maandag, 31 augustus 2015 02:00

De geheimen van Anansi bij het huis van Stanley

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Stanley Stekker is erg blij met de doos die hij van Sterre en Steven heeft gekregen. Wat hij met die spinnenweb moet weet hij niet zo goed, maar daaronder zitten zeker toffe dingen. Vooral die paar vreemde stukken gereedschap en kralenketting heeft hij hier nog nooit gezien...

Beschrijving van de activiteit

1. Spinnenwebben opruimen

In de webben van Anansi blijven niet alleen vliegjes plakken, maar ook allerlei kleine voorwerpen. Anansi is duidelijk in het huis van Stanley Stekker geweest. Zijn bakjes met schroefjes, moertjes en andere kleine dingetjes zijn helemaal leeg en bedekt met spinnenweb.

De bevers gaan op zoek naar de schroefjes en moertjes van Stanley. Die kunnen ze vinden in de vele spinnenwebben die op en rond het terrein te vinden zijn. Om de moertjes te pakken te krijgen moeten ze de webben uit de knoop zien te krijgen.

2. Seinen met kralen

In de doos zit een heleboel kettingen met allerlei verschillende kralen. "Hee", roept Stanley, "dat is handig! Met deze kralen kunnen we boodschappen naar elkaar seinen, zonder dat Anansi ons kan horen. Op die manier hebben we hem vast in no-time gevangen!"

Verdeel de groep in tweeën. Team 1 mag een klein plastic spinnetje verstoppen (dit mag best een moeilijke plek zijn). Team 2 mag ondertussen niet kijken, want zij moeten de spin gaan zoeken. Zij krijgen daarbij wel aanwijzingen van Team 1. Team 1 heeft namelijk 4 kettingen in verschillende kleuren. Door verschillende kettingen om te doen seinen ze waar Team 2 moet zoeken. De rode ketting betekent 'hoger', de gele ketting betekent 'lager', de blauwe ketting betekent 'meer naar links' en de groene ketting is 'meer naar rechts'.

Tip: het is leuk om de groepen lekker ver van elkaar te laten staan, zodat ze met een verrekijker moeten kijken welke kleur ketting de andere groep gebruikt om te seinen.

3. Spinnenweb navigeren

Anansi weet als geen ander de weg in zijn webben. Eerste links, tweede rechts, en ja hoor; daar zit een vliegje verstrikt! Om een slimme spin te kunnen vangen, moet je kunnen denken als een spin. Daar weet Stanley wel wat op!

Op de grond zet je met touw een groot spinnenweb uit. Eén bever is de spin. Die volgt de draden. De andere bevers hebben een kruispuntenroute en vertellen stap voor stap welke draad de juiste is. Aan het einde van de route is een klein plastic vliegje verstopt. Als je meerdere spinnenwebben maakt kun je de bevers in twee-of drietallen laten werken. Zorg dan wel dat je de groepjes bestaan uit een oudere en een jongere bever.

4. Kralenspeurtocht

Eén van de kettingen in de doos is gemaakt van kralen in allerlei verschillende kleuren. Eerst een rode, dan een groene, dan weer een rode, enzovoorts. Het lijkt wel een geheime code! Na een tijdje bestuderen en berekenen is Stanley eruit. "Rechts is rood, links is blauw, en rechtdoor is groen. Als we dat aanhouden komen we vanzelf bij de geheime verstopplek van Anansi!

Zet een korte kralen-kruispuntenroute uit. De bevers volgen de kralen van de bijbehorende ketting en vinden zo de geheime schuilplaats van Anansi. Anansi is helaas niet thuis, maar hij heeft er wel een trommel met lekkere snoepjes verstopt!

Voorbereidingstijd

Houd zeker met een klein uurtje rekening in de voorbereiding voor het klaar zetten van de materialen en het uitzetten van de speurtocht.

Benodigd materiaal

1. Spinnenwebben opruimen

 • Wol
 • Watjes
 • Schroefjes
 • Moertjes
 • Etc.

2. Seinen met kralen

 • Plastic spinnetje
 • Kralenkettingen in de kleuren rood, geel, groen en blauw

3. Spinnenweb navigeren

 • Touw of afzetlint
 • Kaart met een kruispuntenroute erop

4. Kralenspeurtocht

 • Ketting met grote
 • Gekleurde kralen

Tips

Voor andere activiteiten met als thema Ghana / Anansi kijk op Ghana opkomst.

Lees 3149 keer Laatst aangepast op donderdag, 21 maart 2019 23:13
Log in om reacties te plaatsen