door de beschermer, dan moet je eerst je kaartje weer terugbrengen naar de juiste post en moet je terug naar de poel, zodat je opnieuw kan beginnen. Word je getikt door de vervuiler, dan moet je je kaartje weer terugleggen in de poel en teruggaan naar een post om opnieuw te beginnen.

Deze activiteit is geschikt voor het insigne Waterland.

Spel 4: Wat, waar, water?

Water is erg belangrijk in ons leven, we kunnen niet zonder. In Nederland is er volop water, misschien zelfs wel teveel! Elke stad of dorp heeft wel enkele gebouwen, monumenten of parken die met water te maken hebben. Samen met Ikki ontdekken de welpen waar ze deze objecten in hun omgeving kunnen vinden. Ikki heeft een aantal kaarten met daarop de naam van een gebouw, monument of park met daarbij een omschrijving waarvoor het object dient en wat water er mee te maken heeft. Om het wat makkelijker te maken, staat er ook een foto bij.

De groep wordt in tweeën gedeeld en het spel wordt als volgt gespeeld:

  • Ronde 1: groep A geeft drie hints over het object dat op hun kaartje staat en groep B mag drie keer proberen te raden welk object er op het kaartje staat.
  • Ronde 2: groep B mag drie vragen stellen, groep A mag alleen met ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden.
  • Ronde 3: groep B probeert nogmaals te raden.


Als groep B het juiste object heeft geraden, wisselen de groepen van rol. Heeft groep B het object niet weten te raden, dan mogen ze proberen het volgende object te raden.

Benodigd materiaal

Spel 1: Waterleiding maken

  • Rietjes
  • Water
  • Emmers
  • Plakband
  • Stevig papier

Spel 2: Water besparen

  • Een lijst met veel vragen

Spel 3: Beschermers vs. vervuilers

  • Kaartjes met afval

Spel 4: Wat, waar, water?

  • Kaartjes met omschrijvingen van gebouwen, monumenten, parken, etc. die met water te maken hebben met een foto van het object erbij, zoals: de watertoren, de dorpsfontein, de visvijver, de dijk, de (jacht)haven, etc.

Veiligheid

Tips

Lees 3001 keer Laatst aangepast op woensdag, 20 oktober 2021 23:44
Log in om reacties te plaatsen