maandag, 31 augustus 2015 02:00

Levend doolhof

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Dwaal door het doolhof om bepaalde plekken te ontdekken, waar opdrachten moeten worden gedaan of vragen moeten worden beantwoord. Weet jij de uitgang te vinden?

Beschrijving van de activiteit

Een doolhof is een stelsel van paden, zodanig aangelegd dat men daarin moeilijk de weg kan vinden. In de doolhof moeten bepaalde plekken gevonden worden, hier is vaak een attractie opgesteld (bijvoorbeeld quizvragen of opdrachten), of moet men vanaf de ingang naar de uitgang zien te komen. In enkele doolhoven is het de bedoeling zo snel mogelijk het doel te vinden, vaak in het midden, hierbij moet men de kortst mogelijke route zien te vinden. Andere doolhoven zijn bedoeld om de juiste route te vinden, hierbij gaat men langs verschillende aanwijzingen of afbeeldingen waardoor een verhaal ontstaat. Hier is dus niet sprake van slechts één te bereiken middelpunt, in feite moet een puzzel worden opgelost. Het is mogelijk dat in dit soort doolhoven een pad meerdere keren (vanuit verschillende richtingen) moet worden gelopen om de route te volbrengen. Men kan dus lang in een doolhof "ronddolen".

 • Variant 1: Zet in een (redelijk dicht stukje) bos met sisaltouw een doolhof uit, waarbij de jeugdleden van de ene kant van het doolhof naar de andere kant moeten komen. Hierbij mogen ze natuurlijk niet onder het sisaltouw doorgaan.
 • Variant 2: Teken met krijt een doolhof uit op de stoep, waarbij de jeugdleden van de ene kant van het doolhof naar de andere kant moeten komen. Hierbij mogen ze natuurlijk niet over de lijnen heen stappen.
 • Variant 3: Leg bij doorgangen een quizvraag of een opdrachtje neer. Is het antwoord goed / is de opdracht voltooid, mogen ze doorlopen. Antwoord of opdracht fout is helaas: je mag er niet doorheen, kies een andere weg.
 • Variant 4: Verstop onderweg voorwerpen (bijvoorbeeld paaseieren). De jeugdleden moeten eerst langs de voorwerpen op hun lijstje (eerst rode ei, dan de groene en het gele ei) voordat ze naar de uitgang mogen.
 • Variant 5: Zet routetechnieken in op elk kruispunten van het doolhof. Loopt iedereen wel op de goede manier er doorheen? Dit is een leuke manier om routetechnieken aan te leren.
 • Variant 6: Laat één van de jeugdleden gebliddoekt over het doolhof lopen. De rest van de groep / het subgroepje (ploeg / nest) moet de geblinddoekte aansturen.

Voorbereidingstijd

Parcours uitzetten.

Benodigd materiaal

Tips

 • Deze activiteit is te gebruiken voor de Steven Stroom badge en het vaardigheids insigne Spoorzoeken (welpen).
 • Controleer of het doolhof ook echt loopbaar is (dus of het doolhof een begin en een einde heeft).
 • Controleer of het doolhof ook meerdere looproute's geeft, dit is nodig voor variant 3.
 • Let er op dat bij variant 6 er geen obstakels in het doolhof liggen waar het geblinddoekte jeugdlid over kan struikelen / tegen aan kan lopen.

Veiligheid

 • Let er op dat er bij variant 6 geen obstakels in de weg liggen.
Lees 11747 keer Laatst aangepast op maandag, 30 november 2020 19:07
Log in om reacties te plaatsen