donderdag, 11 juni 2020 17:23

Yut Nori, een bordspel uit Korea

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Een spel uit Korea leren kennen

Beschrijving van de activiteit

Yut Nori, ook wel bekend als Yunnori, Nyout en Yoot, is een traditioneel bordspel dat in Korea wordt gespeeld, vooral tijdens Koreaans Nieuwjaar. Het spel wordt ook cheok-sa ​​of sa-hee genoemd. De combinatie-vorm -nori betekent 'spel'.

Er is een volksverklaring voor het spel, die een weddenschap beschrijft van sommige dorpelingen om vijf verschillende soorten vee te houden: varkens, honden, schapen, koeien en paarden. Elk van de dorpelingen zou maar één type opvoeden.

Het is bekend dat het bord en het spel zijn gebruikt bij het gieten van hexagrammen, vooral in berggebieden en kleine boerendorpen, maar dit wordt niet langer beoefend.

Het bord (mal-pan, 말판) is normaal gesproken gemaakt van gestikte stof. Het moderne bord heeft een rechthoekige vorm, maar historisch was er ook een ronde variatie. Er zijn vier rechte banen en twee diagonale banen. Elk van de rechte banen heeft vijf stations, de diagonale hebben ook vijf stations, maar één wordt gedeeld. Dit brengt het totaal aantal stations op 29. Het is ook bekend dat het bord soms op de vloer wordt getekend.

In plaats van dobbelstenen worden yut-sticks gebruikt. (Deze zijn vergelijkbaar met die in het Egyptische bordspel Senet.) Er zijn twee soorten yut-stick: jang-jak yut (장작 윷) en bam yut (밤 윷). Jang-jak yut zijn gemaakt van brandhout. Er zijn vier stokjes van ongeveer 15 cm lang en van 2 cm tot 3 cm. in diameter. Deze stokjes zijn in tweeën gedeeld. Kastanjehout wordt het meest gebruikt, maar ook berkenhout. Deze houtsoorten zijn gekozen vanwege hun gewicht en het frisse geluid dat ze maken tijdens het spelen. Bam yut daarentegen zijn houten stokjes van ongeveer 3 cm lang. Ze hebben een diameter van ongeveer 1 cm en zijn ook in tweeën gedeeld. De bam yut wordt in een kleine kom gespeeld, in de palm geschud en vervolgens losgelaten.

Er zijn kleine tokens (markeringen) die voor het spel worden gebruikt, genaamd mal (말, letterlijk een "paard"). Er zijn vier tokens voor elk team, hoewel er geen algemene regels zijn waaruit een token kan worden gemaakt. De enige regel is dat de mals van de teams van de tegenstander duidelijk te onderscheiden moeten zijn. Afgezien van zwart-witte plastic lopers die tegenwoordig algemeen worden gevonden, zijn gewone mals munten, knopen, kleine steentjes of zelfs schaakkralen (zowel van westers als Koreaans schaken). Bij het kiezen van de mal houden sommige Koreanen rekening met de snelheid, want hoe sneller een paard rent, hoe beter het wordt geacht te rennen.

De stokjes zijn gegoten om te bepalen hoe ver een token vooruit kan. De score wordt bepaald door het tellen van de stokjes die voorbij zijn en die op zijn. Elke combinatie heeft een naam. Eén stok over (platte kant naar boven) en drie stokjes naar boven (ronde kant naar boven) wordt "do" (varken) genoemd. Twee stokken omhoog en twee stokken erover heet "gae" (hond). Eén stok omhoog en drie stokjes boven heet "geol" (schapen). Alle stokjes worden "yut" (koe) genoemd, terwijl alle stokjes "mo" (paard) worden genoemd. Een "do" is één ruimte waard, een "gae" is twee ruimte waard, een "geol" is 3 ruimte vooruitgang waard, "yut" is 4 ruimte vooruitgang waard en "mo" is 5 ruimte vooruitgang waard. Wanneer de stokken het resultaat zijn van "yut" of "mo", heeft de speler nog een kans om de stokken opnieuw op te werpen (optioneel - sommige mensen spelen liever niet met deze regel). Als je "yut" of "mo" achter elkaar krijgt, speel (gooi) je opnieuw.

Het spel wordt gespeeld tussen twee partners of twee teams die om beurten spelen, soms wordt het met meer teams gespeeld. Er is geen limiet aan het aantal deelnemers aan een game, wat betekent dat de game door een aanzienlijke groep kan worden gespeeld. Bij het spelen met grote groepen is het niet ongebruikelijk dat sommige groepsleden nooit de stok uitwerpen: ze nemen nog steeds deel aan het bespreken van de strategie.

Het spel

De start van het spel wordt bepaald door elk team dat de yut-sticks gooit. Het team met de hoogste score begint als eerste.

Elk team werpt vervolgens om de beurt de stokken en verplaatst vervolgens een mal volgens de behaalde score. Een beurt bestaat meestal uit slechts één cast. Een speler die een yut of mo bereikt, verdient echter een extra cast voor de turn; als hij / zij een yut of mo werpt bij de tweede cast, verdient hij / zij opnieuw een extra cast, dus er is geen limiet aan het aantal keren dat een speler opnieuw mag casten voor het einde van een beurt, op voorwaarde dat hij of zij blijft werpt yuts of mos. De respectievelijke scores kunnen indien gewenst afzonderlijk worden gespeeld, elk gegeven aan een andere mal (of groep mals, zie hieronder), maar een score behaald met één cast kan niet worden opgesplitst in twee zetten - een geol (drie stappen vooruit) kan bijvoorbeeld niet worden opgesplitst in een do (één stap) en een gae (twee stappen).

Zolang er buiten het bord mals zijn, kan een team ofwel een nieuwe mal op het bord zetten volgens de behaalde scores, of een mal al op het bord zetten. De mals reizen rond het bord en kunnen alleen vooruit gaan. Echter, wanneer het landt op een van de grote stations (in de hoek en het midden), kan het team ervoor kiezen om de kortere weg te nemen als ze dat willen. Er zijn vier mogelijke cursussen, de standaardcursus is de langste zonder afkorting (nr. 4).

  • Als een mal landt op een station dat bezet is door het team van de tegenstander, wordt de mal van de tegenstander van de baan verwijderd en teruggebracht naar de startpositie, en de huidige speler mag opnieuw casten.
  • Als een mal op een door het eigen team bezet station landt, kunnen deze mals een groep vormen en vanaf dat moment samen reizen. Dit brengt echter een risico met zich mee: als een tegenstander zijn mal landt op een station bezet door een groep mals van de tegenstander, worden alle mals in de groep verwijderd van de baan.
  • Als iemand bijvoorbeeld twee jaar en één werpt bij zijn / haar eerste beurt in het spel, zijn mogelijke bewegingen mogelijk (zie De stations hieronder voor de stationsnamen):

Zet een mal op het bord bij het yut-station (gebruikt de eerste yut-score); ga verder naar mo (gebruikt de do-score) en vervolgens naar sok-yut (gebruikt de tweede yut).
Zet een mal op het bord bij het yut-station (gebruikt de eerste yut-score); zet een andere mal op het bord op hetzelfde yut-station (gebruikt de tweede yut-score), waardoor de twee mals vanaf dat moment samen bewegen; breng ze naar mo (gebruikt de do).
Zet een mal op het bord bij het yut-station (gebruikt de eerste yut); ga door naar duet-geol (gebruikt de tweede yut) en vervolgens naar duet-yut (gebruikt de do).

Het spel wordt gewonnen door het team dat als eerste al hun mals naar huis brengt, dat is het parcours met al hun mals. Een cursus is voltooid als een mal het station passeert waar het spel is begonnen (cham-meoki). Het landen op cham-meoki is geen finish, maar elke score die 'verder' gaat dan dit station maakt een homerun compleet. Yut wordt vaak gespeeld voor drie of meer overwinningen.

Het spel wordt soms verbeterd door één, twee of drie van de yut-stick op hun platte kant te labelen. De Seoul-regel kan worden gespeeld als een van de sticks Seoul (서울) draagt. Als deze stok de enige is die naar beneden is gericht (doe dit zodat de letters Seoul kunnen worden gelezen), kan een mal direct in het midden (bang) worden geplaatst, wat in dit geval Seoul wordt genoemd. Als alle mals al op de baan zijn, telt dit als een do. De Busan-regel is vergelijkbaar. Een van de yut-sticks heeft het label Busan (부산). In plaats van naar het midden, reist de mal rechtstreeks naar de verre hoek (mo). Nogmaals, dit is alleen van toepassing als dit de enige stick is die naar beneden is gericht, en niet alle mals zijn al op de baan.

Er is ook de back-regel, waar een van de sticks terug is gelabeld (후퇴). Als dit de enige stok is die naar beneden is gericht, moet een van de mals een stap terug gaan. Afhankelijk van de gebruikte regels, als geen van de mals op de baan is, wordt dit geteld als een do of een overgeslagen beurt. Als alternatief, als de do-regel niet wordt gebruikt, is de andere meest voorkomende regel dat een mal op de pijl naast de start wordt geplaatst. De mal blijft daar totdat een andere rug wordt geworpen. In dit geval voltooit de man de cursus echter in één keer. Bovendien, als een mal op de do-plek wordt geplaatst en vervolgens een back krijgt, dan zullen ze op de cham-meoki-spot zijn en dan de malpan verlaten wanneer een do, gae of geul, yut of mo wordt gegooid. Een andere achterkant zal ze op de laatste plek zetten.

Benodigd materiaal

Tips

Lees 672 keer Laatst aangepast op vrijdag, 12 juni 2020 19:07
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

Internationaal

Duur

15-30 min

Groepsgrootte

1-8 personen8-15 personen15 of meer

Leeftijdsgroep

11-15 scouts15-18 explorers18-21 roverscouts

Locatie

Binnen

Voorbereidingstijd

5-15 min