maandag, 31 augustus 2015 02:00

Zandschilderij in (pet)flesjes

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Flessen met zandkunst zijn populair als souvenirs van stranden en landen met woestijnen en zijn leuke ornamenten. De flessen zijn vaak erg duur en het is net zo leuk om ze zelf te maken. Je kunt elke vorm transparante fles gebruiken plastic, groot of klein, gekocht of gerecycled. Een kleurrijk resultaat

Beschrijving van de activiteit

Stap 1 (voorbereiding)

Zeef parkietenzand en doe dat in jampotten of plastic beker. Doe daar verschillende kleuren ecoline bij. (Ecoline is gekleurde inkt). Goed met de pot schudden en dan op aluminiumfolie laten drogen. Dit zal toch één of twee dagen duren.
Je kunt dit sneller doen door stoepkrijt te gebruiken. Maal het krijt heel fijn, zeef het om grote stukjes eruit te halen en meng het door het zand.

Stap 2 (Zandschilderij maken)

Uiteraard zorg je dat de flesjes die je wilt gebruiken schoon en droog zijn.

Maak een trechter van een vel stevig papier door het in een kegelvorm te vouwen, houdt het op zijn plaats met een paar nietjes of tape. Zorg ervoor dat de punt van de trechter past in de hals van de fles (hoe kleiner hoe beter! Maak de brede kant van de trechter niet te breed.

Houdt de papieren trechter in de hals van de fles met één hand. Doe voorzichtig zand in de trechter en schud behoedzaam als de trechter verstopt raakt met zand. Gebruik een theelepeltje om het zand gedoceerd toe te voegen. Begin met weinig zand en voeg meer zand toe als dat nodig is. Je kunt altijd meer zand toevoegen, teveel zand krijg je er niet meer uit.
Na de eerste laag bedenk je hoe je de zandkleurige strepen wilt laten lopen: horizontaal of diagonaal. Als je diagonale stroken wil hebben, hou dan de fles in een hoek en schud de eerste laag tot het in de gewenste hoek ligt. Hou het flesje daarna steeds in deze hoek en voeg de tweede zandlaag toe, door de punt van de trechter te richten op de plek waar je het zand wilt krijgen. Je kunt door plaatselijk een beetje meer of minder zand golven of bergen maken.
Blijf verschillende lagen zand in verschillende kleuren toevoegen tot het flesje vol is. Zorg ervoor dat je de fles niet te veel of te snel beweegt, want dan kunnen de kleuren zich vermengen en dat leidt tot een minder geslaagd flesje. Gebruik de punt van de trechter om elke laag zand op de juiste positie aan te brengen.
Vul het flesje tot de rand toe (echt helemaal vol). Doe lijm aan de binnenkant van de dop en de buitenkant van de hals en sluit het flesje af. Je moet de fles niet teveel schudden want dan komen de lagen alsnog door elkaar en zul je een flesje met veelkleurige gemengd zand hebben.

Moeilijkere ontwerpen

Wanneer je op de voorgrond een tekening wilt hebben (een bootje of een kameel) dan begin je om met lijm deze tekening op de binnenkant van de fles te schilderen (voorzichtig!). Dan doe je een donkere kleur zand in het flesje en schuld je het flesje. Het donkere zand blijft plakken aan de lijm en je het de tekening op de binnenkant staan. Giet het donkere zand er weer uit en begin zoals boven beschreven is.

Voorbereidingstijd

Dat ligt eraan of je het zand kant-en-klaar koopt of dat je het zand nog zelf moet maken. Je kunt de opkomst ook splitsen over twee weken: zand kleuren en fles maken.

Benodigd materiaal

  • ecoline of stoepkrijt
  • jampotje of plastic potje bv van yoghurt
  • gezeefd parkietenzand
  • aluminiumfolie
  • schaaltjes of potjes voor elke kleur (afsluitbaar, dan kun je het zand nog eens gebruiken)
  • doorzichtige flesjes met een dop
  • stevig papier voor de trechter
  • theelepeltje

Tips algemeen

Je moet er even voor oefenen, maar dit zou een voorbeeld kunnen zijn

  • Je kunt ook werken met zou in plaats van zand, dan kun je alleen kleuren met krijgt, want zout lost op in waterverf. 
  • In een grotere fles kun je ook kleine zaden en peulvruchten gebruiken: gele rijst, groene spliterwten, oranje linzen enzovoorts. Dan krijg je zoiets als resultaat. Dit is meer geschikt voor jongere kinderen en voor kinderen met minder goed ontwikkelde fijne motoriek.

 

Aanvullende informatie

Lees 2800 keer Laatst aangepast op zaterdag, 18 juni 2022 22:01
Log in om reacties te plaatsen