maandag, 31 augustus 2015 02:00

Anansi bezig bij het wolvenhol

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Scouting is een wereldwijde beweging en daar horen internationale contacten en activiteiten bij. Scouting Nederland heeft hiervoor sinds maart 2010 een partnership met de Ghana Girl Guides Association (GGGA) en de Ghana Scout Association (GSA). Dit partnership biedt vijf jaar lang prachtige mogelijkheden voor uitwisselingen tussen Nederlandse en Ghanese Scouts en Guides.

Het wolvenhol is de plaats in de jungle waar men veilig is en aandacht besteed word aan de gezondheid. Omdat je niet kunt spelen/werken met een lege maag is dit de uitgelezen plaats om dus wat te eten te hebben.

Tussen de spulletjes bij de Guha grotten vindt Shanti een vreemd stuk stof. Het lijkt wel een een oude pruik. Als zij het aan Mowgli laat ziet, barst hij in lachen uit. "Haha, dat lijkt wel zo'n ding waar de mensen hun vloer mee dweilen!" "Nee, hoor", zegt Jacala, "Dat is een stuk vacht van Hippo." Shanti kijkt Jacala verbaasd aan. "Hippo? Wie is dat?". Jacala legt Shanti uit dat Hippo een nijlpaard is dat in Ghana woont. Die had vroeger haar. Jacala begint, zoals altijd, enthousiast het verhaal "Hoe Hippo zijn haar verloor" (zie bijlage) te vertellen.

Beschrijving van de activiteit

1. Help mijn nijlpaard staat in brand!


Materiaal: Oude blusdekens of gewone dekens

Raksha vindt de oplossing van Haas in het verhaal over Nijlpaard niet erg slim. Iemand in brand steken is nooit een goede oplossing. In het verhaal loopt het nog goed af, maar het had er slechter kunnen uitzien voor Nijlpaard. Daarom gaat Raksha de welpen leren wat ze moeten doen in geval van brand.

 • wat doe je als het brandalarm afgaat?
 • weet je waar de nooduitgangen in de blokhut zijn?
 • waar moet je naartoe als er brand in de blokhut?
 • Wie bel je het eerst?
 • Wat is de branddriehoek?
 • etc....


2. Hoe proeft Ghana


Materiaal:
Cacaopoeder
Pinda’s (ongezouten) of Pindakaas
Bananenchips
Tomatenpuree
Rode ui
Bouillonblokje
Chilipoeder
Verse gember
Mais
Palmolie

Beschrijving van de activiteit
Baloe, altijd gek van koken, heeft een aantal ingrediënten uit de Ghanese keuken bij zich. Hij wil graag weten of de welpen deze ingrediënten kunnen herkennen. Blinddoek de welpen. Laat ze het ingrediënt eerst ruiken en raden wat het is. Daarna mogen ze ervan proeven. Denken ze dat het nog steeds hetzelfde ingrediënt is? Als laatste mogen ze voelen. Herkennen ze de ingrediënten? (Let op met pinda’s. Sommige mensen zijn hier allergisch voor). Weten de welpen waar deze ingrediënten voor gebruikt worden? Gebruiken/eten zij deze dingen vaak thuis of misschien alleen bij hun oma?

3. Een Ghanese snack


Deze activiteit is uitermate geschikt voor de limonadepost samen met Baloe. Even lekker tot rust komen met een Ghanees drankje en een Ghanees snackje.

Materiaal:
Voor het drankje:

 • Diverse vruchtensappen;
 • Koolzuurhoudend bronwater;
 • verse vruchten of vruchten uit diepvries of blik;
 • IJsklontjes


Voor het snackje (6 personen):

 • 3 avocado’s
 • 3 geraspte worteltjes
 • 2 uien
 • 1 teentje knoflook
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 krop sla
 • lepeltjes


Beschrijving van de activiteit
Bereiding van het snackje (Avocado Balls)
Deze snack kunnen de welpen zelf bereiden!
Druk het avocadovlees fijn met een vork. Voeg de geraspte worteltjes samen met de uitjes en de knoflook toe aan de avocadopuree. Voeg het citroensap, het paprikapoeder en wat zout toe.
Vorm met de lepeltjes kleine balletjes van het avocadomengsel en leg ze elk op een slablaadje.

Bereiding van het drankje:
Laat de welpen zelf hun eigen drankje mixen. Laat ze erbij vertellen waarom ze nu juist deze keuze hebben gemaakt.

Hygiëne is heel erg belangrijk, niet alleen in Nederland maar ook in Ghana. Laat de welpen dan ook voordat ze aan deze activiteit beginnen eerst goed hun handen wassen! (en natuurlijk ook daarna)

4. Wie ben ik, wie ben jij?


Materiaal: bordjes/kaarten met de tekst “Goedgekeurd” (in de kleur groen) en
“Afgekeurd” (in de kleur rood). Situatiekaartjes

In het verhaal “Hoe Hippo zijn haar verloor” is Hippo erg ijdel. Hij wil door iedereen bewonderd worden maar, op de apen na, doet niemand dat. Hij gedraagt zich dan ook alsof hij altijd de beste is en wil voor zichzelf alleen het beste van het beste. De andere dieren gaan hier een tijdje in mee totdat de maat vol is. In een groep moet je samen met elkaar om kunnen gaan. Iedereen in een groep heeft een eigen mening, maar krijgt niet altijd helemaal zijn of haar zin. Hoe gaan de welpen om met iemand die altijd zichzelf de beste vind?
De gids en helper van een ploeg bespreken samen wat een gids/helper wel of niet zou mogen doen (of hoe ze zich mogen gedragen)in een bepaalde situatie. De andere welpen laten door middel van het bordje laten zien of ze het gedrag goedkeuren of afkeuren.

De situaties kunnen zijn:

 • Tijdens “Levend Stratego” besluit de gids dat het hele nest vals gaat spelen, de helper is het er niet mee eens.
 • Eén van de welpen is een echte pestkop. De gids is het zat en in plaats van naar de leiding te gaan, wil hij het zelf oplossen.
 • Op zomerkamp zien de gids en de helper in de tuin van de buren een trampoline staan. Ze klimmen over de schutting en leven zich helemaal uit op de trampoline. Tegen de andere welpen vertellen ze dat het mag van de leiding.

Voorbereidingstijd

materialen voor spelen regelen en klaarzetten

Benodigd materiaal

 • zie spelen

Tips algemeen

Lees 4013 keer Laatst aangepast op zondag, 27 september 2015 08:59
Log in om reacties te plaatsen