maandag, 31 augustus 2015 02:00

Ouder kind opkomst: Tour de France

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Scouting levert een grote bijdrage aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren. De Week van de Opvoeding draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen en jongeren. Met deze opkomst sluit je aan bij het derde thema van de Week van de opvoeding: opvoeden doe je samen en iedereen hoort erbij.

Beschrijving van de activiteit

Voorbereiding: maak ploegen van 3 scouts met hun ouders (bij kleine groepen kun je er voor kiezen om de scouts met hun eigen ouder als duo te laten strijden).

Hierna wordt er een hike met Scouting opdrachten uitgevoerd met Frans thema gegoten in een tour de France jasje. Er zijn 3 'rondes' waarin gespeeld word.
De eerste en de tweede ronde zien er vergelijkbaar uit. Bij de eerste ronde word er een hike gelopen naar een pauze plek (bijvoorbeeld limo of lunch plek) onderweg worden 5 plekken in Frankrijk aangedaan (5 posten met Franse stad waaraan een opdracht gekoppeld is). Voor elke opdracht krijgen de ploegen punten voor de uitvoering van de opdracht en voor de samenwerking tussen ouder en scouts.

Natuurlijk zijn er ook truien te winnen:

  • Bolletjes trui voor beste opdrachten
  • Strepen trui voor beste samenwerking en
  • gele trui voor winnaar overall

Op de pauze plek wordt de tussenstand bekend gemaakt.
Na de pauze word de hike vervolgd waarbij de volgende 5 plekken een post vormen. Eenmaal bij eindpunt aangekomen word de nieuwe tussenstand bekend gemaakt en de truien opnieuw verdeeld. Hierna word het finale spel gespeeld in 'Parijs'

De volgende plekken worden aangedaan

Rennes

De stad Rennes is de hoofdstad van de regio Bretagne en dus ook van het departement Ille et Vilaine, de stad heeft 206.194 inwoners en is dus de grootste stad in deze regio en in dit departement. Deze stad is de eerste stad in Bretagne als je via de autoroute van Parijs aan komt. De oude binnenstad van Rennes met oude Vakwerkhuizen is zeer de moeite waard, mooie oude gebouwen en levendige binnenplaatsen, afgewisseld door cafeetjes en restaurants waar je heerlijk op zijn Frans kunt eten neem daar ruim de tijd voor. Bezoek ook De Marché des Lice één van de mooiste en kleurrijkste markten van Frankrijk, de markthallen , het park Thabor met Franse tuinen, botanische tuin, schitterende rozentuin, de twee koninklijke pleinen en café expo van de Orangerie.

De activiteit (Veilig & Gezond) gezond eten

Bordeaux

Bordeaux is de hoofdstad van de regio Aquitaine en van het departement Gironde, Bordeaux heeft 215.370 inwoners en is daarmee de grootste stad van de regio Aquitaine en van het departement Gironde. De stad Bordeaux heeft rond de 340 historische panden die bijna allemaal te vinden zijn in de oude stad. Bezoek in Bordeaux de Saint Michel kerk met de 114 meter lange klokkentoren, het is de op 1 na hoogste klokkentoren, met een fantastisch uitzicht over de stad. De in Gotische stijl gebouwde kathedraal Saint Andre is ook een heel mooi oude bouwwerk.

De activiteit: (Uitdagende Scoutingtechnieken) scouting sudoku

Montpellier

De stad Montpellier is de hoofdstad van de regio Languedoc Rousillon en dus ook van het departement de Hérault, de stad heeft 225.500 inwoners en is daarmee de achtste stad van Frankrijk, en de grootste stad van de regio en van het departement Hérault. In Montpellier staat een van de oude universiteiten van heel de wereld, en is opgericht in de 13e eeuw. Voor liefhebber van zon en de mediterraine sfeer is Montpellier een uitdaging. Het centrum van de oude stad heet Place de la Comédie. Verdere bezienswaardigheden zijn de middeleeuwse tuinen met de naam Montpellier Gardens, de Cathédrale Saint Pierre en het Romeinse aquaduct Les Arceaux wat oorspronkelijk 9 kilometer lang was maar waar nu nog 800 meter van is te bezichtigen.

De activiteit (Buitenleven) Natuur memorie (Scoutingkennis memories: Bomen, Paddenstoelen, Slootdieren, Vlinder en Vogel memorie)

Alpe d'Huez

Alpe d'Huez is een wintersportgebied in de Franse Alpen. Het ligt op 1860 m hoogte, op de helling van de Pic Blanc. Alpe d'Huez zelf en de skipistes liggen boven de boomgrens, sommige skiliften beginnen ongeveer op de boomgrens. Alpe d'Huez is in Nederland bekend geworden als aankomst in de Ronde van Frankrijk. Alpe d'Huez was 28 keer finishplaats in de Ronde van Frankrijk. De beklimming begint in het dorp Le Bourg d'Oisans is 13,8 km lang en heeft stijgingspercentage van 7,9 %. In totaal worden 1061 hoogtemeters overbrugd. De berg werd voor het eerst beklommen in de ronde van 1952 in de 10e etappe (Lausanne Alpe d'Huez) en werd gewonnen door Fausto Coppi. Het was de eerste tourrit ooit waarbij de aankomst boven op een berg lag. De aankomst lag toen nog in het dorpje Huez, ongeveer halfweg de klim die nu tot de top wordt beklommen. De berg werd voor het laatst beklommen in de Ronde van Frankrijk 2015. De snelste beklimming staat sinds de Tour van 1997 op naam van Marco Pantani met een tijd van 37:35 minuten.

Activiteit: (Identiteit) het beklimmen van de alp d'huez is een persoonlijke beproeving. Is dat deze activiteit ook? zeg maar 9 armen en een been

Strasbourg

Strasbourg heeft 263.941 inwoners en is de hoofdstad en tevens de grootste stad van de regio Alsace en van het departement Bas Rhin. Strasbourg is de stad waar de Europese Unie zijn eerste kantoren had, omdat het in het midden van de toenmalige unie lag, heden ten dage moet het delen met Luxemburg en Brussel. De stad heeft een mooie oude stad met een dito kathedraal, en veel oude gebouwen.

De activiteit: (Sport en Spel) deze omgeving staat bekend om de vele ooievaars die er vertoeven. Speel het spel ooievaarsgevecht

Nantes

Nantes is de zesde stad van Frankrijk en heeft 270.343 inwoners, het is de hoofdstad van de regio Pays de la Loire en dus tevens van het departement Loire-Atlantique en ook de grootste stad van deze regio en van dit departement. De stad Nantes heeft een enorm openluchtmuseum wat absoluut een aanrader is. Net als veel andere steden in Frankrijk heeft Nantes veel oude gebouwen. Ook heeft de stad 1000 hectare aan tuinen en parken en is hiermee in 2013 “de groene stad” van Europa.

Activiteit: (Expressie) scouting lipdup

Nice

Nice is de hoofdstad de regio Riviera / Cote d Azur en van het departement Alpes Maritiem, de stad heeft 343.120 inwoners en is ook de grootste stad van de regio en van dit departement, samen met de voorsteden zou het inwonertal op 1.000.000 uitkomen. In Zuid Frankrijk zijn de winters heerlijk zacht, zo ook in Nice is het heerlijk toeven, de stad ligt achter de bergen heerlijk beschut.

Grappige weetjes van nice

  • Nice is de nummer 1 wat betreft toerisme na Parijs.
  • 40% van het toerisme van de Franse Riviera komt in Nice.
  • Ongeveer 1,5 miljard euro aan economische spin offs die door bijna 4 miljoen bezoekers.
  • Nice heeft de tweede nationale en internationale luchthaven van Frankrijk, 50 luchtvaartmaatschappijen landen en stijgen op naar 100 bestemmingen.
  • De nummer 1 luchthaven in Frankrijk voor low cost vliegverkeer, een twintigtal luchtvaartmaatschappijen vliegen op Nice.
  • Grootste aantal hotels in Frankrijk na Parijs en een derde van de capaciteit aan de Franse Rivièra: bijna 200 hotels met in totaal ongeveer 10.000 kamers.
  • De nummer 1 cruisehaven in Frankrijk is Nice / Villefranche met 515.000 passagiers (exclusief de ferry’s).

Activiteit: (Samenleving) Zie je wat we WEL kunnen

Toulouse

De stad Toulouse is de hoofdstad de regio Midi Pyrenees en van het departement Haute Garonne, de stad heeft 390.300 inwoners, en is tevens de grootste stad van de regio en van dit departement. Toulouse is de stad van de vliegtuigfabrieken van Airbus, en er is een thema park voor de ruimtevaart. De oude binnenstad kun je te voet helemaal belopen, er zijn heel veel kleine straatjes, Rue Croix Baragnon en de straatjes rond het Place Wilson, de Rue des Arts en het Place du Capitole, waaraan het enorme gemeentehuis evenals een groot aantal winkels en brasseries, zijn absoluut de moeite waard. Ook deze Franse stad heeft veel oude gebouwen, waaronder veel kerken, de Kathedraal en de Notre Dame.

Activiteit (Buitenleven) petflessen helpen de vogels

Lyon

Hoofdstad en grootste stad van de regio Rhone Alpes en dus ook van het departement Rhône is Lyon, deze derde stad van Frankrijk is een belangrijk knoppunt als we naar het zuiden van het land reizen, maar het is ook een belangrijke industriestad. Lyon heeft 445.270 inwoners. Eten op zijn Frans is in Lyon een absolute aanrader, culinair is er heel wat loos in deze stad, veel restaurants. Het oude Lyon dus de oude binnenstad bestaat uit oude gebouwen en huizen uit de renaissancetijd. De kathedraal van Saint

Jean is een gebouw uit de 13e eeuw, met de oudste klokken van heel Frankrijk. Daarnaast zijn er diverse musea, en kun je rondvaarten maken over de Rhone.

Activiteit: (Veilig & Gezond) EHBO ren je rot

Marseille

Marseille is de grootste stad aan de Middelandse Zee, daarnaast is het ook de hoofdstad van de regio Provence Cote d’Azur en van het departement Bouches du-Rhône, en de grootste stad van deze regio en van het departement. Marseille heeft een inwonertal van 797.490 en is bijna dubbel zo groot als Lyon. Bezienswaardigheden zijn :

  • Stadhuis van Marseille wat rond 1653 is gebouwd
  • Cours Julien is een mooi deel van de stad met gezellige kleine winkeltjes, cafe’s, restaurants en galeries, deze wijk heeft grote aantrekkingskracht op het publiek
  • Notre Dame de la Garde deze basiliek gezien als de beschermster van Marseille
  • Quartier de l’Estaque een stadsdeel met Franse steegjes en kleine huizen geven je direct de volkse gemoedelijkheid mee, en is bij kunstenaars populair
  • Vieux
  • Port, de oude haven met de twee forten Saint-Jean en Saint-Nicolas, werden rond 1660 in opdracht van koning Louis XIV gebouwd om de grote belangrijke haven en de stad te beschermen tegen indringers
  • Quai des Belges, op deze kade worden dagelijks de visvangsten aangevoerd en verkocht, veel mensen kopen hier hun verse vis. In de vele restaurantjes kun je de heerlijke bouillabaisse eten waar Marseille zo bekend om is
  • Longchamp Palace dit prachtige paleis met zijn grote fonteinen geeft het een statige uitstraling, er zijn twee museums ingevestigd.
  • Cathédrale de la Major, de kathedraal werd gebouwd in de periode tussen 1852 en 1896 en de toren is 140 meter hoog
  • Chateau d’If, op dit kleinste eiland van de Frioul
  • archipel, bevindt zich het fort ‘Chateau d’If, het eilandje ligt voor de kust van Marseille, het fort werd gebouwd tussen 1524 en 1531 om de stad te verdedigen tegen aanvallen van zee.
  • Basilique le Sacré
  • Coeur, deze vrij moderne en nieuwe basiliek is gebouwd tussen 1920 en 1947 en is gelegen aan de Avenue du Prado, deze straat behoort tot één van de mooiste lanen van de stad. De basiliek is ontworpen door Dupoux en heeft een Romeins-Byzantijnse uiterlijk.

Opdracht: (Uitdagende Scoutingtechnieken) Geef een vraag door via morse en beantwoord het met semafoor

Parijs (finish)

De hoofdstad Parijs is ook de hoofdstad de regio Ile de France en van departement Paris, in Parijs wonen 2.201.578, de stad heeft het laagste gemiddelde per huishouden van heel Frankrijk namelijk 1,8 personen per huishouden. Rekenen we de voorsteden erbij dan heeft Parijs als agglomeratie 11.000.000 inwoners, dus de stad heeft veel en grote voorsteden. Bezienswaardigheden Parijs:

  • De Arc de Triomphe, deze triomfpoort is een van de bekendste bouwwerken van de stad Parijs, de poort staat midden op een rotonde midden in de stad, en stamt uit de tijd van Napoleon. de triomfpoort is ruim 50 meter hoog.
  • De Eiffeltoren het absolute symbool van Parijs, boven in heb je een enorm uitzicht over de stad.
  • Opéra Garnier een operagebouw wat rijkdom uitstraalt, het lijkt wel een paleis, er is veelvuldig bladgoud gebruikt maar ook marmer.
  • Musea, de stad parijs zit vol met oudheid en musea, de belangrijkste zijn : Musée Picasso / Cité des sciences et de l’industrie / Musée national du Moyen Âge /Musée Rodin
  • Basilique du Sacré
  • Coeur de wit gekleurde basiliek die bovenop de heuvel Montmartre staat
  • De Notre Dame, de Onze
  • Lieve-Vrouwekathedraal staat midden in het centrum van stad Parijs
  • Place des Vosges het oudste plein van Parijs is gelegen in het 3e en 4e arrondissement.
  • Moulin Rouge, de Parijse nachtclub die schittert met de verlichte molenwieken in de rosse buurt van het 18e arrondissement.
  • Centre Georges Pompidou is het centrum van de moderne kunst.
  • Seine, de romatische Seine is het waard om een boottochtje te maken, al varende kom je langs veel oude bekenden gebouwen, ook zijn er boottochten waar je op zijn Frans kunt dineren.

Activiteit: (internationaal) Quiz over Frankrijk

  1. Wat is de hoofdstad van Frankrijk? Parijs.
  2. Welke beroemde toren staat er in Parijs? De Eiffeltoren.
  3. Wat werd er gedaan in de ‘Moulin Rouge’? Gedanst (gezongen, gedronken, feest gevierd).
  4. Welke beroemde wielerwedstrijd wordt in Frankrijk gehouden? De Tour de France.
  5. Welke bekende rivier stroomt er door Parijs? De Seine.
  6. Om welke drank is Frankrijk beroemd? Wijn.
  7. Wat is stokbrood? Wit brood dat een beetje de vorm heeft van een stok: langwerpig en plat.
  8. Om welke broodjes is Frankrijk beroemd? Croissants
  9. Kunt u een bekende Franse kaas noemen? Boursin, Brie, Camembert, Roquefort.
  10. Welk fruit wordt veel verbouwd in Frankrijk? Druiven.
  11. Welke bloemen worden veel geteeld in Frankrijk? Zonnebloemen.
  12. Welk kruid word veel gekweekt in Frankrijk? Lavendel.
  13. Kunt u een bekende Franse schilder noemen? Monet, Manet, Gauguin, Toulouse –Lautrec.
  14. Welke Nederlandse schilder werkte en schilderde veel in Frankrijk? Vincent van Gogh.
  15. Wat betekent het spreekwoord ‘iets met de Franse slag doen’? Iets op een wat slordige manier doen.
  16. Wat betekent het spreekwoord ‘leven als God in Frankrijk’? Een goed, luxueus leven leiden.
  17. Wat zijn de kleuren van de Franse vlag? Blauw, wit, rood.
  18. Wat betekent de uitdrukking: ‘Vive la France!’? Lang leve Frankrijk.

Voorbereidingstijd

2 uur tot 3 uur. ouders uitnodigen, hike uitzetten, opdrachten voorbereiden.

Benodigd materiaal

  • Brief om ouders uit te nodigen
  • Hike, het liefst 1 die tussen elke post een andere hiketechniek heeft, en halverwege een verzamelpek waar gezamelijk gegeten / gedronken kan worden
  • Materialen voor de opdrachten (zie opdrachten)

Tips

  • In plaats van truien kun je er ook voor kiezen om te werken met petjes / dassen. deze zijn wat minder kledingmaat gevoelig en kunnen dus door meer mensen gedragen worden.
  • Gebruik zo veel mogelijk verschillende hike technieken. Hierdoor krijgen de scouts de mogelijkheid om de ouders te laten zien welke (hike)technieken ze kennen.
  • Stuur de uitnodigging naar de ouders op tijd. Dit inverband met volle agenda's van de ouders en eventueel oppas zoeken voor jongere broetjes en zusjes.
Lees 4478 keer Laatst aangepast op zaterdag, 04 januari 2020 16:18
Meer in deze categorie: « Mijn vader is de beste Rupsenvraat »
Log in om reacties te plaatsen