maandag, 31 augustus 2015 02:00

Waterspelletjes (Waterspel)

Beoordeel dit item
(24 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Lekker verfrissen op een warme zomerdag door actief te zijn met water.

Beschrijving van de activiteit

Voor de bevers: Het is een warme dag. De bewoners van Hotsjietonia zitten in hun tuin. "Wat zitten jullie saai daar" zegt Stuiter als hij in Hotsjietoia komt. "Zullen we spelletjes met water doen". Dat vindt iedereen een goed idee.

Een warme dag betekent meestal maar een ding...

1. Ballonnen splashen

Verdeel de groep in twee teams. Zet voor ieder team een rij stoelen. Op elke stoel ligt een ballon gevuld met water. Na het fluitsignaal vertrekken de eerste twee van elke groep. Ze gaan zitten op de eerste stoel en proberen zo de ballon stuk te maken ( ze mogen er niet met hun handen aankomen). Als de ballon stuk is, lopen ze terug en tikken ze de volgende van hun team aan. Het team dat als eerste alle ballonnen doet splashen, wint.

Materiaal: stoelen, waterballonnen

2. Hindernissenparcours

Twee kinderen nemen een ballon tussen hun buiken. Ze leggen een parcours af zonder dat de ballon stuk gaat. Ontploft de ballon toch? Dan keren de kinderen terug en halen ze een nieuwe. Wanneer de eerste twee klaar zijn, mogen de volgende kinderen beginnen. Het duo dat het minste ballonnen stuk maakt, wint.

Materiaal: waterballonnen, parcours

3. Treftennisballen

Een groep moet lopen, de andere gooien. De groep die moet lopen, krijgt een emmer en een aantal plastic bekertjes. De eerste van de groep vult acht bekertjes en zet die op een dienblad. Met dat dienblad probeert hij of zij naar de overzijde van het terrein te lopen. Daar moet het overgebleven water in een emmer. MAARRR, de andere groep mag van achter de lijn met een tennisbal proberen om de bekertjes van het dienblad te gooien. Belangrijk! De spelers krijgen elk maar een bal en mogen ook maar een keer werpen. De groep die het meeste water in hun emmer krijgt, wint. (Meten kan je door het water in de emmer over te gieten in flessen of met een meetlint in de emmer)

Materiaal: emmer met water, lege emmer, plastic bekertjes, tennisballen, lint om een lijn een lijn af te bakenen

4. Terrein vrijhouden

Zet een bepaald gebied af en leg daar al het natte materiaal in. Een groep gaat in het afgebakende terrein staan, de andere groep(en) ernaast. De spelers krijgen twee minuten. De spelers in het afgebakende terrein proberen zo veel mogelijk materiaal uit hun terrein te krijgen. Maar de andere groepen mogen het materiaal terugwerpen. Na twee minuten fluit je af en tel je het materiaal. De groep die het minste nat materiaal in zijn terrein heeft, wint.

Materiaal: nat materiaal, lint om een lijn af te bakenen

5. Liedjes gorgelen

Een groep begint: met een beetje water in hun mond gorgelen ze beurt om beurt een liedje. De andere groep probeert te raden welk liedje het is. Elk juist antwoord levert een punt op.

Materiaal: fles met water

6. Flessen vullen

Elke groep probeert zo snel mogelijk een fles water te vullen. Het is leuk als de kinderen met het water in hun mond een parcours moeten afleggen. Wie als eerste de fles vol heeft, wint.

Materiaal: fles met water

7. Tienbal met een natte spons

De kinderen moeten de natte spons tien keer in hun eigen groep doorgeven. De spons mag niet op de grond vallen ( dan is die voor de andere ploeg). De spons mag ook niet uit de handen getrokken worden.

Materiaal: spons

8. Sponsestafette

De spelers staan in twee rijen met telkens een tweetal meter tussen iedere speler. De eerste speler vult de spons met water in een emmer en gooit ze naar de volgende speler. Die gooit de spons zijn beurt naar de volgende.

Als de spons bij de emmer aan het einde van de rij komt, mag ze uitgeknepen worden. Wie als eerste de emmer vol heeft, wint.

9. De waterwipplank

Je maakt van een plank en een baksteen een wipplankje. Aan de ene kant zet je een bekertje water. Je trapt met je voet op het andere uiteinde en probeert het omhoogvliegende potje water op te vangen. Daar moet een fles of bokaal om het snelst mee gevuld worden.

10. De handige kelner

Je bouwt twee hindernissenparcoursen (zig-zag tussen stoelen, onder de draad, op de balk, enz...). De spelers moeten elk om beurt met een dienblad met daarop een tiental plastieken bekertjes met water het parkoers afleggen. Wanneer de laatste kelner van een ploeg het parkoers heeft afgelegd, wordt (wat er overschiet van) het water uit de bekertjes in een fles gegoten. De ploeg die het meeste water overhoudt, wint.

11. Kruiwagen

Een fles moet zo snel mogelijk gevuld worden op de volgende manier : de spelers maken per twee een kruiwagen. De "wagen" neemt het bekertje water tussen zijn tanden (want hij heeft zijn handen immers niet vrij). Als de kruiwagen niet teveel schokt, blijft er nog wel een bodempje water in het bekertje wanneer de spelers bij de fles aankomen...

12. Waterschieten

Met een speelgoed - waterpistool zo mikken dat je met de waterstraal een pingpongballetje van een fles kan schieten, vanop een bepaalde afstand.Dit spel kan ook in estafettevorm gespeeld worden.

13. Papieren bootjes race

Ieder maakt eerst zijn bootje, origineel en mooi versierd. Je kan bv. ook een miniatuurvlot maken met takjes en draad. Alle bootjes worden vervolgens op een vertrekplaats in een beek of grote plas gezet. Wie geraakt het verst ? Wie komt het snelst bij de eindstreep ?

14. Handdoekwringen

De spelers staan op 2 m afstand van elkaar op een rij. De eerste speler dompelt een handdoek in een emmer water en gooit hem naar de volgende speler. De handdoek wordt zo van speler naar speler gegooid, tot bij de laatste, die hem uitwringt boven een fles. Dan loopt deze speler naar het begin van de rij, dompelt de handdoek in de emmer en ieder schuift een plaats op. De ploeg die eerst de fles doet overlopen, wint.

15. Watertikkertje

Tikkertje met vletten

16. Wateroversteek

Een sloot oversteken

17. vertrouwensspelletjes

Je nest leren vertrouwen

18. Internationale water voelkim

Kimspel in het water

19. Kwalleballen

Renspel

20. Waterachtbaan

water verplaats spel

21. Waterraket maken

Het maken van een water raket

22. Holi

Watergevecht met kleuren

23. Koekhappen voor gevorderden

Koekhappen boven water

24. Water spelen in de Hotsjietonia

25. Waterspelen in de Jungle

26. Waterspellen achtkamp

Acht team spellen met wedstrijd element

27. Waterput

Water renspel

28. Piraten spelen

Diverse piratenspelen

Benodigd materiaal

  • Zwemkleding of reservekleding
  • Handdoeken
  • De benodigdheden van ieder spel staan bij dat spel

Veiligheid

Tips

  • In de hete zomer een verfrissende activiteit ... Let er wel op dat dit niet ontaardt in emmers water gooien. En mocht je op kamp zijn: van de brandslang blijf je af, want die is alleen voor noodgevallen!
Lees 93012 keer Laatst aangepast op donderdag, 21 oktober 2021 23:26
Log in om reacties te plaatsen