maandag, 31 augustus 2015 02:00

Keet en Fleur Kleur's waterfestijn

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ik ben benieuwd wat Keet en Fleur Kleur hebben kunnen bedenken om mij Waterproof te krijgen. Wanneer ik aan kom lopen, geloof ik mijn ogen ogen niet. ‘Gaaf!’ roep ik, als ik Keet met een waterpistool gevuld met waterverf een groot schilderij zie maken. ‘Kom maar helpen’, zegt Keet, terwijl ze mij ook een waterpistool in handen drukt. Tussen het schilderen door zie ik Fleur op de maat van de muziek in een teil water dansen. Door haar enthousiasme wordt het een echt waterballet!

Beschrijving van de activiteit

1. Waterballet

Wie Waterproof wil worden, moet ook een waterdans kunnen doen, vindt Fleur Kleur. Bij haar leert Steven dan ook hoe je kunt waterballetten. Hebben de bevers al eens gehoord van een ‘waterballet’? Op de boot was het eens een ‘waterballet’ toen er een beker water omviel doordat de boot zo hard schommelde. Maar Steven heeft verder nog nooit van waterballetten gehoord.

In het midden van het veld staat een zwembadje met een laagje water erin. In een grote kring rond het badje staan allemaal teiltjes. In de teiltjes staat ook een laagje water. Alle bevers trekken hun schoenen uit en stropen hun broekspijpen op. Ze gaan met beide voeten in het water staan. Fleur Kleur zet als warming-up een mooi klassiek muziekje aan en gaat in het midden van het badje staan. Fleur doet in het badje allemaal bewegingen, die de bevers na moeten doen.

We beginnen eenvoudig: linkerarm naar voren, rechterarm opzij. Langzaamaan wordt het wat moeilijker: door je knieën zakken, één been optillen, enz. Als alle spieren een beetje losgekomen zijn, kan het echte werk beginnen. Wat dacht je van ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ of lekker swingen op de ‘Hoki poki’?

2. Bootje maken

Een bootje maken, kan iedereen. Maar of het bootje ook Waterproof is en blijft drijven, dat is een tweede vraag. Samen met Keet Kleur gaan de bevers aan de slag met piepschuim, satéprikkers en vliegerpapier. Als het bootje af is gaan ze het testen in een bak water, een zwembadje of een sloot.

Blijft het bootje drijven? Hoe komt het dat sommige bootjes zinken? Hoe kun je die bootjes wat meer Waterproof maken, zodat ze wel blijven drijven? Werkt het bootje ook nog als je er iets op legt, bijvoorbeeld een steentje of een balletje? Welk bootje is het sterkst en kan het meeste gewicht houden? Als je een ventilator bij de bak met water neerzet, kunnen de bevers ook hun zeilen goed testen! Wat gebeurt er als het te hard waait? En wat als het zeil te groot of juist te klein is?

3. Waterverven

Het lijkt Keet heel leuk om ook eens een schilderij aan de overkant van de rivier te maken. Zo precies op het randje van de oever. Ze zou natuurlijk op een vlot kunnen gaan staan, maar dat wiebelt zo erg. Daarom heeft ze iets nieuws bedacht: verven met een waterpistool.

Maak een brede ‘rivier’ op de grond met stoepkrijt of afzetlint. Aan één oever staan een heleboel emmers met daarin verdunde waterverf (verfwater). Aan de overkant van de rivier hangt een heel groot wit doek. Bij elke emmer ligt een waterpistooltje. De bevers kiezen een kleur en mogen dan het bijbehorende pistool vullen met verfwater. Ze richten ze op het doek en mogen spuiten tot het pistooltje leeg is. Dan is de volgende aan de beurt. Zo wordt het een echte Waterproof-Picasso!

4. Waterorkest

Kunnen de bevers muziek maken met water? Fleur weet wel hoe dat moet: gewoon wat flesjes vullen met water en eroverheen blazen. Wat gebeurt er als je het flesje wat voller of leger maakt? Als alle bevers het fluiten onder de knie hebben, maken ze een orkestje en blazen ze in een ritme dat Fleur aangeeft met een stokje. Door elk flesje een eigen toon te geven en de bevers om de beurt aan te wijzen kun je zelfs een liedje fluiten!

Je kan ook met stokjes (bijvoorbeeld lange sateprikkers) op de opening van de flesjes slaan.

 

Benodigd materiaal

1. Waterballet

 • Teiltjes
 • Muziek
 • Zwembadje
 • Handdoeken
 • CD-speler
 • Boxen

2. Bootje maken

 • Piepschuim
 • Satéprikkers
 • Vliegerpapier
 • Scharen
 • Lijm

3. Waterverven

 • Emmers
 • Waterpistooltjes
 • Verf
 • Oud laken

4. Waterorkest

 • Flesjes
 • Bak met water
 • Stokje
Lees 1509 keer Laatst aangepast op maandag, 25 mei 2020 17:49
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

Expressie

Duur

15-30 min

Groepsgrootte

1-8 personen8-15 personen

Leeftijdsgroep

5-7 bevers

Locatie

Grasveld, speelveld