maandag, 31 augustus 2015 02:00

Wateractiviteiten bij de raadsrots (Waterspel)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Voor Mowgli en Shanti is dit een plek om te luisteren en om na te denken over wie ze zijn en wat ze leuk vinden. Om mooie verhalen van anderen aan te horen en zichzelf en anderen te leren kennen. Bij de Raadsrots is het even tijd voor jezelf. Even tijd om naar jezelf te kijken. En dat niet in een gewone spiegel, maar in een echte waterspiegel! Wanneer je dat gedaan hebt, is het tijd om te bedenken waarom jij juist net diegene bent die de schat mag opduiken. Waarom ben jij dus het meest Waterproof van iedereen?

Beschrijving van de activiteit

Deel 1: Spiegel van water

Kijk jij thuis wel eens in de spiegel? Vast wel! In de jungle hebben ze natuurlijk geen spiegels. Daarom kijken Mowgli en Shanti vaak in het water van de Talaab poel om zichzelf te kunnen zien. Zo kunnen ze ook zien hoe ze er uitzien als ze blij, verdrietig of boos zijn. Wist jij dat je van water ook een spiegel kunt maken?

Pak een bak, bijvoorbeeld een afwasteil of een grote pan. Het beste kun je er één gebruiken met een donkere kleur. Zet die op een plek waar het licht is, bijvoorbeeld buiten als de zon schijnt, of binnen met het licht aan. Doe hierin een laagje water; het hoeft maar een klein laagje water te zijn. Wacht eventjes tot het water zoveel mogelijk stilstaat.

Kijk dan van bovenaf in de bak met water en probeer jezelf te zien. Lukt dat niet? Probeer dan eerst met een zaklantaarn en de bak te schijnen, en kijk of je die wel ziet. Dat gaat vaak iets makkelijker. Als dat wel lukt, probeer het dan nog een keertje.

Als alle welpen zichzelf hebben gezien, maak dan tweetallen. Beide welpen krijgen van de leiding een kaartje met een emotie erop, zoals blij, boos, verdrietig, verlegen, verbaasd, bang, etc. Nu gaat elk tweetal zo zitten, dat de welpen elkaar via de spiegel van water kunnen zien (natuurlijk mogen ze niet rechtstreeks naar elkaar kijken). Dan trekt de eerste welp een gezicht met de emotie die op het kaartje staat. De tweede welp moet proberen te raden om welke emotie het gaat. Als het fout is, dan mag je nog een keer raden. Als het goed is geraden, dan wisselen de welpen. De tweede welp trekt een gezicht met een bepaalde emotie en de eerste welp mag deze via de waterspiegel bekijken en raden om welke emotie het gaat.

Mocht er tijd over zijn, dan kunnen de welpen nog proberen om een tekening te maken van hun eigen gezicht. Natuurlijk is dat het leukst als ze hierbij ook een gezicht met een bepaalde emotie trekken. Om je eigen gezicht na te kunnen tekenen moeten de welpen in de waterspiegel kijken.

Deel 2: Ben jij al Waterproof?

Malchi is als vis waarschijnlijk wel één van de beste zwemmers van de jungle. Malchi is dus zeker Waterproof. Dus als de schat in het water ligt, kan Malchi er heel gemakkelijk naartoe zwemmen.
Maar Malchi heeft geen armen en benen. Dus de schat opduiken, is voor Malchi wel wat moeilijker. Dieren pakken dit anders aan dan mensen.

Kun jij als Malchi een schat uit het water opduiken? Of vind jij het makkelijker om de schat als Baloe, Chil of Marala uit het water te halen? Om te bepalen als welk dier jij het makkelijkste de schat uit het water kunt halen, gaan de welpen snoephappen. Doe een snoepje in een bak met water. Probeer daarna om dit snoepje uit het water te vissen, zoals Malchi, Baloe, Chil en Marala dat zouden doen.

 • Malchi: pak het snoepje met je mond en natuurlijk zonder je handen te gebruiken, want Malchi heeft ook geen handen. Je houdt je handen op je rug.
 • Baloe: als Baloe pak je het snoepje geblinddoekt met twee vingers, maar zonder je duim te gebruiken.
 • Chil: als Chil zet je de bak water met het snoepje erin op de grond en pak je het snoepje met je tenen uit het water.
 • Marala: als Marala ga je op één been in de bak met water staan, en probeer je daarna het snoepje te pakken zonder je andere been op de grond te zetten.
 • Kies tot slot zelf nog een vijfde dier en bedenk hoe dit dier het snoepje uit het water zou halen. Probeer dat ook.

Als alle vijf de manieren zijn gelukt, mag je het snoepje uitpakken en opeten. Welke manier vond jij het makkelijkst?

Deel 3: De wensenkist

De welpen zijn op zoek naar een schat. Maar zou er eigenlijk in die schat zitten? Dat weten ze natuurlijk nog niet. Maar natuurlijk kunnen ze daar wel over fantaseren.

In sommige landen maken ze ook schatten waar geen voorwerpen inzitten, maar wensen. Ze doen deze wens dan in een kist en verstoppen die. Dan hopen ze dat de wens uitkomt. Je zou deze schatkist dus eigenlijk ook een wensenkist kunnen noemen.

Voor deze opdracht heb je een doos of kist nodig die de schatkist voorstelt. Natuurlijk is dit niet de echte schatkist, want die moet nog gezocht worden. Bedenk nu zelf wat jouw grootste wensen zijn. Bedenk één wens voor jezelf en één wens voor iemand anders. Bij de wens voor jezelf kun je denken aan iets wat je graag zou willen hebben of wat je later zou willen worden. Bij de wens voor iemand anders kun je iets moois wensen voor je Scoutinggroep, voor de dieren uit de jungle of voor iemand die je goed kent.

Schrijf de wensen op of maak er een tekening van. Als de wensen af zijn dan mag je deze voordat je ze in de kist doen, als je wilt, voorlezen aan de andere welpen. Maar als je dat niet wilt, mag je je wensen ook meteen in de kist doen.

Als je eerder klaar bent dan de rest, mag je daarna de wensenkist gaan versieren, zodat deze er net als een echte schatkist uit komt te zien.

Deel 4: Gezocht, schatzoeker onder water!

Ben jij goed in het zoeken van schatten? En als deze schat onder water ligt? Als we schatten gaan zoeken, waarom zouden we dan jou moeten vragen om te helpen? Bij deze opdracht ga je hier over nadenken en ga je reclame maken voor jezelf.

Iedereen krijgt een vel papier en een pen of potlood. Dan krijg je een paar minuten de tijd om na te denken over waarom jij de beste schatzoeker onder water bent. Dus wat kun jij goed? Waarom moeten ze jou vragen om te komen helpen? Misschien ben je wel heel sterk, kun je wel heel goed zwemmen of ben je juist heel slim. En er zijn vast nog wel andere redenen waarom ze jou zouden moeten vragen.

Schrijf deze redenen in korte woorden op. Dit hoeft niet een heel verhaal te zijn, het mag ook in een paar woorden. Als je dat nog moeilijk vindt, mag je de leiding vragen om te helpen.

Als de tijd om is, gaan jullie in je groepje allemaal aan elkaar vertellen wat jullie hebben bedacht en opgeschreven. Maak dus reclame voor jezelf!

Voorbereiding

Materialen klaar zetten.

Benodigd materiaal

Deel 1: Spiegel van water

 • Donker gekleurde bak (bijvoorbeeld een afwasteil of een grote ondiepe pan)
 • Kannen water
 • Zaklamp
 • Kaartjes met verschillende emoties erop geschreven (zoals blij, boos, verdrietig, verlegen, verbaasd, bang, etc.)
 • Tekenpapier
 • Kleurpotloden

Deel 2: Ben jij al Waterproof?

 • Tafel
 • Bakken (bijvoorbeeld afwasteilen) met water
 • Verpakte snoepjes

Deel 3: De wensenkist

 • Doos of kist
 • Papier
 • Teken- en knutselmateriaal

Deel 4: Gezocht, schatzoeker onder water!

 • Papier
 • Schrijfgerei

Tips

Deze activiteit is geschikt voor het insigne Weerspiegeling.

Lees 1971 keer Laatst aangepast op zaterdag, 21 maart 2020 21:54
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

Identiteit

Duur

30 min - 1 uur

Groepsgrootte

1-8 personen8-15 personen

Leeftijdsgroep

7-11 welpen

Locatie

Grasveld, speelveld

Voorbereidingstijd

5-15 min